Kapraření s krmítkem

- Milan Tychler

Ať chceme nebo ne, naší vodě vládne kapr a tato ryba mnohdy zcela ovládá mysl rybářů natolik, že je nezajímá nic jiného. Myslím, že tohle se v dohledné době nezmění. Způsobů jak chytat kapry je spousta, ale čím dál častěji vidím, jak rybáři dosud chytající víceméně jen na položenou zkouší lov feederem a nachází v tom velké zalíbení. Nakonec, jejich oblíbená a místy už konečně zakázaná srkačka není vůbec daleko od lovu s krmítky na method feeder.


Naší vodě vládne kapr

Ovšem jedná se jen o podobnost. Zásadní v tomto případě je, že u lovu s otevřeným krmítkem nejsou krátké návazce s háčky připevněné „natvrdo“ k žebroví či spirále krmítka. Tím se srkačka od krmítka na method feeder zásadně liší a tím je nebezpečná. I krmítko na method feeder se dá připevnit k vlasci napevno, ale to je věc, kterou rybář prostě nedělá. Pokud dojde k utržení ryby, musí krmítko z vlasce sklouznout a nesmíme v žádném případě připustit, aby ho ryba vláčela s sebou.

Jak lov s krmítky na method feeder začal nabírat na obrátkách, někteří výrobci nástrah a návnad rychle zareagovali a pustili do světa ucelený feederový program. V něm teď kromě vnadicích směsí do krmítek najdete i spoustu dalších věcí, zejména nástrahy, těsta a všemožné tekuté atraktanty, sloužící především k lovu kaprů. Jedná se v podstatě opět o kaprový program, tentokrát zaměřený na rychlý lov menších kaprů v kratším časovém úseku. Je to prostě jen taková miniaturizace, ve které jsou balení a nástrahy menší. Pelety a boilie ve velikostech 8–15 mm používají v některých situacích i kapraři pasoucí po větších exemplářích, ale právě tyto nástrahy se velmi dobře hodí k lovu menších kaprů a nejen nich. S úspěchem je používám také k lovu parem nebo tloušťů, také velkých cejnů a línů.


Lov s krmítky na method feeder nabírá na obrátkách

A proč vlastně rybáři dál neloví svou klasickou položenou a volí místo toho feeder? Vždyť by stačilo jen využít jemnější pruty. Odpověď na toto otázku je nasnadě. Při lovu feederem odpadají všelijaké signalizátory, kterých není na krátkých vycházkách třeba a které jemné špičky více než perfektně nahrazují. Odpadají investice a řešení případných problémů. Navíc je to rychlé, spolehlivé a citlivé. Faktem je i to, že náš trh nijak neoplývá jemnými pruty na položenou. U nás vládnou třílibrové kapráky s padesátkou očkem, povětšinou dvoudílné a ty se pro mnohé rybáře dost špatně přepravují. Oproti tomu feeder je obvykle trojdílný, výběr je slušný i v silných prutech, a dokonce i za příjemné ceny. Tak proč do toho nejít?!

Kapraření s feederovými pruty má v naší zemi budoucnost a myslím, že se teprve pořádně rozjede. Rybáři čím dál více tíhnou od kukuřice k peletám i malému boilii a já asi tuším, co za tím je. Kukuřice je fajn, přináší bezesporu výsledky, ale upřímně řečeno, je to tak trochu nuda. Nové nástrahy nabízí více možností, a i když oproti klasickým nástrahám nemusí vždy přinést více ryb, rybář má alespoň pocit, že pro to udělal maximum. Stejně jako ostatní i mě baví zkoušet, vymýšlet a čarovat s novými věcmi a někdy mám skutečně pocit, že jsem díky něčemu dosáhl lepšího výsledku. Nikdy si ale nebudu moct ověřit, zda je to skutečně pravda. Ale je tu ta hra, nápady, s tím spojená zábava a o to jde. Feeder program je skvělá zábava pro rybáře, a ještě u toho můžete chytit ryby. Co si přát víc?


S krmítky na method feeder se nemusí chytat jen kapři

Co se dalších věcí týká, tedy krmítek, návazců, háčků a dalších drobností na vytvoření koncových sestav, stačí prostě využít to, co mají k dispozici kapraři v menších velikostech. Ani s tím není problém. Zpočátku jsem sice dost bojoval s háčky, ale i to už je minulost. Teď se dá sehnat mnoho kvalitních menších a přitom dost pevných háčků, které snesou i hodně velké ryby. Bohužel, malé háčky se vždycky tak trochu perou s větší hmotností krmítek. Těžké krmítko a krátký návazec, to je tak trochu kontraproduktivní, protože větší hmotnost krmítka má tendenci vyrazit drobný háček z rybí tlamy.

Občas se to stane, zejména pokud používáte háčky bez protihrotu. Řešení tu je a nabízí se hned pár možností, ale ne vždy se dají použít. V každém případě nemá smysl používat při lovu vždycky ta nejtěžší krmítka, i když jsou samozřejmě pro přidržení háčku v pysku ryby výhodou. Vždycky je lepší háček větší než menší, ale ten volíme s ohledem na velikost nástrahy. Háčky s malým, nebo alespoň zamáčknutým protihrotem drží v rybí tlamě lépe než háčky bez protihrotu a nenadělají více škody než háčky bez protihrotu, které se často přeceňují.


Lov kaprů s feederovými pruty má jistou budoucnost

Method feeder je technika přinášející výsledky po celý rok. Od chvíle, kdy vody rozmrznou, až do dalšího zámrazu je šance na slušnou rybu a dá se s velkým úspěchem používat i na tekoucích vodách. Není přímo určená pro horské bystřiny, ale i v rychleji tekoucích vodách se najdou místa s klidnějším proudem a místa nad jezy, kde se dá tato technika perfektně využít. Ostatně všude tam jsou kapři, kteří si na našich nástrahách velmi rádi pochutnají. I na menších vodách se dají úspěšně chytat kapři a o překvapení v tomto případě nebývá nouze. Sám jsem v poslední době dostal díky tomuto způsobu lovu pár moc pěkných ryb na vodách, kde byste je nečekali. Vím, že to nezpůsobila žádná zázračná nástraha ani krmení. Je to celkovým přístupem spojeným se zklidněním a položením zajímavé nástrahy spolu s malou hromádkou krmení na pečlivě zvoleném místě. Je to prostě jen taková malá pastička, u které tiše čekáte. Máte-li štěstí, vyjde to. Rozhodně tak máte lepší šanci na ulovení větší ryby, než když neustále nahazujete, byť i malé klasické krmítko, kterým se snažíte přilákat ryby. Ono to funguje, ale jen na menší ryby. Větší kapr se takto chytí jen velmi vzácně.


Pelety a boilie, to je zábava

Výhodou lovu technikou method feeder je lov se dvěma pruty, které bez problémů stačíte obsluhovat. Je fajn nejen to, že se zvýší vaše šance oproti lovu s jedním prutem, ale současně může zkoušet dvě rozdílné nástrahy. A to je důležité, protože někdy skutečně dávají kapři přednost nějaké nástraze před jinou. Já obvykle připravuji do krmítka dvě rozdílné směsi a používám i dvě rozdílné nástrahy. Možná vám to přijde jako velké zdržování a zbytečnost, ale věřte, že to má smysl a nezabere to příliš času, protože krmení se připravuje skutečně jen maličko a je to rychle hotové. Když rozmíchám třetinu kilového sáčku v malé misce, obvykle mi po lovu ještě půlka zbude. Pořád to nějak nemůžu odhadnout. Není v žádném případě třeba tahat spousty krmení k vodě. Ovšem nástrah mám vždycky rozhodně víc, než je třeba. Prostě zkouším…

Když budete chtít, method feeder vám nezabere příliš času, ale je to dost návykové. Krátké vycházky už se u mnohých kolegů zvrtly do celodenních lovů a zachází i dál. Jednoduchou stoličku už dávno vyměnili za pohodlnější křeslo a malý deštník za lehký přístřešek. Čím dál více se to začíná podobat opravdové kaprařině. Rozdíl je jen v množství a velikosti chycených ryb. Pro někoho je potěšením chytat třeba i menší kapry. Zpočátku. Pak se ale snaží dostat větší a větší ryby. Používá pevnější vlasce a větší nástrahy, ale feederových prutů se nechce vzdát, protože prostě mají své kouzlo i výhody, na což přijde velmi rychle každý, kdo si to jednou zkusí.


Pustit je radost

Mé dvě sady kaprových prutů už dávno odpočívají v koutě. Mám silné feedery, kterými nahodím prakticky stejně daleko, na několikadenní vycházky nemám čas a vyvážení nástrah na stovky metrů už mě příliš nebere. A tak si s feedery docela dobře vystačím. Na method feeder jsem sice nechytil své největší kapry, avšak je jich spousta a jsou mezi nimi moc zajímavé kousky jak do velikosti, tak i tvarů, barev a podobně. Ovšem to pochopí jen ti, pro které není kapr jen jedním z mnoha, které od vody odnesou. Nemám nic proti tomu, když si někdo rybu odnese, ale je smutné, když je to každá mírová ryba a není v tom nic víc. Věřte, že budete mít z rybaření ještě větší potěšení, když se ryby naučíte i pouštět.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 19 153x
Průměrná známka: 1.32