V řece Odře hynou ryby

Kategorie: Všeobecné

Polsko ve středu zaznamenalo úhyn ryb řece Odře v bezprostřední blízkosti českých hranic. Incidentem se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i Povodí Odry, které zvýšilo odtoky z přehrad. Důvodem úhynu ryb by mohl být nedostatek kyslíku. Mrtvých ryb jsou stovky, jde o různé druhy.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-uhyn-ryb-v-odre-40438863

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/odra-ryby-ministryne-moskwowa-hladik-hynou.A230726_145550_ostrava-zpravy_jog

Lasskoun, 26.7.2023

Diskuse k bleskovce

rybomil - Profil | St 2.8.2023 16:01:42

Tady v obecním návesáku cca 0,5 ha co má pronajatý soukromník ráno tak 20 - 30 mrtvol, odpo už cca 100. Obávám se že není konečná, vyplavou další mrtvoly. Můj soukromý odhad + - 100 dalších a podezření na splach/ vypláchnutí kanálů po předvčerejším lijáku ? Káčka, amouři + nějaký štíhlata.

Rožnovák - Profil | Út 1.8.2023 19:31:02

kaprus >>pokud jde o povolené bagrování např povodím jsme účastniky řizeni než se začne koryto upravovat, připominkijeme -děláme transfer ryb z ohroženych úseku na základě podminek črs a aopk. Pokud s bagruje na černo je zastaveno a většinou padne že strany úřadů sankce. Připominkujeme schvalovan limitů pro čov i drobné vlastníky, pokud sami máme podezřeni že limity nejsou dodržovány či někdon oznami znečištění vodního toku-kontsktujem vodoprávní úřad ten stav prověří a pokud zjisti porušeni vodního zákona sjedna napravu.takových Mo je u nás víc

Gašpi - Profil | Út 1.8.2023 19:08:30

atislav_fishing >> jasně nějaké omezení by mělo být. Dával jsem vždycky rybku za hubu, možná ještě tu kačenu i letos vyzkouším, ale spíše chytám to UL. Nevím co na to sumcaři no, to by bylo peklo 😀. U nás tady na severu v milionové kotlině jsou ty vody drancované jak sviňa.

Rožnovák - Profil | Út 1.8.2023 19:05:30

atislav_fishing >> je to sice mimo téma diskuze - pod dopisem je podepsán prof. slavík jež v jižnich čechách provaďel např výzkum migrace lipana pokud vím, nebo Doc. Lojkásek který se u nás na sev. Moravě věnuje migrační průchodnosti toků-v broďakach se pohybují taky celkem často. Jelikož je dopis otevřeny a autor jsou i vědci přes ryby jako prof. Slavík -připojil svůj podpis pod něj i spolek ochranců zvířat protože se s tím názorem zrotožnuji -a zveřejnil Ho na svých strankách čimž mu uďelal medvědí službu -neboť když slyší nebo vidí mnoho rybářů ochránce vidi rudě a víc je nezajimá.

kaprus - Profil | Út 1.8.2023 18:45:00

Rožnovák >> Pardon🤗
Když jeden státní podnik bagruje v korytě a druhý vypouští splaškovou vodu do řeky co stím udělá Mo?
Obávám se , že bohužel nic i kdyby byla vůle.🫤

atislav_fishing - Profil | Út 1.8.2023 12:07:27

Gašpi >> Já třeba osobně jsem v určité formě pro zákaz rybky, ale absolutně se mi nelíbí z jaké strany to přišlo. Tohle jsou věci co si mají rozhodovat rybáři a né nějací hejhulové.

Rožnovák - Profil | Po 31.7.2023 23:27:56

eskymak Mrakomor >> ty orgány Mo jsou to pořád jen rybáři kteři to vzali na sebe a byli zvoleni ostatními- povolenky se musí vydat, ryby se samy nevysadí a .nepřeloví, rybářský kroužek taky musí někdo vést a závody pro děcka je tgřeba zorganizovat, atd
na někom je ochrany rybí obsadky a komunikace z úřady ale celý revír uhlídat nejde . Všude kolem výboru je jádro jen pár desítek lidí jež jsou aktivní a tím to konči- Proč by nemoh řadový rybář když vidí že tam kde zrovna je teče bordel do toku, bagruje se v korytě, odebirá se voda nad limit přispět aspoň tím že To oznámi Mo , potom už se postará popř. úřadům.- Pokud budou procházet malé průšvihy, původce nabyde dojmu beztrestnosti a bude docházet k dalšim excesům., Jen proto že je To všem jedno jako Ta Bečva sprostě si může dovolit stále víc.

no comment - Profil | Po 31.7.2023 14:29:04

nofish >> Nejen rybari....

Gašpi - Profil | Po 31.7.2023 10:43:38

atislav_fishing >> nemám rád tu obec vůbec, dříve nebo později tu rybku zakážou.
Škodná by se měla regulovat 🫡

eskymak Mrakomor - Profil | Po 31.7.2023 10:14:54

Rožnovák >> Vašku, obdivuji Tvou trpělivost. Mi to připadá jako boj s větrnými mlýny....
(počínaje AOPK, přes ČIŽP a konče ČRS..)
Btw co se tyče porušování řádu na splavu ....průsaků deštové kanalizace....etc. K čemu je vlastně hospodář, dozorčí komise.....a všchny orgány výboru svazu MO??

Máme v rožnově jeden revír......tak opravdu slyším velmi nerad alibismus typu - "každý rybář může......"..... na případě otrávené Bečvy vidíš sám, že může tak leda hovno.

atislav_fishing - Profil | Po 31.7.2023 9:52:30

Gašpi >> Obec "ochránců" přírody momentálně řeší jak napumpovat dálší prachy do neziskovek pomocí zákazu nástražní rybky :D :D

Rožnovák - Profil | So 29.7.2023 13:19:22

Gašpi >> ve vodním zákoně je uvedeno že havarii je povinen hlásit každy kdo ji zjistí - je tam napsáno-i co je přesně havárie. Nám když teče z kanalizace do řeky bordel do řeky s přijdem na to kontaktujem voroprávko a ten zas správce kanalizace naposled jsme přišli na nějaky průdsak splaškové kanalizace do řeky před 3 týdny obratem bylo opraveno. Problem jsou odlehčovací komory splaškove kanalizace které při při přívalových deštich mohouv přetect do té dešťové co se stává napřič republikou- kdyžb je teplo a nízký stav vody v toku může to mít následky pro ryby.

nofish - Profil | So 29.7.2023 12:58:43

Rožnovák >> to jo. Jen po několika pokusech už pomalu nemáš sílu se přetahovat s úředníkem, který očividně nechce.
Stejně je nejhorší, že rybáři už se stali jen platícími konzumenty zábavy, bez jakékoli snahy něco změnit.