Zima byla sice bohatá na srážky, ale teplá. V nížinách je pořád sucho, říká klimatolog

Kategorie: Všeobecné

Během letošní zimy spadlo podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) o čtvrtinu víc srážek, než bývá obvyklé. Zároveň to ale byla čtvrtá nejteplejší zima za posledních deset let. „Především na jižní a střední Moravě, ale také ve Středočeském a Pardubickém kraji, je skutečně relativně velké území, které by vody potřebovalo mnohem víc,“ říká v rozhovoru pro iROZHLAS.cz profesor Zdeněk Žalud z Mendelovy univerzity v Brně.

(rozhovor)

Kdybychom si vzpomněli na zimy, které tady byly před třiceti, čtyřiceti lety, tak počet dnů se sněhovou pokrývkou byl i na jižní Moravě a v nadmořských výškách kolem 200, 250 metrů řádově kolem padesáti, šedesáti. Teď, v období, které charakterizujeme jako období se změněným klimatem, jsou to řádově jednotky. Sněhová pokrývka v nižších nadmořských výškách vymizela.

Pokud by dneska někdo říkal, že ví, jaké bude léto a že bude sucho, jsou to skutečně spekulace, statistiky, ale není to seriózní předpověď. V žádném případě se nedá říct, jestli letos opět zažijeme suchý rok. Dá se ale na základě vývoje klimatu celkem seriózně říct, že v příštích dvaceti letech zažijeme šest, sedm velmi suchých ročníků. Ale které to budou, to vám skutečně nikdo neřekne.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/sucho-zima-srazky-snih-zalud_1903200825_pj

Lasskoun, 21.3.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.