Pohár předsedy ČRS v lovu kapra: průběh závodu

Kategorie: Všeobecné

Pohár předsedy ČRS v lovu kapra odstartoval a závodníci mají za sebou první úspěšný den. Jak vidí dosavadní průběh organizátor a předseda odboru Položená Miroslav Poupa?

Tradiční měsíce příprav a organizování se blížily ke konci. Letošní závody proběhnou v totožném formátu jako loni – chytat se bude dle mezinárodních Fipsed pravidel, přesto je tu jeden zásadní rozdíl – lana vymezující veslařské dráhy jsou stažena ke druhému břehu. Dá se tedy očekávat, že % zdolaných ryb bude výrazně vyšší a spotřeba olov výrazně nižší…

Již ze seznamu přihlášeních týmů bylo jasné, že to bude zajímavý závod. Minimálně třetinu týmů lze považovat za velmi šikovné závodníky, přičemž ani ten zbytek rozhodně nepatří mezi nějaké nazdárky.

Čtvrtek 17.10. 2019
Registrace závodníků, kontrola dokladů a vybavení začala již v 6:45, poté následovalo zopakování pravidel a samotné losování. Asi největší rozruch způsobil Zdeněk Körner z MO Olomouc, který si bez mrknutí oka vylosoval pravý forhont – stejně jako loni.

Po losování se týmy rozjely na místa, začalo budování zázemí a od 9:00 krmení.

Úderem pravého poledne to začalo! A na první rybu se opravdu nečekalo dlouho – během prvních 15 minut se chytilo hned 7 bodovaných ryb, přičemž nejrychlejší start ze všech měl tým č. 22 z MO Kostelec nad Č.L., který v čase 12:07 chytil kapra o váze 2, 32 kg, krátce nato dokonce kapra 7,16 kg, který je doposud největší rybou závodů. Ryby berou solidně, zhruba polovina jich však nedosahuje bodované hranice 1500g. Týmy jsou však v permanentní akci, což je dobře. V 15:20 mi zazvonil telefon a jeden z rozhodčích mi oznamoval, že tým na č. 3 chytil slušného tolstolobika. Jel jsem rybu vyfotil, ale když jsem ji viděl v reálu, spadla mi brada – ryba měla 113 cm a váhu 24 kg! Tolstolobik bych chycen regulérně za tlamku. Za zmínku také stojí také amur – nebyl sice velký, v tuto roční dobu je to však již poměrně vzácný úlovek. Pořadí se neustále mění, nikdo výrazně neutekl, všichni jsou tedy ve hře. Po organizační stránce všechno klape, nálada je pohodová, zatím jsme nemuseli řešit žádné problémy. Kéž by to tak vydrželo až do konce! Uvidíme, co přinese noc.

Pátek 18.10.19 – ranní report
Máme za sebou divokou noc – týmy ani rozhodčí se moc nevyspali. Ryby byl aktivní především od půlnoci do rána. Krátce před rozedněním nám tu lehce sprchlo a oteplilo se. Je krásně vidět, jak jsou soutěžící nuceni měnit svou taktiku, aby se prokousali přes nebodované kapříky. Někomu se to daří lépe, někomu vůbec. Do lehkého náskoku se dostala MO Týnec n/L, stále však nelze hovořit o nějakém trháku. Máme tu už jen dva týmy, které nechytily bodovanou rybu, to však jistě brzy změní! Řešili jsme tu zranění závodníka, který si vrazil boilies jehlu do palce. Naštěstí se jehlu podařilo vyndat a nemuseli jsme jet na chirurgii. Ufff.

Pátek 18.10.19 – večerní report
Polojasno, větrno a poměrně teplo. Tak by se dalo charakterizovat dnešní počasí. Prakticky po celý den jsme se nezastavili. Ryby braly víceméně pořád v různě dlouhých intervalech. Dá se říci, že přeci jen více ryb se chytalo v přední (bráno od č. 1) a střední části kanálu. Žádný halama se zatím na břeh sice nepodíval, bodovaných ryb se však chytilo poměrně dost. Na prvním místě se stále drží a ostním utíká MO Týnec n/L. Pár dravců se však drží na dostřel a dá se očekávat, že budou ještě pořádně kousat! Dnes jsme rozvezli závodníkům drobné dárky – energy drinky Šprt, které nám věnovala firma Smarty &nb sp;http://www.smartydrink.cz/ a klíčenky „LRU položená“, které jsme nechali vyrobit při příležitosti konání této akce. Rozhodčí, kteří s námi tráví svůj volný čas a makají na 100% jsme odměnili parádními grily, které nám věnovala firma Meva. Děkujeme! K večeru se aktivita ryb překvapivě snížila. Možná se však jen jedná o pověstné ticho před bouří. Tak jen do nás!

Sobota – 19.10. ranní report
Noc byla plodná, bohužel však jen na některých místech. Stejně jako včera voda ožila až po půlnoci. Mám velikou radost, že se konečně podařila chytit nádherná, bodovaná ryba, konkrétně parádní kapr 14,03 kg na místě č. 13. Chlapíci z MO MB, kteří tam chytají, nejprve včera večer chytili nejprve svého prvního bodovaného kapra něco přes 3 kg, nad ránem pak zmiňovaného halamu. Prý stačila jen maličkost – otočit cedulku s č. 13 na vodu, aby „smůlu“ měli kapři:-) Evidentně to pomohlo. MO Týnec stále navyšuje svůj náskok, ale jak se ukázalo již loni, vše může změnit jedna povedená noc, a ta nás ještě čeká. D se říci, že naplno se rozhořel boj o vítězství v sektorec h, tak jsou odstupy jednotlivých týmů zcela minimální. Dnes ráno jsme tu měli reportéra z Českého rozhlasu – reportáž z Poháru předsedy ČRS v lovu kapra se bude vysílat zítra cca v 14:30 na ČRO Sever, někdy později pak na ČRO Radiožurnál.

Sobota – 19.10. večerní report
Během dne se střídaly pasáže, kdy ryby braly velice slušně s pasážemi, kdy prakticky po celém revíru nebraly vůbec. Souboj o první flek pomalu graduje. V jeden okamžik byl rozdíl mezi MO Týnec a PS Brno 3 pouhých 12 kg. Uvidíme, co zítra. Velmi zajímavý bude ještě souboj o třetí flek, na který si brousí zuby MO Benátky a Dymokury, s již větším odstupem, ale stále ne bez šance, jsou také týmy z Chrudimi, Kostelce nad Č.L. a Brandýsa. Poslední noc také rozhodne o vítězství v sektorech. Celý den se tu střídali návštěvy – ať už přátelé či kamarádi, zvědaví rybáři nebo rodinky s dětmi na výletě. K večeru nás poctil svou n& aacute;vštěvou předseda ČRS pan Mach. Velmi se zajímal o vše, co se týká závodů, našeho stylu rybaření, našel si čas i na projití celého závodního úseku a pohovoření si se závodníky. Příjemné setkání… Den ukončila delegace feedrařů, kteří v těchto dnech chytají první ligu v nedalekém Mělníku.

Od dnešní půlnoci vstupuje v platnost embargo na výsledky. Ty budou zveřejněny až po vyhlášení vítězů, tzn. zítra v cca. 15 hod..

Neděle 20.10.19
Noc byla aspoň v našem a sousedním sektoru proklatě klidná. Dost možná tomu byla na vině Duc-duc hudba (dá-li se to hudbou vůbec nazvat), která se velmi hlasitě ozývala celou noc i ráno z druhého břehu, kde jak na potvoru, právě dnes otevírali nějaký taneční klub. Jsou věci, které prostě nenaplánuješ…. Ve zbývající části revíru se však rozhodčí řádně zapotili. Skokany noci se stali borci z MO Dymokury, který jsem hned ráno napočítal 16 bodovaných ryb, a to do konce závodů zbývalo ještě 5 hodin! Hodně ryb ulovili i týmy z MO Týnec n/L a PS Brno 3, dobrou noc však prožili i týmy z MO Benátky a MO Brandýs n/L.

A je tu konec – sbalit a šup na vyhlášení vítězů. Jestliže to ještě včera večer vypadalo na pěknou řežbu o první flek (v jednu chvíli to bylo jen o 8 kg), tak, po finálním sčítání bylo vidět, kdo v noci spal a kdo chytal:-)

A jak to tedy dopadlo?

Vítězem a týmem, který bude reprezentovat ČR na MS v lovu kaprů 2020 na Ukrajině se stal MO Týnec n/L ve složení Miroslav Ešpandr a Lukáš Dostál!
Na druhém místě skončil PS Brno 3 – CT Magic a na třetím MO Dymokury – CCAM.
Sektorové vítězství urvaly MO Brandýs n/L – Bejs Fish, MO Benátky n/J – Mikbaits-Kovadlina a MO Olomouc – Black Carp.
Největší bodovanou rybou se stal kapr o váze 14,03 kg, kterého chytil Stanislav Pabyška z MO Mladá Boleslav – Týnec Carp.
První chycenou rybou se stal kapr o váze 2, 32 kg, kterého ulovil Sergey Adreev v čase 12:07, tedy 7 minut po startu.
Zvláštní cenu za mimořádný úlovek obdržel Zdeněk Zmeškal za úlovek tolstolobika 113 ccm a cca 24 kg.
Ceny předával předseda ČRS p. Mach, předseda ČRS SÚS p. Hýbner a vedoucí LRU ČRS SÚS p. Zahrádka.

Všem gratulujeme!

Sláva vítězům, čest všem, kteří vydrželi!

Konec hlášení.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/aktuality/sport/568-pohar-predsedy-crs-v-lovu-kapra-prvni-den-je-za-nami

MAXXSKATER, 23.10.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.