Vidíte od zavedení myšlenky CHaP u vody posun k lepšímu?

Chtěl bych se zeptat zejména těch starších kluků,co po kaprařském boomu kolem J.Vítka a M.Zelenky začali uplatňovat tento styl chytání,zda-li za ta uplynulá léta zaznamenali krok vpřed nebo se jim zdá,že je to stejný?Na revírech,které osobně navštěvuji,jsem mile překvapen,kolik mladých kluků už nemá problém pustit rybu a jak se k nim chová!Je to jen světlá vyjímka nebo se to u vás děje taky?Díky za názory.
Autor diskuse: Pavel Polák - Profil , 10.12.2009 kaprařina - ostatní
2 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NIMIČAŘ alias PELIKAN aliaz STOP QWERTY - Profil | Čt 10.12.2009 23:04:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavel Polák >> a ne že to je vidět jen u mladých. Jeden známy(není masař,ale bral si toho vždycky dost) chlap ve středních letech,ale klasický krmítkář se začal malinko zajímat o to jak chytám ja a kamarád a zalíbilo se mu že pouštíme větší a velké kapry a ejhle...jednou jsem byl u toho jak se svým synkem chytli krásného lysečka 65cm a po vyfocení řekl synkovi ,,víš co jsme si řekli že uděláme s takovým kaprem...,, a pustili ho. Supr zážitek pro oba a pro mě tež:))

NKarči P. - Profil | Čt 10.12.2009 22:26:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Slovensku v porovnaní s minulosťou je to tiež našťastie lepšie, vidieť to hlavne na väčších vodách, naopak malé miestne vody v mojom okolí 0 bodov, mám pocit, že o tom u nás ešte ani nepočuli.
Po tom Kocháčovom príspevku sa mi ale zdá, že Peťo tužiš po nekonečnom chytaní násaďakov a ako prvý v poradí budeš sedieť po zarybnení a čakať na svoje dva kúsky, aby náhodou neprepuklo "australské kaprie šialenstvo". Tiež nerozumiem, prečo by som nemal s druhým komunikovať o ChaP ale v najväčšej tajnosti ryby púšťať, aby ma náhodou niekto nevidel a niekoho som nenakazil. Navyše, prečo by malo byť zlé, že časť iniciatívy prichádza zo strany tých, čo sú v tomto biznise namočený. Jasné, je to v ich záujme, o to väčšia je motivácia, ale skutočne neviem, čo je na tom zlé. Prosím ešte mi vysvetli v čom je to sebecké keď sa "snažím" chrániť rybu o ktorú mi ide. Tebe asi ide o rovnováhu v jazere ale také už nie je. To pod vodou záleží od toho čo chceme mi a hlavne koľkí to chceme. Nechcem do teba rýpať a nemám na to ani právo, nakoniec určite máš pre to všetko dôvody, ale ten príspevok mi príšiel ako by si sa práve prebudil zo zlého sna, kde si bol patentkou, na ktorej si pochutnávala skupina veľkých kaprov.

NMartimo - Profil | Čt 10.12.2009 21:55:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ja chytam CHaP v mire od 60 cm jde ryba automaticky k vode pod tu miru 3x do roka vemu neco na grilovacku s kamaradama...tak ja nejsem z te generace co ty kluky tak hltaly ale myslim si ze to moc nepomohlo ba naopak nekteri "masovy rybari" se diky tem praktikam asi hodne napakovali prodejem ryb ze svazovek na soukromaky a ze by na svazovkach bylo daleko vic velkych ryb se rict podle me neda...jako daji se chytit ale muj nazor je ze ti co chytaji CHaP nepomuzou tomu aby bylo trofejnich ryb porad hodne ve vodach i pro ostatni lovici timto style.protoze se najdou ti co si radi bud privydelaji nebo donesou znamemu trofejaka aby ukazali jak sou dobry "rybari".kazdopadne je mrzute od tech co chytaji na nastrahy CHaP (boilies a pelety ...)rybu nepusti a jeste na ni vydelavaji.....vycerpavajici odpoved :-)

Njarda 2004 - Profil | Čt 10.12.2009 21:48:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavel Polák >> CaR je jednou z možností jak v našich vodách udržet krásné ryby i pro další generaci a ne jen pár násaďáků které činovnicí vypustí do našich vod a tihle piňdouři jsou okamžitě uloveni a sežráni. Což je v pořádku proto se do vod tyto ryby nasazují ale věčná škoda je ryb, které přináší radost z úlovku v podobě rekordních pupíků. Každopádně CaR je ideální pro zachování ryb, které si to zaslouží a zároveň ideálem pro rybáře který nechodí k vodě jen rabovat a sežrat všechno co plave.

NBady - Profil | Čt 10.12.2009 21:10:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdarte kluci, já osobně si myslím, že CHAP je velice dobrá vec. Aspon v revíru zůstává více ryb, ale někdy není na skodu když si nekdo vezme nějakého kapra pro vlasní potrebu, treba na Vánoce.

NNetipa - Profil | Čt 10.12.2009 20:57:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chyť a pusť mi přijde jako velice šlechetná myšlenka, ale někteří fanatici se jí chytili až příliš (patrně aby byli IN) a hází zlobu na každýho, kdo si rybu vezme domů. Já se domnívám, že těch ultrapouštěčů z přesvědčení je jen hrstka a zbytek tvoří pouze ovlivnění jedinci, kteří buď podlehli masírování z rybářských časopisů a nebo si na pouštěče pouze hrají (aby je měl každý rád) a když se nikdo nedívá, tak si narvou mrazák

Nmi-ku - Profil | Čt 10.12.2009 20:29:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavel Polák >> osobně z vlastní skušenosti vidím podstatné zlepšení v chování k rybě a k větší ochotě je pouštět, ale jedno jsi správně napsal. Vetšinou se to týká mladejch kluků co to mají jako svůj koníček a ty se dost striktně této zásady drží, ale ti starší co jsou už na to, že berou ryby od vody a i když je ani nemají možnost sníst, tak je rozdávají..ty už asi nepředěláme a budeme muset počkat až přestanou chytat..osobně si myslím, že za ca 20-30 let to tydy bude co se týče zarybnění podobné jako v zemích, kde se tradičně kapři nejí a tudíž v té vodě zůstávají...

NFranta17 - Profil | Čt 10.12.2009 20:08:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je to věc každého, já osobně uplně touto metodou nelovím, průměrně si za sezonu odnesu cca 5 ryb. Rozhodně je to dobrá myšlenka, ale jak se tu často píše, každej si na to musí přijít sám. Moje zkušenosti s touto metodou a ostatními rybáři jsou spíše záporné, většinou co vidím tak zhruba 8-9 z 10 mírových ryb chycených v mém okolí je zákonitě zmaseno. A to tady na Mrku se většina lidí prezentuje jako CHaP, popřípadě sem tam nějakou rybu vemou, nevím čím to je, ale pochybuju, že bys em chodili jen ti spíše pouštěči.

NIvo - Profil | Čt 10.12.2009 20:04:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pamatuji si ty tehdejší začátky , kdy cílený lov kaprů nebyl ještě tak v podvědomí včetně metody CH a P. Tehdy bylo jakousi samozřejmostí ulovenou rybu zabít a nějaká úcta k velkým rybám byla často ohodnocena ťukáním si na čelo. Pravda – od té doby se hodně změnilo a rybářů, kteří ryby vrací zpět do vody , rapidně přibylo. Ten vývojový posun je zřejmý. Rybáři, kteří do té doby ryby zabíjeli svůj postoj přehodnotili, a začali pouštět. Naštěstí nevím o nikom, kdo to vzal opačně a ze sportovního rybáře se rekrutoval na masařku :-)))

Nhrot - Profil | Čt 10.12.2009 19:53:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ahoj--podle mých zkušeností nemá u nás chap žádný vliv,většinou se u vody známe a nikdy se mezi námi nemasařilo ani staří ani mladí,samozdřejmě,že kdo chce,tak si rybu odnese a nikdo mu to nevičítá ani nezávidí,naprostá většina ryb se pustí(mírové),hlavně večer,jelikož se nikomu nechce v noci ještě kuchat proto se domnívám ,že chap je jen plácnutí do vody a je to jen povyk,aby se určitá skupina zviditelnila-když chci pouštět nebo pustit rybu,nemusím přeci křicet,že jsem chap,na druhou stranu jsou opravdu skupiny rybářů kteří berou vše,ale jen na větších revírech,kde kempují na pozemcích kam nikoho nepustí a většinou o sobě tvrdí,že všechny ryby pouští,vím,že u těchto lidí to není pravda-----takže můj pohled na věc je , že jeto pořád stejný----

Nfoxxx - Profil | Čt 10.12.2009 19:34:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavel Polák >> Ano,určitě,já např.ve svém okolí neznám naštěstí žádného rybáře,který by se touto ušlechtilou myšlenkou "Chyť a pusť" neřídil...ještě před pár lety tomu tak nebylo,ale všichni moji kolegové a kamarádi již dostali rozum a ryby (nejen kapry) bez vyjímky pouští a za to já osobně si jich moc vážím!

Nstrecek - Profil | Čt 10.12.2009 19:30:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mě tady u nás na Vysočině není moc rybářů, kteří preferují metodu ChaP. Častěji než rybáře, který rybu pouští, vídám ty, co si klepou na čelo, když mě vidí jak pouštím mírovou rybu.

Nsklena - Profil | Čt 10.12.2009 19:22:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U nás na jezeře jsou skupiny mladých kaprařů,kteří pouští úplně bez problémů a když si něco vezmou,je to spíš svátek!Ačkoliv jsem příliš mladý na nějaké objektivní posuzování,pokud bych to měl brát jen u nás,tak se podstatně víc pouští jak bere!Dokonce i staršímu pánovi v důchodovém věku,který chytává nedaleko nás s feederem,nedělá problém pustit z 10-ti úlovků 9.Takže spíše pozitivní poznatek!

NDejv - Profil | Čt 10.12.2009 19:08:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Znám spoustu lidí, kteří se začali CHaP řídit, ale taky znám spoustu lidí, kteří díky "moderním zbraním" tuto myšlenku zneužívají a mohou masit více ryb. A bohužel je to na revírech v mém okolí vidět. O kloudnou rybu nezavadíš a i při lovu "menších" ryb není zero vyjjimkou.