Přehrady v Moravskoslezském kraji jsou plné, průtoky řek nízké

Kategorie: Všeobecné

Ostrava - Přehrady v Moravskoslezském kraji jsou plné, nebo téměř plné, a omezování dodávek vody tak ani při současném počasí v létě nehrozí. Průtoky v řekách jsou sice nízké, ale situace je lepší než ve stejném období v loňském roce. ČTK to dnes řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje.

"Průtoky jsou v tocích povodí Odry nízké, jen v oblasti Hrubého Jeseníku jsou střední. Mají sestupnou tendenci. Z páteřních toků povodí dosáhla hranice sucha řeka Odra ve svém horním a středním úseku po soutok s Opavou v Ostravě," řekla Vlčková.

Loni podle ní byly průtoky v řekách na nižší úrovni mnohem dříve. "V loňském roce už od dubna nepršelo, kdežto letos třeba květen byl z tohoto pohledu dobrý. Situace je každopádně lepší než v loňském roce," řekla.

Týdenní srážkový úhrn se na celém území povodí Odry pohybuje v rozmezí od pěti do 30 milimetrů. Více pršelo jen během lokálních bouřek na počátku týdne v Hrubém Jeseníku. Proti tomu na Opavsku a v oblasti Bohumína napršely jen jeden až tři milimetry. Letní teploty a minimum srážek lze podle předpovědi meteorologů očekávat i nadále, ojediněle se mohou vyskytnout lokální bouřky.

Zatímco v některých místech, kde berou lidé vodu ze studen, mohou mít potíže, dodávky vody z přehrad jsou bez problémů. "Letos to ani na nějaké problémy nevypadá. Přehrady jsou plné a zásoba vody je dostatečná," řekla Vlčková.

Přehrada Olešná ve Frýdku-Místku je plná, Žermanice jsou naplněny z 96 procent, Šance z 95 a Morávka (vše na Frýdecko-Místecku) z 88 procent. Na jesenické straně kraje je nádrž Slezská Harta plná z 95 procent a Kružberk z 85 procent.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prehrady-v-moravskoslezskem-kraji-jsou-plne-prutoky-rek-nizke/1774641

MAXXSKATER, 9.7.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.