Jak uvázat háček s očkem?

- Milan Tychler

Kolik háčků za rok rybář uváže? Někdo jen pár, někdo desítky, jiní stovky. A kolik jsem jich uvázal já za svých pětačtyřicet let spojených se závodní rybařinou? Nevím, ale musí to být hodně velké číslo.



Vyzkoušel jsem bezpočet háčků různých velikostí a tvarů, poznal háčky dobré, vyložené zmetky a také háčky, které by mohly být hodně dobré, kdyby je vyrobili pečlivěji. Obvykle používám běžné háčky s lopatkou, avšak během času jsem našel pár skvělých háčků, které mi vyhovovaly tvarem i velikostí, ale měly očko.


Háček s očkem lze vázat stejně jako háček s lopatkou

Osobně jsem háčky s očkem nikdy neměl moc rád z několika důvodů. Vždycky jsem měl pocit, že háček s lopatkou na vlasci prostě lépe sedí a nevychyluje se z osy vlasce jako háček, který uvážete v očku nějakým uzlem, který se hodí pro obratlíky. Zkoušel jsem je proto vázat stejně jako háček s lopatkou, ovšem u některých jsem narazil na to, že v místě ukončení očka byl drát prostě ostrý a narušoval vlasec. Některá očka byla nedotažená. Nechal jsem proto háčky s očkem prostě být.


Použít se dá grinner

Znovu jsem se jimi začal zabývat až ve chvíli, kdy se na našem trhu objevily háčky Pin Hook firmy Owner. Dobrý háček, ale zase to očko… Naštěstí už byly tyto háčky zpracovány lépe, a tak jsem je používal hlavně na závodech. Tento háček má přímé očko, což umožňuje jeho vázání stejným způsobem jako u klasické lopatky. Když používáte malé háčky a spolu s nimi i tenké návazce, je to celkem v pohodě, když je očko dotažené a nedře vlasec.


Prostrčení vlasce směrem dozadu znamená zvýšení tlaku pouze na špičku háčku

U háčků s přímým očkem si vždycky můžete vybrat, jak je uvážete. Lze použít klasický krvavý uzel, grinner nebo muškařský palomar. Jsou to dobrá spojení, jenže jak už jsem říkal, vadí mi u nich možné vyosení. Možná to nemá úplně zásadní vliv na prezentaci nástrahy nebo zaseknutí, jenže mně to prostě vadí. Mám rád, když raménko háčku jednoduše pokračuje v linii s vlascem. Zkoušel jsem tyto háčky vázat bezuzlovým způsobem, jenže potíž je v tom, že to nejde se silnějšími vlasci. Očko je příliš malé, aby se jím vlasec provlékl dvakrát, takže jsem zůstal u stejného způsobu, jako když vážete háček s lopatkou. Nakonec se pak můžete rozhodnout, zda provléknete vlasec očkem zepředu, zezadu, nebo ho prostě provlékat nebudete. Možné jsou všechny způsoby, pokud používáte tenký vlasec. Se silnějším vlascem ovšem dochází k odklonění háčku, což může působit někdy pozitivně, někdy negativně.


Vyvedení vlasce směrem ke špičce znamená větší tlak na celý háček a pevnější držení v tkáni

Pokud se rozhodnu vlasec v závěru protáhnout očkem, protáhnu ho zezadu dopředu. Háček má pak při zdolávání snahu vpáčit se spíše dovnitř než vytrhávat se ven, jako v případě, že vlasec provléknete obráceně. Vypadá to sice jako drobnost, ale skutečně není jedno, jak se to udělá, což velmi rychle zjistíte, když vám začnou z háčku padat ryby.

Myslím, že většina rybářů lovících se splávkem nebo feederem dává přednost háčkům s lopatkou, ale každý čas od času narazí na nějaký háček s očkem, který se mu tvarově líbí. Určitě není důvod ho nevyzkoušet, protože i háček s očkem se dá uvázat tak, aby vyhověl. I když můžete mít jisté pochybnosti, zahoďte předsudky a zkuste to. Možná konečně najdete to, co hledáte.


Takto uvázaný háček je mimo osu vlasce a může ztížit zaseknutí

Osobně jsem vázání háčků s očkem způsobem třpytky zavrhl, a když používám háček s očkem, vážu ho jako lopatkový. Na plavanou ani tak ne, ale na feeder používám háčky s očky téměř vždy, když nechytám drobné ryby. Výrobci dodávají na trh spoustu drobných a pevných háčků, které mi vyhovují při lovu takových ryb, jako jsou kapři, parmy, ale i větší cejni nebo tloušti. V současné době mohu říct, že při lovu kaprů už jiné háčky než ty s očkem vlastně ani nepoužívám, a to nejen tehdy, když lovím s nástrahou mimo háček, ale i při klasickém nastražení.


Muškařský palomar

Je skutečně fajn, že výrobci pamatují na to, že i s menším háčkem se dají chytat větší ryby, a že je tudíž nutné používat i silnější vlasce. Očka jsou pak větší, což umožňuje bezproblémové bezuzlové vázání. Aby nedocházelo k nepřirozenému vyosení háčku, máme na výběr mezi háčky, které mají očka vyhnutá ven, nebo naopak dovnitř, takže vlasec je po uvázání v linii s raménkem háčku.


Očko vyhnuté směrem ven znamená, že vlasec pokračuje v přímce

Všechno, i vázání háčků, má své výhody a nevýhody a přesvědčovat někoho o tom, že právě ten váš způsob je jediný správný, je hloupost. Jsou situace, kdy se hodí to, a jindy zase ono. A i to neustálé opakování mně nepříjemného vyosení háčku může být v jistých situacích přínosem, zejména při lovu kaprů. Někteří rybáři používají při nastražování na kapry takzvaná rovnátka. Upřímně řečeno, nemám je rád a skutečně se mi příčí dávat za kousek plastu v hodnotě několika haléřů takové peníze. I když o ně ani tak nejde, koupit se dají i za rozumnou cenu, spíš jde o mé pochybnosti. Pokud tomu někdo věří, ať si je používá. Pro mě je to další zbytečnost, což říkám s tím, že jsem vyzkoušel spousty druhů tohoto udělátka. V mé krabičce se prostě nezabydlela.


Očko vyhnuté dovnitř rovněž nenaruší linii vlasce

Jako zajímavost musím uvést ještě jeden možný způsob uvázání háčku s očkem, a to je vázání do volné smyčky. Je to asi jeden z nejjednodušších způsobů jak uvázat háček s očkem, a i když to celé vypadá hodně bláznivě, někdy nemusí být na škodu, když má háček větší volnost pohybu. Kdysi dávno jsem tuto možnost zaznamenal v nějakém rybářském anglickém časopise a samozřejmě mi to nedalo, abych to nezkusil. Rada zněla – zkuste to, když se vám nedaří zasekávat opatrně beroucí ryby. Ještě musím dodat, že to bylo ve spojení s lovem se splávkem.


Klasické bezuzlové vázání

Já byl v tu dobu nadšený pro feeder, a tak jsem si řekl, že to zkusím i s ním, protože jsem měl právě potíže se správnou detekcí záběrů a myslel jsem, že by mi to třeba pomohlo. Nepomohlo. Ale na druhou stranu musím přiznat, že ani neuškodilo. Od té doby jsem to zkusil ještě několikrát, a to i se splávkem, a po získaných zkušenostech beru uvázání háčku do smyčky ne jako zásadní pomoc, ale jako možnost. Je to prostě jeden ze způsobů jak uvázat háček k vlasci. Víc jsem v tom vážně nenašel. Možná by to chtělo více času, více situací, ale proč, když jsem s tím, co mám a dělám, spokojen? Ostatně zkuste se přesvědčit sami, jestli vám to něco pozitivního přinese…


Trošku výstřední způsob, ale i toto je možné

Vázání háčku musí zvládnout každý rybář. Většina, nebo možná každý, má svůj způsob jak to udělat, který nemění. Někdo proto, že mu to tak prostě vyhovuje a věří tomu, jiní se naučili jen jeden způsob a další o tom ani moc nepřemýšlí. Prostě jim stačí, že háček nějak drží na vlasci a hotovo. I když se zdá být uvázání háčku bezvýznamnou drobností, mnohokrát jsem se přesvědčil o tom, že je to velmi důležitá věc. Má smysl se jí zabývat a vůbec není na škodu naučit se více způsobů vázání už proto, že jsou vlasce, kterým některé uzly nevyhovují, ale také proto, že to může přinést něco nového a úspěch.

Už jako kluk jsem se naučil, že vázání háčku není jen nutné zlo, ale že může dost ovlivnit celý lov. Proto jsem tuto věc nikdy nepodceňoval a hledal jsem různé možnosti. Mnohokrát se mi to vyplatilo, a i když se zdá, že jsou všechny možnosti vyčerpané, není to tak. Zrovna teď si zase hraju s háčky a to mě i inspirovalo k napsání těchto pár řádek…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (49 reakcí)

Přečteno: 22 043x
Průměrná známka: 1.17