Udírny a uzení

Všude píšete jak udíte své úlovky ryb,v gastro koutku se také stále něco udí.Ale jak postavit udírnu a jak připravit maso na uzení se píše málo.Proto zakládám tuto otázku kde se to vše můžeme dozvědět.
Autor diskuse: Stopař - Profil , 30.10.2011 všeobecné - ostatní
Dále moderují: džigit Profil + p.lorenc Profil + PYTLAKS Profil
Moderátorem vybraný zápis - stále nahoře.

Menca - Profil | Po 18.12.2023 3:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedělní uzení ať jsem připravený na svátky.

Kruan - Profil | So 1.6.2024 18:11:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fertig..

Jirka R. - Profil | St 29.5.2024 7:23:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nedávná akce eidamu za pár šupů mě přiměla k odvaze pokusit se o vlastní uzený sýr. Část štanglí jsem dotoval vlasním uzeným masem, část jen zeleným pepřem a jednu štangli směsí domácí šunky, zeleným pepřem a chilli. Jsem rád, že to klaplo, však na tom nic není...! 😉

orientační sloupek - Profil | So 11.5.2024 19:40:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vcerejsi klobasy, kruta&kralik s medvedim cesnekm a buckove s paprikou + oblibeny Plzensky salam a kilicko syra. 😀

jindřich - Profil | St 8.5.2024 10:21:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím Vás všechny a po delší době ukážu, co jsem taky namordoval. Poslední příspěvek se jednalo mlýnek, nabrousil jsem nůž a šajby a zatím maká docela dobře. V týdnu jsem udělal úplně obyčejné špekáčky, jenom česnek, sůl, pepř a trochu papriky. Já radějí něco pálivýho, ale žena prská že se to nedá jíst, tak jednou tedy pro ni. Jo, dá se to jíst.Je to tak popořadě, jak se sluší

Menca - Profil | Po 6.5.2024 17:51:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jirka R. >> máš to moc hezké. Já taky včera udil.

Jirka R. - Profil | Po 6.5.2024 17:38:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní bezmála 12ti hodinová ostraha komína se vyplatila, uzené zavonělo celou osadou, nejspíš na něj nebudu sám...! 😉

Jirka R. - Profil | Ne 28.4.2024 14:32:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Několik týdnů jsem se odhodlával pokusit se o vlastní pikantní klobásky, studoval spousty receprů, nakoukal hromady videí, až nakonec zvítězila odvaha (velmi opatrná!) a já se do toho dal.
Výsledek je více než uspokojující, za cca měsíc, poučen z prvotních drobných nezdarů, to zkusím znovu, neb která si do úst vloží mojí klobás(k)u, nechce už jinou...!😉

Menca - Profil | Út 23.4.2024 2:28:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem nadmíru spokojen

Menca - Profil | Po 22.4.2024 1:46:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dostal jsem chuť na pořádné klobasy, tak jsem se do nich pustil. Recept jsem použil z knihy pana Šediveho. Je to recept na skopové klobásy ale z vepřového. střeva 34-37.
Hovězí krk na jemno, bok na hrubo a plec a zbytky z kotlety jsem poprvé zkusil nakrájet na kostičky. Ještě jsem netestoval, až zítra.

tuzemak - Profil | Ne 21.4.2024 9:04:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když je to ochlazení, tož jim přitopím, tvarůžky. 😋😋😋

salfi - Profil | So 20.4.2024 21:45:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Neco na chut...

srobik - Profil | So 20.4.2024 17:19:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To len keby niekoho zaujimalo ako dlho mozno skladovat udene vo vakuu v chladnicke. Po jeden a pol roku najdena zabudnuta panenka. Bola vyborna.

stefan_pista - Profil | So 20.4.2024 7:55:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Menca >> krásne párky, ako keby ich jedna mater mala, ja sa akosi nemôžem trafiť do vyrovnanej dĺžky, jeden kus moc dlhý, druhý zase moc krátky...dávam si 3 roky na zlepšenie. ak sa nezlepším, tak sa stanem vegetariánom :-(

Pateráček - Profil | Pá 19.4.2024 20:00:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U nas taky hotovo👌

ceczubr - Profil | Čt 18.4.2024 17:16:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hotovo

ceczubr - Profil | St 17.4.2024 12:06:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dokud je chladno tak ještě jednou uzení, naloženo ve wakuu 3 týdny, štěpka, olše, buk, dubové piliny, po 5ti hodinách.

salfi - Profil | Ne 31.3.2024 21:45:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trocha syra a pulrocni klobaska

Menca - Profil | Ne 31.3.2024 17:11:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moje první uzeni studenym kouřem. S vysledkem spokojenost

chřenovák - Profil | Ne 31.3.2024 9:41:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jedlé to je 🤠

Zdenall - Profil | So 30.3.2024 14:20:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsou ty Velikonoce 😍😛😁

koralovec1 - Profil | So 30.3.2024 13:03:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem včera také zaudil. Klobásy dobrý sýr parádní ale abych neměl poloprazdnou udirnu tak jsem to doplnil kouskama bůčku , a ten mám dost slanej. Myslíte že povařením tu slanost zmirnim ?

tuzemak - Profil | Pá 29.3.2024 17:45:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Po roce ve vakuu. Čabajka exlusiv.😋😋😋😋

Šíša - Profil | Pá 29.3.2024 9:24:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poprvé jsem zkusil do salámů sušenou cibuli, těším se na výsledek

marmyš - Profil | Čt 28.3.2024 15:26:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už se to začíná vybarvovat.

ceczubr - Profil | Čt 28.3.2024 11:06:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší uzení, zleva, šunková (staročeská) druhá,ta samá, ale s jalapeněm, třetí papriková, cca. 4kg, a už se udí na studeno 25 -30, cca 6 kg. čabajky.

hadr kapr fakr boy - Profil | So 16.3.2024 0:28:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu tlustčí bůčék a libovej kousek kolety pro holky. Nějaký pivko a zítra ráro lovit 2 rybníky.

HoumrP - Profil | Čt 14.3.2024 16:02:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kouří se od rána...

zelenac - Profil | Čt 14.3.2024 7:19:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Další várka v udírně - včetně darované nutrie a na zkoušku pár vajec:-)

Calex - Profil | Út 12.3.2024 7:58:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kruan >> Za 400 stovky 13kg to je dobrá cena...To bude asi s potravinářským atestem.👍😃

tuzemak - Profil | So 9.3.2024 13:04:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ideální počasí hodit něco do kuřbůdy. 🤣🤣 tvárůžky a s Nivou. 😋😋😋

Calex - Profil | So 9.3.2024 6:57:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdarec, zkušební provoz malýho Borniaka.........Začátek a konec...9kg krkovice, kotleta, bůček...Chtěl bych se zeptat na kolik stupňů najíždíte a na kolik končíte uzení....Trvalo to 12hodin a prům. teplota 75st.C..Ke konci trochu víc.:-)))) Jinak maso jako 🍰..Děkuji za info ...

Jirka R. - Profil | Po 4.3.2024 17:54:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

První letošní várka uzené krkovice ryze amatérského uzenáře je za mnou... 😉

Menca - Profil | Ne 11.2.2024 0:17:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dostal jsem chuť na paprikové klobásy.

PYTLAKS - Profil | So 10.2.2024 11:38:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu krkny