GPS na označení lovného místa?

Pokud ano zajímaly by mne konkrétní výrobci. Jaké máte zkušenosti?
Autor diskuse: kam!kaze - Profil , 30.1.2010 kaprařina - náčiní, doplňky

Hrochoroh - Profil | Ne 31.1.2010 22:26:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kam!kaze >> To, co popisuješ je jev, který má na svědomí tzv. statická navigace.
Pro objasnění pojmu cituji z www.navigovat.cz:
"Co je účelem statické navigace? Pokud se pohybujete rychlostí menší než přibližně 4 km/h, GPS to nepovažuje za pohyb a zafixuje svoji polohu na místě. Je to kvůli tomu, že při vypočítávání polohy dochází k určitým nepřesnostem, malým rozdílům ve vypočítaných souřadnicích. I když stojíte, udávaná poloha se stále mírně mění a navigace by ukazovala pohyb. Tomu právě statická navigace zabraňuje.
Při autonavigaci nebo použití GPS na kole je to vítaná funkce. Problém nastane až tehdy, když se rozhodnete vyjít si na vycházku či začít provozovat geocaching. V tu chvíli se navigace se zapnutou statickou navigací stane nepoužitelnou. Jdete pomalu a hledáte
cache, zobrazení polohy na displeji se ale kouše a než se nadějete, skrýš je dávno za vámi.
Statickou navigaci ale lze u navigací postavených na čipsetu Sirf Star III snadno vypnout."
konec citace.
Značení lovného místa se zapnutou statickou navigací je samozřejmě nesmysl a projevuje se to přesně tím, co jsi popsal. Doporučuju vypnout statickou navigaci a uvidíš, že poskakování ti zmizí.

Já měl na mysli něco jiného - když zaměříš bod, tak jeho polohu lze zpřesnit tzv. průměrováním. V podstatě jde o to, že jseš stále na tom bodě a necháš běžet měření pozice a díky většímu počtu měření (např. poloha se zaměří 50x) se poloha zpřesňuje. A toto na vodě neprovedeš, protože díky větru nikdy nedosáhneš toho, že zůstaneš na stejném místě, takže průměrování a tím i zpřesnění měření nelze na vodě použít.
Funkce průměrování je běžná v turistických GPS přístrojích. Autonavigační softwary ji myslím nemají, ty jsou určeny primárně k něčemu jinému.

Hrochoroh - Profil | So 30.1.2010 20:40:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kam!kaze >> Momentálně mám už druhý Garmin, konkrétně GARMIN - GPSMAP 60 CSx http://shop.garmin.cz/outdoor/mapove-gps/gpsmap-60​-csx.html a jsem s ní velice spokojen. Displej je dobře čitelný a je možno zapnout i podsvícení (v noci). Výdrž baterií naprosto dostatečná. Díky barometrickému výškoměru jsi schopen sledovat průběh tlaku v čase, což se na rybách může hodit. Citlivost a přesnost je někdy až zarážející. Při ideálních podmínkách jsem se dostal často i pod 1 m (testováno při navigaci na zemi na geodeticky zaměřený bod i opačně kdy jsem bod zaměřil pomocí GPS a následně nechal zaměřit geodeticky).
Upozorňuji však, že uvedené přesnosti se podle mého názoru nedá dosáhnout na vodě, protože na hladině není možno polohu zafixovat a zpřesnit jí automatickým opakováním měření (tzv. průměrováním). Přesnost také záleží na konkrétních klimatických podmínkách. Z vlastních zkušeností bych na vodě počítal s průměrnou přesností cca +-4m.

Mrknato - Profil | So 30.1.2010 10:41:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pvl >> U turistických GPS záleží na použitém procesoru, zda umí použít Wagen Egnos, počtu viditelných družic, tedy nejen zastínění budovami, stromy, ale i na denní době. Přesnost se pohybuje od 3m do 30m. Většina GPS ti i uvádí přesnost s jakou detekuje polohu, ale je to orientační. Pro měření přesnosti s cca 0,5m přesností existují GPS v ceně cca 50000,-Kč a pro cm přesnost tak od 300000,-Kč v reálném čase.