Je tohle správné řešení?

V březnovém Rybářství měl vyjít tento článek z pera jednatele jednoho ze svazů:

http://www.crszlutice.wz.cz/
zmeny%20na%20pstruhovych%20revirech%20zpcus.htm

Na můj vkus je plný demagogie a alibismu.
Autor diskuse: Le Big Mac - Profil , 5.1.2010 muškaření - RŘ, MO, svazy

Bude Zč Územnímu svazu stačit 600 jikernaček, až se revíry "vymasí"?

A) Ano, mají to skvěle vymyšlené.12%

B) Nejsem si jistý(á), že je to krok dopředu.5%

C) Určitě ne, budou mít řeky bez ryb.6%

D) Je to správný moderní přístup k rybaření.6%

E) Ne, raději tam nebudu chytat.3%

F) Ano, již se tam těším, konečně revíry, kde si budu moci pořádně zachytat.3%

G) Nebude. Celý jejich přístup je omyl.66%

Od 5.1.2010 hlasovalo 109 čtenářů.

NSalmo1 - Profil | Čt 7.1.2010 9:53:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak,napsal to níže už Mildas bude mela,hromada vod půjde na čas do háje(ne moc dál než dnes je),hromada vod zůstane tak jak je a hromada vod půjde rychle nahoru.A právě ta různorodost vod,hospodaření atp.nechá vykrystalizovat další směr obhospodařování P vod.Je celkem dost jednotlivců i"partiček kamarádů",kteří chtějí,mají znalostí a nebo se zrovna teď učí jak to dělat lépe(viz.KMF).Tady ta debata mi připadá,jako že P vody má jen ČR a dál žijí už jen vlci.I ta poslední říčka,kde se nebude chytat a ani nic vysazovat a po pěti letech tam někdo přijde a řekne hele vole voni jsou tady ryby je pro mne nadějí na změnu v systému a myšlení lidí.Nikdo kdo zaplatí za nájem,si nebude moci dovolit nakoupit násadu Li1 8-10 tisíc kusů a za 14 dní tam nasypat 1500 ks Pd 40+ tak jak se to běžně děje dnes,kdy se nevysazuje pro vodu nebo pro rybáře,ale pro papír a fajfku na něm.Hromada lidí zjistí,že nejlepší a nejlevnější rybou je ta,která se ve vodě narodí a vyroste. A on je nechá vyrůst,protože on je skutečný majitel,pachtýř,hospodář atp.Vody se nebudou točit podle upachtěných přiožralých zmrdů,ale bude jim dána možnost dát své bohatství a že ho není málo.

NBosanac - Profil | St 6.1.2010 19:26:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak to funguje , potazmo nefunguje v Bosne a Hercegovine na pstruhovych vodach .
Jeste za byvale Jugoslavije existovali jen republikove svazi , zadny nadsvaz . Ten zastresoval MO a byl servisni organizaci , dekrety o uzivani vod byly a jsou psany na MO .
Neexistovala zadna celorepublikova povolenka , jedine v pripade domluvi nekolik MO o spolecne povolence se dalo na jednu povolenku chytat na nekolika revirech . Konkretne ja jako clen jedne z organizci v Sarajevu jsem chytal na domovskych vodach me MO a na dvou revirech ve vychodni Bosne a jejich clenove mohli chytat na nasich vodach .

Po valce zustalo vse stejne co se tyka legislativi a organizacnich "slozek" jen se naskytla moznost pronajmu vod na 10 let i jinym subjektum nez jsou MO . Duvodu je vice , ale jeden z nejzavaznejsich byl ten ze se nektere MO nestarale o vodu a vyuziti vod k vydelavani a zamestnavani obyvatelstva ktere zije vedle te vody .
Sanci ve vyberovych rizenich dostali i MO i ostatni subjekti ktery projevili zajem . Museli splnit zakonne povinosti , a to je v prvni rade dodrzovani zarybnenosti puvodnim rybama , mit hospodare ktery ale nemusi byt zamestnan na plny uvazek protoze je to mrhani penzma a plan hospodareni na 10 let .

Ve vyberovych rizenich uspeli jak MO tak i tzv "soukromnici" . Po nekolika letech je videt markantni rozdil mezi spravovanim vod "soukromnicima" , nekterym MO a ostatnim MO .
Soukromnici nebo cesky receno srocka a nektere MO prosperuji , potazmo prosperuji vody ve jejich sprave , jsou zarybnene , vznikaji pensiony a hospody nebo restaurace , "obycejny" lide alespon pronajimaji pokoje k ubytovani a zajistuji i jidlo pro ubytovane .
Priklad ktery je uz dejme tomu " svetoznami" je reka Ribnik , a jeji pronajimatel srocko LTO , od lonskeho roku dostal pod svoji spravu i cast reky Plivy a ta cast se uz vzpamatovava . Lokalni rybary kupuji rocni povolenku samozrejme s omezenym poctem vychazek za zvlastni cenu ktera se rovna navsteve hospody prumerneho Cecha a jeho utraty za pivo za vecerni sezeni s kamaradama . K tomu nejsou povinni delat brigady , jestli uz chteji tak za kazdou petihodinovou brigadu dostanou 5 vychazek navic .
Voda je zarybnena potocakem a lipanem a jako ulitba Bohum , cti prevazne domacim se nasazuje PD ve velikosti 25-28 cm ktery se po chyceni nesmi vracet zpatky do vody . Muze se brat max 5 kusu za vychazku . Pstruh a lipan se MUSE vratit vode .

Druhy priklad muze byt reka Krušnica ve sprave MO z mesta Bosanska Krupa a jejich clenu , muzu rict nadsencu muskaru . Ani jeden neni skolen z oboru rybarstvy ale s uspechem spravuji sverenou reku . Ke vsemu obnovili sadky pro PP a lipana , cela castka na obnovu a cast vybaveni byly z Norska . Zamestnalo se i nekolik lidi primo na sadkach . Chtelo to jen chtit . Pravidla lovu jsou podobna temi na Ribniku .

Treti priklad , reka Krivaja ve vychodni Bosne , nadale spravovana MO bez vetsiho zajmu , a je do pismene prazdna . vypytlacena do mrte . Sem tam pstruh nebo lipan , minimum bile ryby a ve spodni casti dve nebo tri hlavatky ktere uz pomalu umiraji hladem , Zajem soukromnika je , ale problem je predseda MO ktery je nejaky krajsky hlavoun .

Ceny hostovacich dennich povolenek jsou pro obyvatele BiH:
Ribnik 30 BAM - 16 eur
Krusnica 25 BAM - 13 eur
Krivaja 20 BAM - 10,5 eur .
Pro cizi statni prislusniky jsou :
Ribnik 30 eur
Krusnica 25 eur
Krivaja 20 eur .
Tridenni , tydenni , mesicni a rocni povolenky pro cizince jsou v rozpeti 100 az 400 eur . Pro domaci obyvatele / neplest s clenama dotycnych zdruzeni / jsou polovicni ceny .

Proc jsou takovy rozdili a co je pricina takoveho stavu na tech revirech ?

Cislo jedna dle mne je ochrana reviru od pytlaku , nepocitvich clenu a navstevniku dotycnych vod .
Uz neexistuje to je nase , sere pes na pravidla ale dba se na dusledne dodrzovani pravidel hry .
Konzument , klient , clen , hostujici , je to jedno kdo , ma byt spokojen a za sve penize dostat sluzbu kterou zaplatil . Vrati se a bude nadale utracet penize u nej . Co je jeste dulezitejsi doporuci konkretni vodu .

A co na to reka Krivaja ktera taky ma svoji placenou RS ?
Place , jen ten plac neni videt , zustala bez ryb a ten clen RS namisto aby napsal doklad o prodeji povolenky strcil penize do vlastni kapsi . Neni si vedom ze je kratkozraky a ze zacatkem tohoto roku zustane bez prace protoze i jeho pricinenim nebude mit co hranit a koho kontrolovat .

NBosanac - Profil | St 6.1.2010 15:26:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Se zajmem jsem precetl diskuzi a co mne opravdu prekvapilo je pepa c a sliver a jejich prispevky . Je videt ze nemaji anung o P vodach a jak jsou domrvene .
Behem dne sesmolim trochu delsi prispevek s konkretnim prikladem jak to funguje v Bosne kde je taky svaz a MOcka .

Nmildas - Quinn - Profil | St 6.1.2010 11:32:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dalším argumentem (myslím) proti malovačům čertů na zeď je, že na revírech, kde bude hospodařit někdo normální, se nikdy neuhnízdí tisícihlavé hejno kormoránů, nikdy se nestane, že provozovatel MVE nechá řeku deset dní totálně bez vody, bagry přijedou až po tom, co proběhne řízení všech zúčastněných, kterým o NĚCO opravdu půjde atd.

NRoyale with Cheese 31,95 - Profil | St 6.1.2010 10:23:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

roman_monfish >> každopádně obecné spokojenosti se bohužel , jak vidno, nedočkáme. Buď bude málo masa nebo málo ryb. A s tím my s LbM kategoricky nesouhlasíme.

My chceme s LbM chytat na revírech bez rybářů původní potočáky v počtech nevídaných a všechny je sežrat.

NVýr - Profil | Út 5.1.2010 19:33:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

....spokojne sa usmieva ... Mŕtva rybka....

NMartinmtb - Profil | Út 5.1.2010 16:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To co jsem v tom článku četl je podle mě jenom malým hřebíčkem do rakve ... Myslím že jsou horší věci nad kterýma zůstává rozum stát.
Představme si krásnou pstruhovou řeku kolem které se projdem :)))) Začneme u horní části kde se nachází významná rekreační podhorská oblast, spousta penzionů alias odbytišť pro úlovky a menu se pstruhem za 65,- (u některých rybářu se zde vyskytuje zvláštní choroba - místo ryb vidí na háčku bankovky :) ......... kousek dál po proudu narazíme na chaty víkendových rekreantů , kteří se těší na večerní grilování . Máma: "Táto přece to v té vodě nenecháme víš kolit stojí kilo v Tescu? Pepan od vedle to je jiný kabrňát , ten chodí každý den. " Táta: "co když mě někdo chytné Máňo " Máma: "Ale prosím tě Pepan od vedle chodí už 3 roky a taky ho nikdo nechyt" ........ Řeka plyne dál a rozšiřuje se. Najednou u břehu v houští člověk v zeleném . Myslivec?? Nee to není myslivec .. Ochranář , ale nee fuuuj při bližším pohledu zjistíme že se obšťasňuje při pohledu na přemnoženou Kormorání populaci, pojďme raději pryč ....... Blížíme se k městu kde žijí rybáři nového věku. Ti "nejlepší" z nich jsou majiteli velkokapacitních mrazících boxú , které se svým majitelem mluví: "Naakrm měěě, Naaaakrm měěě " . Do zimy je málo času a tak nebohým majitelům těchto hladovců nezbývá nic jiného než brát po pěti šesti kusech aby utišili jeho hlad ....... A jsme ve městě. Míjíme MO (kde asi probíhá nějaká jarní mikulášká akce - jak jinak si vysvětlit že někteří mají rohy, ocas, kopýtko, a vidle ?? ), pár továren u kterých se řeka mění na chameleona , protože přizpůsobuje svou barvu městskému prostředí ........ V dálce hučí splav a tady naše výprava i pstruhovka končí , ale moment co se to děje pod splavem ??? - Celý regiment bobkářů obléhá toto slibné místo a vždy když po splavu sjede pstroužek někomu z přísedících ukápne slina. A tady celá výprava končí ......
Doufám že se líbílo a nikoho jsem tím nenasral :)))))

P.S: všimli jste si něčeho ??? celou cestu jsme nepotkali porybného :)))))

NSalmo1 - Profil | Út 5.1.2010 13:15:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jindraŠ >> Tááák teď si to tady profláknul:-).Jistěže jde o protáčení peněz CS rybolovu a vysazování Pd.A statná Česká masařka si bude mnout ruce.Po a Li...ty vem čert.

Nsoliman 27,86 - Profil | Út 5.1.2010 12:50:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hoši, hoši. Kolega jednatel vám jde vlastně na ruku - několik let chcete roz...at svaz. Kdo z Vás může říct, že toho pro tuto ideu udělal víc. První rok se tam slétnou milovníci rybích filtů jako vosy na rozlitou limonádu, příští rok jich bude méně, protože ke konci tohoto roku už to nebude úplně rentabilní. A za dva roky prodají pár kusů povolenek těm nejoptimističtějším. A svaz bez prodeje povolenek musí zákonitě zajít na úbytě.

NStanďour - Profil | Út 5.1.2010 12:17:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

medvěd >> Fakt nechápu, co se Vám na současném stavu nelíbí. Rybka se semtam nějaká najde, koryta jsou vybetonována, takže se v nich pohodlně brodí, ryby jsou krátkověké, tak je lepší je vymydlit, než zbytečně zhynou stářím, velkej potočák, zmetek jeden nekolegiální, si urputně hájí své stanoviště, lov na tři mouchy s protihrotem je opodstatněný, protože je lepší slušné ryby z revíru odstranit, přičemž je nežádoucí, aby byť jen jediný zaseklý pstruh spadl zpět do vody. Je to logické a Vaše neustálé amatérské výlevy jen svědčí o choré mysli. Podívejte se třeba na Slovinsko - samá podělaná padesátka, která škodí ostatním rybím společenstvům, za povolenku musíš zaplatit třeba i litr za den a pakuje se na tom nějakej soukromník podvodník, kterej má tu drzost ještě dále vydělávat na chudých rybářích ubytovaných v jeho penzionu. To je teprve hnus. Ještěže je Vás tak málo, vy nepřející škarohlídi. Trocha sociálního myšlení a touha po dobru pro revíry by Vám neškodila. Styďte se. Kdybyste chytali kapry, mluvili byste jinak. Ale tady je to samej nafrněnej hmyzák, co si myslí, že se z jeho podělanejch pstruhů někdo po.ere. Fuj!

Nmedvěd - Profil | Út 5.1.2010 12:06:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V okolních státech se všichni pomátli,že zavádí lov na BL,jednu mouchu a dělají úseky CH a P.,a lov na rybičku zakazují naprosto nesmyslně a to i na malých tocích.To že v našich končinách vznikají rybářské cestovky jak houby po dešti je jen důsledek touhy zbohatlických muškařů po chytání zdravých a slušných ryb.

NSalmo1 - Profil | Út 5.1.2010 12:00:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro mne je to připomínka vtipu týdne,páč jsem to četl někde před rokem.Jen tak pro zajímavost.600 ks kvalitních jikrnaček odlovovala jedna skupina agregátníků na středně kvalitním chovném potoce za jedno dopoledne ve vycházkovém tempu.Je vidět,že pan Bílý je skutečným odborníkem na rozvracení společenstev ryb P vod v ČR.
drozďák 30,42 - ® Út 5.1.2010 11:42:07-Souhlasím,ale má to špatně načasované protože zbude jen popel(2014)

NMiksik - Profil | Út 5.1.2010 11:37:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je zajímavé, že všude se to reguluje a oni to povolí...docházky v týdnu....dokonce lov na živou rybku....už jenom čekám kdy povolí elektřinu protože "na malých potocích se málo chytá a ani ta rybka není zase až tak účinná"....
ten kdo něco takového schválil chce mít vodu bez ryb a je to bez odpuštění pěkný hňup...

NZN - Profil | Út 5.1.2010 11:18:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

G. Myslím, že nemají vůbec potuchu, kde je sever.