Je podložka opravdu nutná?

- Milan Tychler

Rybářská podložka pod ryby je stále diskutované téma. Pro některé rybáře je to samozřejmost, pro jiné zbytečnost. Faktem je, že když dnes dáte na facebook fotografii ryby ležící na zemi, třeba i v podběráku, strhne se okamžitě tvrdá bitva dvou táborů. Jedni jsou pro úpravu BP v tom smyslu, aby byla podložka povinnou součástí rybářské výbavy, jiní říkají, že je to nesmysl. Kde je tedy pravda?

Já to vidím tak, že zakopaný pes je především v přístupu a myšlení jednotlivých rybářů. Mnoho rybářů říká, že podložka je dobrá věc, ale že nařizovat ji plošně všem je nesmysl. K čemu je podložka někomu, kdo chytá drobné ryby na plavanou nebo feederem a vlastně je nikde nepokládá? Při vylovení malých ryb tito rybáři často nepotřebují ani podběrák. Nač s sebou tedy tahat podložku? Jenže ona plavaná ani feeder nejsou vždycky jen o malých rybách. I když se jdete pobavit jen lovem plotic, karasů či ostroretek, nikdy nemůžete vyloučit záběr kapra nebo třeba parmy.


Podložka je ideální řešení

Když se vám pak podaří takovou rybu zdolat, máte na výběr – buď ji odháčkujete rovnou ve vodě, což ale může být někdy velmi problematické, jsou-li břehy hůře přístupné, nebo ji musíte zvednout na břeh a pak ji musíte i s podběrákem někam položit. V tu chvíli řešíte kam. Tedy, všichni ne. Protože někomu je to úplně jedno, jiní mají za to, že tráva je celkem dobrá podložka, s čímž souhlasím, pokud je tráva mokrá a ryba je na ní jen pár vteřin, než ji zbavíte háčku a pustíte. Ovšem pokud je široko daleko jen štěrk, písek a kameny, jak si poradíte? Pro tyto případy je nouzovým řešením alespoň kus mokré igelitové plachty.

Mokrá plachta, nebo v nouzi alespoň igelitová taška, na měkké trávě je rozhodně lepší než nic, i když má své nedostatky. Ryba na ní klouže a často se dostane mimo ni. Proto je dobré ponechat rybu na plachtě v podběráku, než ji zbavíte háčku. Je to jen chvilka a rybě to nijak zvlášť neublíží. Pokud se však rozhodnete, že si právě tento úlovek alespoň vyfotíte, už je tu komplikace. Jestliže jen vytáhnete mobil z kapsy, trvá to chviličku a ryba v podběráku na plachtě nebo i na mokré trávě to vydrží. Jenže když chystáte fotoaparát na stativu, to už chvilku trvá.


Některé podběráky připomínají spíše struhadlo

Podběrák je sice užitečné rybářské náčiní, ne každý z nich je však k rybě šetrný. Především obyčejné a levné výrobky s hrubou síťovinou rybí pokožce moc nesvědčí. Prostě jí ochranný sliz odírají a rybě pak hrozí zaplísnění. Jestliže se ryba po vyzvednutí na břeh chová klidně, je to ještě snesitelné. Ovšem jakmile sebou začne v jednom kuse házet, je více než jisté, že si ochrannou vrstvu slizu poškodí. Ačkoli zranění nemusí být viditelná, prostě k nim došlo, ať chcete, nebo ne. To, že pak klidně odplouvá, není důkazem, že je ryba v pořádku. Zaplísnění se projeví později. Samozřejmě ne u všech ryb. Záleží na kondici každé z nich, na prostředí, teplotě vody, míře stresu… To vše se ale sčítá s následky našeho jednání, a ty můžeme snadno ovlivnit.

Na trhu je spousta podložek, od obyčejných až po velmi propracované, které ryby skutečně ochrání tak, jak je třeba. Já myslím, že i obyčejná podložka je lepší než nic, a každý rybář, který to myslí s rybami vážně a ryby jsou opravdu jeho koníček, musí dojít k závěru, že podložka pod ryby je užitečná věc a má smysl do ní investovat. Nikdo přece nechce, aby si každý koupil výrobek za tisíce, jaké používají kapraři. To jsou často špatně skladná a objemná monstra, která pro většinu rybářů určená skutečně nejsou. Obyčejnou podložku koupíte za tři stovky. Je jasné, že také nějaké místo zabere a že není určená k delšímu držení ryb na břehu, ale na tu krátkou chvíli, kdy je ryba na břehu, než ji zbavíte háčku, poslouží velmi dobře. Rozhodně je na ní rybám lépe než v podběráku na zemi.


Na mokré trávě a v mokrém podběráku ryba chvíli vydrží, ale jde to i lépe

Patřím ke starší generaci rybářů a samozřejmě pamatuji doby, kdy podložky pod ryby byly něco jako science fiction. Jenže jak říkám, doba se mění. Sám používám podložku poměrně často, a nejen pod kapry, protože chytám mnoho druhů jiných ryb a každá z nich si zaslouží stejnou péči jako opěvovaný a hýčkaný kapr. Ať jsou to parmy, tloušti nebo i velcí cejni a další ryby, podložka se vždycky hodí. Já vím, ostatně všichni víme, že tahat domů mokrou podložku není nic příjemného. Je to další starost a přibývá práce s její údržbou, ale je to jen malá daň za tu výsadu, že můžeme chytat ryby.

Z duše nenávidím fotky, na kterých leží ryby na zemi a nebo v rukou rybáře obalené trávou, listím i kamínky. Na takové fotce není hezkého nic. Ani ta ryba. Jsem však dalek tomu, abych to komentoval vulgárními způsoby, jak se mnohdy děje. Myslím, že vlídné slovo s poučením mířené autorovi snímku zapůsobí víc než nadávka a urážka. Jen ať se starší rybáři rozpomenou na své začátky! Rozhodně nebyli jiní. Jen si myslí, že jejich hříchy už spláchl čas. Možná mají sami v archivech podobné fotky, ale dnes už by je nikde neukazovali. Také mám staré snímky s rybami v podběráku na trávě, ale nikdy ne obalené pískem a listím. Dnes už bych takovou fotku prostě neudělal. Pokud nemám podmínky k tomu, abych rybu nepoškodil, pak prostě nefotím. Ryba je pro mě víc. A proto se tahám s podložkou…

Podložky mám dvě. Jednu docela obyčejnou, kterou prostě natřikrát přeložíte a která mi slouží ke krátkému odložení ryb při vyháčkování. Ta druhá má zvýšené okraje a ryba se v ní dá bezpečně podržet po dobu, než se připravím k fotografování. Obě podložky jsem vybíral tak, aby byly hlavně skladné a přiměřeně polstrované. Mám štěstí, že nebydlím v paneláku, a tak mohu podložky vždycky na dvorku pověsit a usušit, aniž by rodina zahynula smradem, a chápu, že někdo to prostě má jinak. Pak musí počítat s tím, že bude potřebovat před odchodem od vody nějaký čas na vyčištění podložky, aby ji domů přivezl „jen“ mokrou, pokud mu nestihne i uschnout.


Podložka může být i menší a skladná

Někteří rybáři říkají, že dřív se žádná podložka nepoužívala a také to šlo. Mají pravdu. Šlo to, ale svět se mění, a mohu-li udělat něco lépe, proč to neudělat? Dříve bylo běžné, že se od vody odnášel kapr s mírou 35 cm. Ryby se nepouštěly, bývaly vezírky z hrubé síťoviny bez kruhů… To všechno bylo. Proč to však nezměnit? Ani ryba, kterou si od vody odnesete, přece nemusí zbytečně trpět, než přijde její konec.

I mě otravuje ten balík navíc, který s sebou vláčím, ale snáším to dobrovolně s vědomím, že dělám dobrou věc. Chytám ryby už dlouho, dlouho také vykonávám funkci rybářské stráže a u vody vidím spoustu věcí. Potkávám rybáře, kteří by za ryby i dýchali, a také ty, pro které je ryba jen kus masa. Takového rybáře těžko přesvědčovat o tom, že ryba trpí a že trpí kvůli němu. Že ryby poškozuje, a že když to dělá, pak také méně nachytá. Dávno vím, že hlupák zůstane hlupákem a svět se za týden nezmění. Každý s tím však může začít hned. Když jsou peníze na drahé kuličky, určitě se najde i pár kaček na obyčejnou podložku.


Fotka s rybou na zahradě není žádná krása, ale je pořád lepší než ryba olepená listím a pískem

Každý rybář, a nemusí to být jen člen carp teamu nebo osoba známá, může jít příkladem, a i když je to rybář „samotář“, určitě bude mít ještě lepší pocit z každé puštěné ryby, kterou vrátí do vody v perfektním stavu a bez obavy, zda přežije zimu. Možná to teď zní jako reklama na podložky, ale není to tak. Jen apeluji na rybáře, aby zvážili tu možnost, přehodnotili své chování a pokusili se také jednou rybám i něco „dát“, a ne jen brát. Aby pozvedli úroveň svého rybaření a kvalitu svých fotografií. On bude stále někdo reptat, že se mu nelíbí to či ono, ale když do toho jdete s vědomím, že jste udělali maximum nebo alespoň to, co ve vašich silách je, pak máte svědomí čisté a nebude vám zatěžko přibalit ke svému rybářskému zavazadlu i kousek toho obaleného molitanu, který vás bez nadsázky učiní „lepším“ rybářem. Ani fotka s rybou vyfocená někde na zahradě není žádná krása, ale je rozhodně lepší než jakákoli ryba na zemi obalená listím a pískem…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (76 reakcí)

Přečteno: 9 787x
Průměrná známka: 1.19