Top nástrahy na tlouště - 2. díl

- Milan Tychler

Podstatnou část jídelníčku tlouště tvoří menší vodní živočichové a hmyz. Tloušť není vysloveně dravec, ovšem jistá si před ním není žádná menší rybka, která se ocitne blízko jeho velké tlamy. Konec konců je to ryba kaprovitá a ty jak známo sežerou všechno. Jsou to prostě všežravci a nic na tom nezměníme, i když tloušti nemají zuby. Tedy přesněji řečeno, nemají zubaté čelisti. Ovšem jejich požerákové zuby, které mají v hrdle, si s těmi, co mají dravci v tlamě, nijak nezadají. Dovedou drtit opravdu velkou silou a přeštípnou i větší rybku jako nic.


Tloušť je skvělá ryba na přívlač

To, že se tloušti zajímají o malé rybky, je pro rybáře samozřejmě dobrá zpráva, protože se tu otvírá obrovská příležitost pro lov tloušťů lehkou přívlačí. Já se hned přiznám, že právě pro tuhle disciplínu mám tak trochu slabost a vůbec si nedovedu představit lehkou přívlač bez tloušťů. Na lovu tlouští přívlačí je krásné mimo jiné i to, že se tyto ryby dají lovit na celou řadu různých nástrah. Jsou to ryby mazané, loví podle zraku, a tak nemusí být právě lehké dostat na háček velké a opatrné exempláře. Když se vám to podaří s lehoučkou výbavou, je to vždycky hezký zážitek. Stejně jako se všemi nástrahami i tady platí, že jsou nástrahy, které mají rádi rybáři, a nástrahy, které mají rádi tloušti. Volba nástrahy na tlouště nemusí být snadná a každá voda má svá navíc specifika. Někde funguje to, jinde ono a některé vody jsou hodně proměnlivé v závislosti na roční době. Třeba máte jinou zkušenost, ale já teď představím svých pár nástrah, které mi na tlouště fungují.

Rotační třpytky

Rotačka, to je taková tlouští klasika, zvláště na menších a mělkých vodách. Většina rybářů ve snaze docílit většího množství záběrů používá hodně malé modely a to je podle mého názoru chyba, pokud chcete dostat nějakého většího tlouště. Už jsem chytil pěkné kusy i na velikost 000, ale skoro pravidlem je, že větší tloušť obyčejně zabere spíše na velikost 2. Rotačky jsou účinné hlavně na začátku sezóny, kdy ještě nejsou vody příliš „oblýskané“. Pak už to tak snadné není a rotačku nasazuji jen ve vyšší a mírně podkalené vodě.


Oblíbené rotačky

Mými nejoblíbenějšími světlými modely jsou stříbrné, případně zlaté rotačky s červenými tečkami a do čisté vody používám vzory černé se žlutými tečkami. Ovšem tvrzení, že za slunečna se má používat třpytka tmavá a za pošmourného počasí zase světlá, mi moc blízké není, protože to neplatí vždycky. Často je to právě naopak. Tloušti bývají hodně nevyzpytatelní. S jistotou však mohu říct, že nemám dobrou zkušenost s příliš křiklavými a barevnými vzory a za nejlepší variantu považuji stříbrný nebo zlatý list s červenými tečkami nebo jiným červeným vzorem.

Co se vedení rotačky týká, moc s ní nevymyslíte. Můžete střídat rychlost vedení a hloubku. Hlavně se nebojte mělčin. Nezřídka chytíte pěkné ryby i v docela mělké vodě. Při lovu v těsné blízkosti břehu se často vyplácí táhnout třpytku těsně pod hladinou tak, že občas i zčeří vodu.

Plandavky

Jestliže je rotačka klasikou na tlouště, o plandavce to neplatí. K lovu tloušťů se používá méně často, ale já ji mám rád. Mám ji rád hlavně proto, že si s ní mohu více pohrát a nabídnout ji jinak než rotačku, která v průběhu sezóny čím dál víc ztrácí na účinnosti.


V plandavkách dávám přednost stříbru

Plandavky nabízí možnost trhavého vedení, snadno se nechají propadávat a s těžším modelem se snáz dostanete blíže ke dnu ve větších řekách a proudech, kde má rotačka vždy snahu spíše stoupat k hladině. Dalo by se tedy říct, že plandavky více využívám na vodách hlubších a proudivějších. Mám rád štíhlejší i oválnější tvary. Ty těžší a oválnější mi vždy dobře poslouží v těžkých hlubokých vodách.

Po letech lovu tloušťů s plandavkami jsem se omezil pouze na stříbrné vzory. Ne že bych na jiné nic nechytil, ale stříbrné mi přijdou na revírech, kde lovím jako, nejlepší.

Wobblery

Wobblery mám ze všech vláčených nástrah na tlouště nejraději a hned vysvětlím proč. Jednak s nimi mohu prochytat všechny hloubky, existuje jich nepřeberně typů a barevných vzorů a nabízí spoustu možností jak je vést. Ze všech vláčených nástrah se nejméně okoukají. Máme wobblery s pomalým a vláčným chodem, wobblery agresivní i takové, jaké mají naprosto nepravidelný chod, který je hodně dráždivý. Pak jsou tu nástrahy, kterým můžeme dát v podstatě sami pohyb, jaký si přejeme. No není to skvělé?!


U wobblerů volím štíhlejší modely

Obvykle používám velikost do 5 cm, ale někteří tloušti se nerozpakují napadnout i nástrahu jednou tak velkou, která je určena pro štiky. Ani tady jsem si neoblíbil nic křiklavého, ale jednoduché „přírodní“ vzory spíše štíhlejšího než zavalitého tvaru a bez hrkajících kuliček. Ty zvláště v pokročilejší sezóně tlouště spíše plaší, než by je lákaly. „Zvukový“ wobbler, to není nic pro mazaného tlouště. Nejraději ze všeho mám wobblery v barvě oukleje, hrouzka, malé plotičky, okounka a pstruha. Některé mé wobblery nesou znaky více různých rybek, ale to tloušťům nevadí, právě naopak. Hodně účinné jsou také tzv. hmyzí wobblery, tedy nástrahy, které neimitují rybku, ale hmyz spadlý na hladinu.


Mám rád napodobeniny hmyzu

Gumy

Gumy přiměřené velikosti, ať už ve formě rybek, červů, žížal, nymf či jakékoli další napodobeniny různých stádií vodního hmyzu, nebo ráčků a podobně, jsou na tlouště velmi dobře upotřebitelné nástrahy. Nejčastěji je používám v malých čistých tocích, kde se naplno uplatňují jejich možnosti.


V gumách je toho nepřeberně

Tyto nástrahy mohou být hodně malé a vyžadují velmi citlivé vedení. K lovu s nimi používám velmi jemné náčiní a musím říct, že v nich vidím celkem velký potenciál. Vedení těchto nástrah máte naprosto ve svých rukou. V tomto případě vůbec nedokážu říct, která z této skupiny nástrah je mi nejbližší, protože využívám velmi širokou škálu nabídky. Navíc každý rok přibývají další a další vzory, které velmi rád zkouším. Abych ale přece jen něco zmínil, řeknu, že mezi mé oblíbené nástrahy na tlouště z oblasti gum patří některé druhy rybek, pulci, žížaly a velké larvy vážek. To vše většinou v přírodních vzorech.

Streamery a jigstreamery

Tyto nástrahy mohou mít formu malé rybky nebo nějakého hmyzu. Obojí je velmi účinné a já s oblibou používám své vlastní nástrahy zejména v čisté podzimní a zimní zapadlé vodě. Na tlouště mi vyhovuje velikost asi do sedmi centimetrů uvázaná na jednoduchém háčku nebo jigové havičce.


Nástrahy tohoto typu volím tmavé

Co se streamerů týká, rád vážu všelijaké dost divoké kombinace. Ovšem tloušti mi dali okamžitě zcela jasně najevo, že nejsou nějací blázniví duháci, a že když se budu v tomto směru trošku krotit, mohu se dostat i k onačejším rybám, než jsou jen nějací tlouští dorostenci. Tlouště zajímají především střízlivé tmavší vzory doplněné buď něčím žlutým, bílým, nebo červeným. Ovšem jen lehce. Převažovat musí jednoznačně tmavá barva. Výjimkou je jedině zakalená voda, kde se mi osvědčují žluté vzory.

Se streamery je to podobné jako s gumičkami. Na jemném náčiní se s nimi dají dělat téměř divy. Pomocí zátěže umístěné buď přímo u háčku, nebo i kousek dál na vlasci, jim můžeme dát hodně zajímavý pohyb, jakému nedokážou odolat ani zkušené ryby.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 10 421x
Průměrná známka: 1.38

NTop nástrahy na tlouště - 1. díl

Jelec tloušť je neuvěřitelná ryba, která mě od malička baví. Je to ryba chytrá, také trochu tajemná, najdete ji skoro všude, dá se chytat mnoha způsoby a pořád na ni platí ty nejobyčejnější nástrahy ze všech.