MZe: Státy musí přijmout nová účinná opatření pro ochranu kriticky ohroženého úhoře říčního

Kategorie: Všeobecné

O tom, jak zastavit pokles a obnovit populaci kriticky ohroženého úhoře říčního dnes v Praze jednali generální ředitelé a zástupci rybářství členských států Evropské unie a zástupci Evropské komise (EK). Cílem českého předsednictví je znovu otevřít diskuzi o ochraně této ryby. Českou republiku na jednání zastupoval za Ministerstvo zemědělství ředitel pro státní správu lesů, myslivosti a rybářství Martin Žižka.

V posledních desetiletích populace úhoře říčního poklesla na kritickou úroveň. Důvody jsou zejména činnost vodních elektráren, neprůchodná říční síť, komerční mořský rybolov, nelegální obchod či negativní vlivy souvisejíc s klimatickou změnou. EU se snaží pokles populace zvrátit, ale i přes opatření přijatá v jednotlivých státech se úbytek úhoře nedaří zastavit. Proto chce Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci českého předsednictví znovu zahájit debatu a dohodnout se na nových opatřeních.

„Přes veškeré úsilí Evropské unie je pokles populace úhoře kritický. V České republice je jeho výskyt v současnosti bohužel zcela závislý na umělém zarybňování. Chceme proto nastavit účinná opatření na celoevropské úrovni, a zmírnit tak negativní dopad lidské činnosti na vodní toky, aby byla zachována nejen populace úhoře, ale i dalších druhů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ministerstvo zemědělství prosazuje opatření:

Zákaz komerčního rybolovu úhořů ve všech jeho vývojových stádiích a obchodu s nimi, s výjimkou lovu larválního stádia

Zajištění bezpečné migrace všech druhů ryb

Zavedení systému kompenzací za nápravná opatření (např. odstavení vodních turbín v době tahu úhořů, dotování výkupu elektřiny z vodních elektráren podle plnění environmentálních cílů atd.)

Podpora vědy a výzkumu životního cyklu úhoře

„Opatření, která navrhujeme, budou účinná jen tehdy, pokud je přijme a bude je vymáhat celá Evropa i země mimo EU, kde se úhoř vyskytuje. Jsem rád, že jsme se se zahraničními kolegy na opatřeních shodli. Úhoř patří mezi významné ryby a je třeba jej řádně chránit,“ uvedl Martin Žižka, ředitel Odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství MZe.

MZe podporuje výzkum úhoře, a to např. prostřednictvím OP Rybářství. Za podpory MZe vzniklo mnoho vědeckých studií, zejména Plán managementu úhoře říčního. Výstupy dnešního jednání a téma úhoře říčního budou řešit ministři zemědělství EU v rámci českého předsednictví i na dalších jednáních.

Neformální jednání generálních ředitelů a attaché pro rybolov se konalo od 31. srpna do
2. září. Účastníci navštívili centrum českého rybářství - jižní Čechy, Fakultu rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Střední rybářskou školu a Vyšší odbornou školu vodního hospodářství a ekologie. Cílem bylo představit českou sladkovodní akvakulturu a upozornit na kritickou situaci populace úhoře říčního.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

MAXXSKATER, 2.9.2022

Diskuse k bleskovce

lowlow - Profil | Ne 11.9.2022 7:48:31

No s českým přístupem k životnímu prostředí a k ochraně vodního prostředí jako takového bych to viděl na konec úhořů do pár let. Nemyslím, že by Češi byli o mnoho větší blbci než zbytek Evropy, ale česká nenažranost nezná mezí. Stačí se mrknou na MVE (malá vodní elektrárna), dodržování MZP (minimální zůstatkový průtok) a liknavost a neschopnost úřadů se sankcionováním těchto přestupků. Dosud není schváleno ani nové nařízení o MZP, ačkoli se dobře ví, že to staré šlo na ruku majitelům MVE a na prostředí se kašlalo. Znám i rybáře, který vlastní MVE a chová se jako dobytek. Takže asi tak k té naší slavné evropské iniciativě.

Big Mike - Profil | St 7.9.2022 13:42:57

Tady se vždy a ve všem přijímají opatření 30 let po, když už je skoro zhasnuto a stojí to místo pár kaček miliony.

esoxboy - Profil | St 7.9.2022 8:45:53

Jen za mne třeba v Roudnici nad labem je elektrárna a odtamtud mám jasná videa jak uhoři mizí z hladiny rovnou do mlínku.

mirmen - Profil | Ne 4.9.2022 20:40:17

Kdysi se monté zkrmovalo , zdroj bílkoviny ( Anglie, Irsko, Francie ... ).
Nyní značná část populace končí v průmyslových výkrmnách.
Počty reprodukceschopných úhořů klesají.
Síla Golfského proudu zeslábla o desítky procent.
Kontaminace oceánů pesticidy, léky, domácí chemií, průmyslovými odpady aj. neustále stoupá.
Ranná vývojová stádia nejenom úhořů jsou nesmírně citlivá.

Řízek 5,125 - Profil | Ne 4.9.2022 8:12:25

computerfish >> ten je zdecimoval úplně všude, ne jen v údolnich nádržích .
Krevnatka úhoří.

Honza7 - Profil | So 3.9.2022 23:52:31

computerfish >> S tím parazitem máš pravdu, to mělo určitě neblahý vliv na jejich populaci. Monté kdy si bylo za pár kaček a tak nebyl takový problém ho v dostatečné míře nakoupit. Bohužel od té doby co sem dorazily kulinářské speciality z Asie a především stupidní víra, že sežerou staříci vzácného živočicha ( v tomhle případě nedospělé úhoře ), tak budou mít orgasmus, jak před čtyřiceti lety se začalo stmívat nad osudem úhoře říčního. Tohle mělo zásadní vliv na jeho populaci a především nečinnost všech vlád, těch zemích, které tohle šílenství umožnilo.
Pokud se rozeberou základní informace k počtu nakoupených úhořů v ČR a porovná se s zbytkem Evropy, tak budeme na úrovni kolem promile. Náš podíl tedy bude minimální.
V případě, že chceme být aktivní v ochraně úhoře, tak ho musíme vysazovat mimo takové revíry, které vedou jedině přes turbíny. V případě elektráren na vodních tocích bude nutné vytvořit takové technické opatření, které zabrání úhořovi se k turbíně dostat.

computerfish - Profil | So 3.9.2022 23:23:48

Honza7 >> Pokud si opamatuji, dříve to fungovalo tak, že se například na Orlíku odlovili velcí úhoři a ti se směnili za monté. Dříve to fungovalo turbíny neturbíny a přehrady byly plné úhořů. V tom to asi nebude. Jeden čas je v údolních nádržích zdecimoval parazit a asi od té doby se stav nezlepšil.

tomvec - Profil | So 3.9.2022 22:39:17

masakrují je vodní elektrárny, pašeráci, "labužníci"...

https://irybarstvi.cz/paseraci-vyvezli-z-francie-46-tun-uhoriho-monte-ted-spadla-klec/

Honza7 - Profil | So 3.9.2022 22:18:35

Nevím do jaké míry tento článek přesně cituje pana ředitele Martina Žižku ( z Ministerstva zemědělství a ředitele pro státní správu lesů, myslivosti a rybářství ), ale tak trochu mi uniká smysluplnost jeho počínání. Proč by měl ČRS nakupovat úhoře, když ho nebude moci lovit.
Desítky let MZe s prominutím dělalo velké h-o-v-n-o v rámci zachování tohoto živočišného druhu a v pohodě nechalo úhoře masakrovat vodními turbínami - stačilo pouze vydat nařízení, aby úhoři nebyli vysazování do míst, kde jediná cesta k moři vede přes vodní turbínu.
Teď to celé podělá ještě víc, úhoři se u nás přestanou vysazovat a tak mladé, případně budoucí generace rybářů úhoře budou znát pouze z obrázků.
Pokud je pravdou, že v rámci "Zajištění bezpečné migrace všech druhů ryb"
se zavede systém kompenzací za nápravná opatření (např. odstavení vodních turbín v době tahu úhořů, dotování výkupu elektřiny z vodních elektráren podle plnění environmentálních cílů atd.), tak dnes takového ředitele asi bude moci už dělat i klient PN ( psychiatrické nemocnice ). Ten člověk asi neví co se dnes děje kolem energie, díky takovým vědátorům nebude stačit ani 30 000 Kč za 1 MWh.