Soutok Labe a Orlice v Hradci získal podobu z počátku 20. století

Kategorie: Všeobecné

Hradec Králové - Soutok Labe a Orlice v Hradci Králové získal po šesti měsících stavebních prací podobu z počátku 20. století. Stavbaři z hradeckém firmy Popr břehy soutoku upravili a zpevnili kamením. Zároveň vytěžili sedimenty na dně a březích Labe, čímž zvětšili kapacitu koryta. ČTK to dnes řekla mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová. Soutok v lokalitě Jiráskových sadů patří k nejznámějším místům ve městě.

"Hlavní stavební práce jsou hotové, zbývají udělat již jen náhradní výsadby a ozelenění břehů," doplnila Bendová.

Povodí Labe původně počítalo s tím, že práce na soutoku budou trvat přibližně do poloviny příštího roku. "Stavbaři ale vše stihli rychleji a vše by mělo být hotové letos na podzim. Na soutoku pracovali i o sobotách," řekla Bendová. Firma Popr získala zakázku v konkurenci tří uchazečů s nejnižší cenou 11,6 milionu korun bez DPH. Před soutěží Povodí Labe cenu odhadovalo na 15,7 milionu korun.

Opravy se týkaly levého břehu Labe v délce asi 300 metrů od jezu Hučák po soutok. Práce začaly v březnu kácením náletových dřevin na břehu. Když pominulo nebezpečí zvýšených jarních průtoků, začali stavbaři s těžbou více než 5000 metrů krychlových sedimentů. Aby nemuseli s nákladními auty jezdit přes Jiráskovy sady a historické městské centrum, pracovali z hladiny Labe. Bagr postavili na ponton ukotvený lany a sediment těžili do nákladního člunu. Na narušených březích stavbaři udělali kamenný zához, opravili kamenné dlažby a břehové opevnění.

Lokalita na soutoku byla známou kolonií nutrií, které žily v dírách vyvrtaných do břehu. Loni na podzim je Povodí Labe nechalo odchytit.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soutok-labe-a-orlice-v-hradci-ziskal-podobu-z-pocatku-20-stoleti/1802278

MAXXSKATER, 27.9.2019

Diskuse k bleskovce

micrad - Profil | Pá 27.9.2019 11:39:20

Škoda že to první velká voda zase zanese...