Nepůvodní druhy zaplavují Evropu stále rychleji. Obrana je spíš laxní

Kategorie: Všeobecné

Do roku 2050 v Evropě zřejmě přibude 2500 nových nepůvodních druhů zvířat a rostlin. Oproti roku 2005 to je nárůst o 64 procent. Celosvětově se pak jejich počet ve světě zvýší o více než 36 procent. Ukázaly to výsledky výzkumu mezinárodního týmu, jehož součástí jsou i čeští vědci. Výzkumníci apelují nutnost na zavedení přísnějších předpisů o biologické bezpečnosti.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nepuvodni-druhy-zvirata-rostliny-invazivni.A201001_134144_domaci_remy

MAXXSKATER, 7.10.2020

Diskuse k bleskovce

Goonch - Profil | Pá 9.10.2020 23:13:36

Článek jako BRNO - titulek slibující invazi v řádech stovek druhů, ale již po prvních řádcích je po senzaci. Hmyz, bezobratlí. Na to je potřeba nějaký tým, který má tvořit matematický vzorec jenž spočítá kolik čeho bude? Přemýšlí vůbec někdo nad tím, že tohle se tu děje co je na planetě život? Že uvedené druhy bezobratlých sem nikdo záměrně nevysazuje (nejvíce zavlečených druhů se sem dostalo v minulém století z důvodu snah zdomácnět druhy pro člověka zajímavé po stránce hospodářské a užitkové, ať už šlo o volně žijící zvěr, zvěř v oborách nebo určené vodnímu hospodářství?), ale šíří se sem vesměs samy za přispění změn klimatu, případně s nepřímou pomocí člověka (lodní, kamionová, letecká doprava), které se stejně pohodlný Homo sapiens nevzdá?? Druhů, která se do přírody dostala jaksi nedopatřením - úniky a tvorba populací z několika jedinců uniklých z hobby chovů je naprostý zlomek v porovnání se zvířaty, co jsou zde sice "cizinci" ale proto, že jsme je tu chtěli (byť před 50-100lety).
Publikovaný seznam nádherně ukazuje, jak "moc" se opírá v některých případech o aktuální poznatky, jak nesmyslné je sjednotit to pro celou EU, paradoxně jak se některé skutečně invazivní druhy pro celou Evropu do seznamu nedostanou pro vyšší zájmy a nebo totální nemožnost již cosi potlačit naproti čemuž stojí zařazení druhů, jejich invazivita, nebezpečnost a možnost vytvořit životaschopné populace vyjma určitého státu s vhodným klimatem není ani diskutabilní, ale dokonce nesmyslná (pokud za tím opět nevidíme něčí zájmy). Na publikování vyslovených eublbostí jsem už alergický.
Tyhle články jsou přesně důvod, proč je tu pak kdejaký laik znalcem a operuje s tím, jak je to tu zlé, neb četl pouze titulek. Víc netřeba.

Pvl - Profil | Čt 8.10.2020 18:54:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

milanpindryc >> https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/evropska-unie-v​ersus-invazni-nepuvodni-druhy-pomuz.pdf

Je tam tabulka a pár jich tam je. Jen pro takové malé info Navíc -je staršího data

Petr64 - Profil | Čt 8.10.2020 18:41:07

milanpindryc >> Lidí? Ti prej spadli z nebe.:-)

milanpindryc - Profil | Čt 8.10.2020 18:32:24

Me by zajimalo co jsou ty celosvetove nepuvodni druhy...

standas - Profil | Čt 8.10.2020 14:57:18

Pokud bude ČRS cíleně nasazovat např. Karase Stříbřité líp jen tak nebude!!!!!