Nové Strašecí přeruší obnovu rybníka, je třeba změnit technologii

Kategorie: Všeobecné

Nové Strašecí na Rakovnicku přeruší obnovu Hospodního rybníka, je třeba změnit technologii. S firmou, která už práce zahájila, se dohodne na ukončení smlouvy a zaplatí jí už provedené práce. Sondy ukázaly, že je v rybníku několikanásobně více sedimentu, než počítal projekt, problém je i s vypuštěním vody, řekl na páteční tiskové konferenci starosta Nového Strašecí Karel Filip (ČSSD).

Pro uložení sedimentu bude třeba najít vhodné místo, proto město nechává zpracovat jeho rozbor akreditovanou laboratoří. Právě odvoz a uložení sedimentu výrazně zvýší náklady. Na obnovu rybníka získalo Nové Strašecí i dotaci ministerstva zemědělství, kterou nakonec nevyužije. "V lednu příštího roku by měla být vypsaná nová dotace," uvedl starosta s tím, že o její přidělení bude město usilovat.

Původně vedení města počítalo s celkovými náklady na obnovu rybníka do jednoho milionu korun, nyní podle starosty náklady vzrostou až několikanásobně. Přesná částka bude jasná až po úpravě projektu.

Po dokončení prací bude rybník sloužit pravděpodobně místní rybářské organizaci k chovu ryb. Důležitá je i jeho ekologická funkce včetně zadržování vody v krajině.

Zdroj: http://www.ovodarenstvi.cz/clanky/nove-straseci-prerusi-obnovu-rybnika-je-treba-zmenit-technologii

MAXXSKATER, 20.11.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.