Výslech zaměstnanců Dezy kvůli otravě Bečvy. Policie řeší, kdo dal informace novinářům

Kategorie: Všeobecné

Policejní vyšetřování otravy řeky Bečvy na Vsetínsku není ani po několika měsících stále u konce. Kriminalisté podle zjištění Deníku Referendum vyslýchali zaměstnance chemičky Deza. Cílem však nebylo najít viníka ekologické katastrofy, ale vypátrat informátory, kteří poskytli fotografie a další údaje novinářům. Objevují se také obavy, že policisté přímo spolupracují s Agrofertem.


https://www.forum24.cz/vysetrovani-becvy-vyslech-zamestnancu-dezy-policiste-zjistuji-kdo-dal-informace-novinarum/

reload, 21.1.2021

Diskuse k bleskovce

F. - Profil | Čt 21.1.2021 16:01:00

Podnikatelé píší děkovné dopisy panu premiérovi, že mají ted víc peněz, než kdyby měli otevřené provozovny. I motýle psali panu premiérovi, že jim řepka chutná a mají ji rádi, už chybí jen děkovný dopis od rybe z Bečve, že jich je tam teď mnohem víc než dříve.

sven - Profil | Čt 21.1.2021 14:32:06

Vyšetřovatel otravy Bečvy Jiří Hovorka: Jste první novinář, se kterým mluvím

Proč vyšetřujete, kdo poskytuje Deníku Referendum informace z Dezy?

Proč vyšetřujeme, kdo vám poskytuje informace z Dezy?
..." cokoli policejní orgán prověřuje, je neveřejné. Většinou takové věci děláme na základě nějakých podnětů. Dokud policejní orgán nějaký podnět neprověří, ať je to anonymní nebo je pod tím přímo někdo podepsaný, tak my k tomu nic nesdělujeme. A prověřujeme dle zákona, ať už je to zákon o policii nebo podle trestního řádu.

Rozumím, a když tedy mluvíme o tom, že postupujete podle zákona, tak vy prosím pěkně máte soudní povolení k tomu, abyste lidem prohlíželi telefony?

Jak to myslíte „soudní povolení“?

Tak vy přece nemůžete lidem nahlížet do telefonů, pokud to nemáte povoleno od soudu.

To nevím, o čem mluvíte. Musíte se podívat do trestního řádu, k čemu a jak potřebujete trestní příkaz. A trestní řád to jasně stanoví. Beru to tak, že nevíte, co se dělo. Nemůžu odpovídat na nic, co se týká přípravného řízení. Znovu opakuju: to je neveřejná fáze trestního řízení, až dokud to nedojde k soudu. Nemůžu vám sdělovat, jaké úkony jsme dělali, kde jsme je dělali, jaký byl zákonný důvod..."
Dále :
https://denikreferendum.cz/clanek/32212-vysetrovatel-otravy-becvy-jiri-hovorka-jste-prvni-novinar-se-kterym-mluvim

Pvl - Profil | Čt 21.1.2021 14:10:36

Nakonec se to hodí na toho maníka z čističky . Bude vyšetřeno "někdo mu info dal " ...