Časopis Nature: Pouštějte velké ryby!

Kategorie: Všeobecné

„Zpátky by se neměly házet malé ryby, ale naopak ty větší a starší. Starší ryby zajišťují stabilitu rybí populace a navíc zaručují větší množství kvalitnějších potomků,“ píše Sugihara v časopisu Nature.

www.denik.cz/svet_plus/svet_plus_vetsi_ryby_hodte_zpet20080424.html

Martin M., 28.4.2008

Diskuse k bleskovce

Martin M. - Profil | St 24.9.2008 21:41:06

vydra Lucky> neboj, jednou se vyhubime sami. Presne z toho duvodu, jak pises "Příroda už si dávno sama zařídila, jak to udělat, aby přežily jen ty nejsilnější, zdravé kusy." - tohle lidi porusuji predevsim sami na sobe...

vydra Lucky - Profil | St 24.9.2008 21:33:01

Tak přesně takhle to dopadne, když člověk začne fušovat matičce přírodě do řemesla. Příroda už si dávno sama zařídila, jak to udělat, aby přežily jen ty nejsilnější, zdravé kusy. Pak přišel člověk a začal jí pomáhat. Výsledek je totální vyhynutí mnoha druhů zvěře, částečné u jiných druhů a přemnožení jiných. Když to konečně vládce přírody pochopil, začal druhy chránit a tu objevil se kaprař. Prohlásil kapra za zástupce onoho nahoře na zemi a ochraňuje ho seč mu síly stačí. Také špatně. Netřeba přírodě pomáhat v selekci, ale ochraňovat přírodu jako celek. Neškodí sem tam nějaký kus ulovit a "zmarnit", ale chovejme se "normálně". Zde se praktikuje klasický odezdikezdismus. Pak někdo přijde s převratnou novinkou - chraňme velké kusy. Skutečně objevená Amerika již po několikáté. Jistě, je třeba chránit geneticky cenné kusy, ale s rozumem. Dodejme, co jsme svou činností nechali vymizet (nasaďme rybu, co jsme odnesly, ale nechme na přírodě, aby si "doma" vládla ona. Umí to lépe. Zatím člověk jen dokazuje, že nic nepochopil a ničí její dílo. Co na to říká příroda nevím, ale já tvrdím - pomáhejme ji jen do té míry, aby dokázala naši pomoc ustát.

Martin M. - Profil | St 4.6.2008 0:26:50

Salmo1> souhlas

Salmo1 - Profil | St 4.6.2008 0:20:47

Neřekl bych,že se jedná o špatný překlad článku,nebo blábol.Je to určitý výklad evoluce.Velká ryba mi dává naprosto jasnou informaci mj."jsem velká,daří se mi a přežila jsem".Potomci těchto živočichů mají tedy podobný předpoklad.
U šlechtěnců je jasný vztah mezi šlechtěncem a šlechtitelem.Pokud ovšem jeden z tohoto vztahu vypadne budoucnost druhého je nejistá.Všeobecněji jsou šlechtěnci náchylnější k různým onemocněním,degeneracím,zhoršené reprodukci atp.

Martin M. - Profil | Út 29.4.2008 13:07:12

rybarjj> diky za upresneni - myslim ze clanek je o vodach, kde se ryby vubec nenasazuji, napr. v morich a velkych jezerech. Pak se pod odloveni velkych rozmnozuji i mensi ryby, ktere jeste nemohly prokazat, ze si to "zaslouzi" (rozumnej ze jsou zdrave, chytre...).

V rovnovazne prirode preziji do dospelosti od kazdeho samce a samice ze vsech roku, kdy se jim poradi vytrit, jen 2 jejich potomci - ti nejsilnejsi. Kdyz do toho sahne clovek, tak uz to neplati a prirozena evoluce neprobiha jak ma.

Cottus - Profil | Út 29.4.2008 13:06:46

Takže pouštět bych měl všechny pěkné ryby, které dávají šanci na kvalitní potomstvo...
Malé nemají míru, střední jsou většinou chovné( ty původní), takže zbývají ryby přestárlé, anebo "nechovné=defektní , či jinak poškozené)
Možná by nezaškodilo trocha inspirace u myslivců.

iwanhoe - Profil | Út 29.4.2008 13:01:31

.. a proč je pouštět ? To snad i nepřímo znamená, že "chci-li zdravého a silného potomka, tak mám požádat souseda důchodce o výpomoc" ? :-) Divná logika ...

svat'ák - Profil | Út 29.4.2008 12:39:46

Souhlas s rybarjj, že nejlepší potomstvo produkují ryby ve středním věku!

rybarjj - Profil | Út 29.4.2008 12:31:08

Myslím že je to trošku zkreslené překladem. Na líhních se nerozmnožují poškozené ryby!!! Vybírají se jen nejsilnější a podle vnějších znaků zdravé ryby a u čistých linií kapra jsou ryby čipovány, podrobeny genetickému rozboru krve a všechny nevyhovujcí ryby jsou ihned vyřazeny. Nejlepší potomstvo produkují ryby ve středním věku, mladé ryby nemají dozrále pohlavní produkty a ty nejstarší už je mají poškozeny stářím (stejně jako třeba člověk).

Martin M. - Profil | Út 29.4.2008 11:12:36

Muj pohled - kdyz to vemu z pohladu evolucni teorie - rozmnozovat by se nemeli vsichni, ale jen ti nejsilnejsi. Velke ryby jsou vyberem toho nejzdravejsiho, co se narodilo, slabejsi jedinci z jejich rocniku jiz zahynuly. Kdyz vememe 100 velkych ryb a 100 malych ryb, tak mezi temi velkymi je vice "geneticky zdravych" nez mezi temi malymi. Samozrejme myslim jen prirozene rozmnozovani a prirozeny vyvoj ryby, ne zadne sadky a umele vytery, kde preziji do vysokeho veku i poskozene ryby.

SpanyS - Profil | Út 29.4.2008 10:49:35

Budu věřit že autor měl správnou myšlenku, která jen byla deformována medii a špatným překladem, protože jinak je to (jak říká HRAJI) blábol... Silně mi to připomíná neskreslené a objektivní zprávy na NOVĚ...
Velké ryby by se na 100% měli, to každopádně, ale to snad neznamená, že mám ty malé házet za sebe, aby nekonkurovali těm velkým…

hraji - Profil | Út 29.4.2008 7:24:27

Nevím, zda je to jen špatným překladem, nebo stručností celé zprávy, ale přijde mi to jako blábol.