Vědci: Počasí v dubnu zásadně ovlivňuje výskyt letního sucha

Kategorie: Všeobecné

Praha - Příliš teplý duben s malým množstvím srážek zesiluje možnost výskytu půdního sucha v letních měsících. Souvislost popsal česko-německý tým vědců, který zkoumal okolnosti výskytů vln sucha za více než století. O výzkumu informovala mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) Karla Mráčková v dnešní tiskové zprávě. Za Česko se na studii podílel Oldřich Rakovec z Fakulty životního prostředí ČZU. Za posledních 20 let zasáhlo střední Evropu šest vln letních veder a sucha.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vedci-pocasi-v-dubnu-zasadne-ovlivnuje-vyskyt-letniho-sucha/1968640

MAXXSKATER, 9.12.2020

Diskuse k bleskovce

Twen - Profil | Pá 11.12.2020 22:01:50

Hoši , mám jiný názor než meterologové v každoročně mlhavých předpovědích, nevědící, ani jak bude v dalším týdnu. Mnoho let amatérsky sleduji a vyhodnocuji, baví mě to. Ale nejprve postupně. V dubnu se to nerozhoduje, i když na počasí pozdější během roku má duben fakt vliv, ale předchází !! tomu další půlrok.!!!!. Celou zimu jezdím lovit lyžařský prašan, tak sháním meteo data po celé Evropě už před zimou a staré pranostyky alpských pastevců. Takže k současné situaci a amatérské předpovědi na další půlrok:Myslím, že hlavní hřeben Alp má takovou masu sněhu, která táním významně ovlivní počasí v celé Evropě na půl roku dopředu.Pokud se ještě neodkloní Golfský proud k arktické Kanadě, tak by to mělo bejt pár let jako dříve po desetiletí v Evropě. V podstatě jde o to, kde prní nasněží výdatné příděly sněhu. Pokud je to od hlavní hřebene Alp na jižní straně ( bývá tomu jednou za 4-6 let pravidelně¨). Tak můžeme čekat na obrovské bílé ploše odraz záření zpět. Čili do Nového roku nespadne ani vločka, na horách každý den sluníčko, v nížinách hnusná sychravá mlha a inverze. Situace se změní až vpádem horkého vzduchu ze Sahary do Alp, bývá v polovině ledna, kdy jižní strana Alp roztaje. V tu chvíli se uvolní štít a do Evropy i k nám konečně vnikne ze západu od německého Baltu konečně sníh.Čím je zpoždění většíi do počátku února tím víc napadne a tím bude jaro studenější. Jde o to aby ten sníh alpského hřebene zfirnovatěl na tuhou hmotu ledu, pokud jo, objeví se slunce od poloviny března a mrznoucí noci a sluníčko a voda a tím i chladné jaro se udrží až do léta. Pokud příjde hlavní sněžení až koncem března, už to nezfirnovatí a sníh se nerozpouší pozvolna , ale rychle odtaje jako nanuk na slunci. Povodně a vzápětí sucho, suché jaro a bouřky v létě. Taký je koloběh vody v přírodě. Tohle jsou jen roky vypozorované vlastní poznatky , tak mě nekamenujte. Takže tipuji zase dlouhé studené jaro, to znamená ryby budou žrát a žrát. Počátek léta tedy fantastický hezký. Dál to nedovedu, sorry snad rosnička. A vsadím na to nějaké to pivo oproti reklamní výbavě MRKU.

Petr64 - Profil | Pá 11.12.2020 13:56:17

Knapík >> Takhle to vidí víc lidí,než bys řekl. Bohužel nemají síly oponovat síle grafů a studiím účelově zaměřeným na jednotlivý položky a uzavřeným tak,že vlastně nic neškodí a nebo jen trošičku. Stačí,když je pod tím podepsanej někdo s titulem.:-(

Knapík - Profil | Pá 11.12.2020 8:44:46

Petr64 >> podobně to už pár let vidím u nás.

Petr64 - Profil | Čt 10.12.2020 20:47:50

Kubaa >> Krok držet nemusíš. Nevěř a přemýšlej.:-)

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 20:22:18

Petr64 >> Nic. Nemám vysokou školu života a tak s tebou neudržím krok. Čau

Petr64 - Profil | Čt 10.12.2020 20:18:06

Kubaa >> Hmm. Vrtule roztočená náhlým poryvem větru dál funguje jako ventilátor,dokud ji další poryv neroztočí znova a nebo víc. Co tam máš dál?😎

krusnohorec - Profil | Čt 10.12.2020 19:50:05

Kubaa >> na tom covidu jsem Ti chtěl jenom ukázat, že i učení lidé, mají na stejnou věc jiný názor, často bohužel pramenící z vedlejších ( ekonomických či politických) vlivů. Uvádíš, že články k tématu VE jsou jen pahýly bez zdroje. Takže pořad tv PRIMA ZOOM uvádějící jako zdroj zjištění NASA, je také takový pahýl. A tu relaci o počasí jsem uvedl, že zde se můžeš přesvědčit, jak se to proudění stáčí. Víš, mě už je dost let a tak pamatuji, odkud prakticky celý můj život foukalo a odkud chodil déšť. No a na ty změny mám svůj názor. Pamatuji si, jak v podkrušnohoří změnila proudění jedna "blbá" radovesická výsypka. No a to proudění se nezměnilo také samo od sebe.

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 19:32:19

krusnohorec >> tý jo, splácal jsi pár věcí dohromady a nechápu proč. Nejsem zastánce VE. Mě šlo jen o tvrzení, že by mohly VE narušovat globálně proudění vzduchu. Podle mě blbost pro kterou není důkaz. Píšeš mi na to, že se mám podívat na relaci o počasí, abych viděl, jak to s tím počasím je. Jako vážně? Super argument. To s tím kovidem už sklouzává ke konspiracím.

Petr64 - Profil | Čt 10.12.2020 19:22:44

Kubaa >> Věda je zkorumpovaná.Seš docela mladej,takže nepamatuješ fabriky co jely 7 dní v týdnu. Bylo počasí o víkendu stejný,jako v týdnu. Teď je to trochu jinak. V pracovních dnech lituješ že nemáš volno a o víkendu je počasí na prd. Plochy parkovišť před hypersuper marketama,solární elektrárny v kombinaci s větrnejma elektrárnama,satelitní městečka s bezúdržbovejma zahradama,likvidace volné půdy.......je to všechno v globálu tepelnej komín co neviditelně rotuje a nepustí přírodní klima tam kde se dostalo dřív.
Komunisti byli zmrdi co dojebali dost,ale nelze se na ně vymlouvat stále. Větší průsery má na svědomí banda pseudoekologů,co bez studií,tabulek a grafů neumí použít hlavu.

krusnohorec - Profil | Čt 10.12.2020 19:19:05

Kubaa >> tak to jsem přesně čekal já. A které vědě věříš v případě covidu. Také jenom jednomu " vědeckému " názoru a ostatní, byť od věhlasných osobností, jsou konspirace ? To ohánění vědou a vědci je někdy skoro až směšné. Již jsem to někde psal. Kolik vědců např. zjistilo, jak je škodlivé sádlo a máslo ( aby se lépe prodávaly ztužené tuky), Kolik vědců zjistilo v minulosti, že je škodlivé kojení( aby se lépe prodávala umělá dětská výživa a pod.) Není tedy možné, že i v případě tzv. změny klimatu pracují někteří vědci na zakázku, protože už není nic moc vyrábět a tak se začala vyrábět tkzv, čistá elektřina, tkzv čistá (energeticky nenáročná) auta a pod. No a že se to občas nedomyslí, na to se nechce slyšet. Nebo si myslíš, že např. odpad z vrtulí větrníků které dosluhují problémem není. A tak bych mohl pokračovat.

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 19:05:36

krusnohorec >> to ale není článek, to je pahýl bez zdroje, obrázku, grafu... prostě bez jakéhokoli důkazu, kde není ani jméno autora. Nelze věřit všemu. Koukni třeba sem: https://www.osel.cz/ tady jsou kvalitní články.

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 19:02:18

Petr64 >> nechci shazovat tvou teorii ale pokud se tím nebude zabývat někdo vědecky na úrovni a pak to potvrdí, tak je to podle mě blbost. Nemluvím o ČR, myslím to globálně. A ukončit to tím, že studie o něčem není, protože se to někomu nehodí - to si pak můžeš vymyslet jakékoli tvrzení, třeba sebe větší blbost, a obhájit si to tímto způsobem. Věřím vědě, ne konspiracím.

krusnohorec - Profil | Čt 10.12.2020 18:55:56

Kubaa >> promiň, ale takto lze znevážit na netu vše s čím máš problém.Lze tak znevážit i článek, ke kterému diskutujeme. Já jsem k němu napsal jenom svůj názor, podpořený i svým pozorováním. Podívej se občas na relaci o počasí a uvidíš, jak to s tím prouděním vzduchu je. A že by příčinou změny proudění vzduchu byly zvýšené koncentrace co2_ No nevím, to snad ani Greta netvrdí.

Petr64 - Profil | Čt 10.12.2020 18:45:03

Kubaa >> Relevantní studií nikde nenajdeš,protože se to nehodí. Pouze jen amatérský názory. Například u nás je dost velká plocha solárů na malým prostoru a nad tím je pár vrtulí. Od tý doby prostě neprší,pokud nepočítám pár přívalových buřin. Je normální jev,že od konce dubna do konce září spadne pár kapek.

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 18:27:28

krusnohorec >> promiň ale něco takového jsem čekal. Článek k ničemu jen pro kliknutí a zobrazení reklamy, sekce zajímavosti. Může to napsat kdokoli aniž by o tom něco věděl. Hledám něco relevantního se zdrojem. Studii. Najde někdo?

krusnohorec - Profil | Čt 10.12.2020 18:01:34

Kubaa >> zadej si na googlu jenom : vliv větrných elektráren na proudění vzduchu- a najdeš tam toho dost.

Kubaa - Profil | Čt 10.12.2020 17:53:42

krusnohorec >> nic relevantního se mi nedaří dohledat, můžeš prosím něco uvést? Článek nebo třeba studii.

krusnohorec - Profil | Čt 10.12.2020 9:23:03

A jsme zase u klimatu ! Tentokrát ale souhlasím, že na počasí a množství srážek má vliv i pro laika pozorovatelná změna proudění. Vždy se to před britskými ostrovy a pak na atlantském pobřeží Evropy rozdělí a do střední Evropy pak přichází teplý vzduch z jihu, nebo suchý z východu. Dříve převažující západní proudění je dnes už minimální. Jenom bych asi hledal příčiny jinde než autoři. Můj názor je ( a není to názor jen můj- lze dohledat na NETu) že na to mají vliv větrné elektrárny rozmístěné v moři a na pobřeží, které dosahují výšky až 260 m.