Petice proti zákazu olova.

Kategorie: Všeobecné

https://ligalibe.cz/2019/01/15/protestni-nota-ligy-libe-a-partneru-za-temer-1-000-000-ceskych-obcanu-ve-veci-hroziciho-zakazu-olova/
Olovo a jeho slitiny se používají také v rybářství. Vysoké hustoty olova se využívá pro odhazování nástrahy na velké vzdálenosti, případně pro udržení nástrahy ve zvolené hloubce s ohledem na rychlost proudění vody. Olověná zátěž je prostředkem a pevnou součástí udice. Uváznutí zátěže pod hladinou samozřejmě nelze vyloučit, ale nikdy nejde o záměr. Uváznutí znamená pro rybáře ztrátu finanční i časovou.
V České republice není známo zvýšení obsahu olova ve svalovině ryb v souvislosti s výkonem rybářského práva. Lokálně byla prokázána pouze zvýšená zátěž olovem v sedimentech dna v souvislosti s chemickým průmyslem či lodní dopravou, kde olovo tvoří podstatnou část nátěrů lodí.
Aby přesto nedocházelo ke kontaminaci vodního prostředí, již dnes rybáři používají zátěže z alternativních materiálů. U olověných zátěží se v současnosti často aplikuje povrchové potahování – olověné jádro je obaleno plastem nebo je pogumováno, případně ošetřeno nalitím za horka do forem z mosazi či oceli. S vodním prostředím tak dále nekomunikuje. Tam, kde neexistují požadavky na plasticitu zátěže, lze použít další druhy kovů, jako jsou měď, mosaz nebo wolfram.
V případech, kdy je třeba zachovat plasticitu zátěže (drobné vyvažovací zátěže – broky při lovu na plavanou), však olovo nahradit nelze. Na tom se shodují rybáři i EFTTA (Evropské sdružení výrobců a prodejců rybářských potřeb).
Většina alternativních zátěží i střeliva představuje jen jinou formu negativního vlivu na životní prostředí. Měď je toxická pro vodní bezobratlé, zinek vysoce toxický pro rybí plůdek. Je lehčí a tvrdší než olovo, rychle oxiduje na povrchu, ve vodě je tak nápadný.
Dalšími nevýhodami alternativ jsou špatná opracovatelnost a vysoká cena. Například wolfram má velkou hustotu, na druhé straně je extrémně teplotně stabilní (nedá se odlévat), spéká se ve formě prášku až za použití extrémně vysokých teplot. Jeho světové zásoby jsou omezené, a proto je velmi drahý. Není plastický, praská, a nelze jej tedy použít jako náhradu v případě vyvažovacích zátěží – broků.

Calex, 8.4.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.