Brabec: Třetina Česka je ve stavu silného až mimořádného sucha

Kategorie: Všeobecné

Praha - Na třetině území České republiky jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha, část obcí musí být zásobována vodou z cisteren. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Letošní nadbytek sněhu podle něj problémy se suchem neřeší.

"Situace, kdy na některých horách máme až tři metry sněhu, vytváří ve společnosti šálivou představu, že problém se suchem je vyřešen. Bohužel ale tomu tak není," řekl Brabec. K dnešnímu dni sníh v Česku obsahuje přibližně 2,1 miliardy metrů krychlových vody. "Kolik ale máme vody ve sněhu není příliš podstatné," dodal a připomněl rok 1947, kdy na českém území panovalo mimořádně suché počasí. "Tehdy přitom zima byla také velmi bohatá na sníh," upozornil.

Česko by se podle ministra mělo naučit lépe hospodařit s vodou, protože v tom má velké rezervy. Podle statistik v tuzemsku naprší až 60 miliard metrů krychlových vody ročně, přičemž pro pitnou vodu se využije sotva procento. Stát se podle Brabce začal na sucho připravovat pozdě.

Ministr dodal, že se nyní sice plní přehrady nebo vodárenské nádrže, které loni měly problémy s naplněním, to však z hlediska množství vody v krajině v průběhu celého roku nemusí pomoci. Klíčový podle něj bude začátek vegetační sezony, tedy přibližně přelom března a dubna.

Další účastník diskuse biolog David Storch současné počasí charakterizoval jako období extrémů. Stát by podle něj měl při provádění opatření proti suchu počítat s možností, že se současné počasí může za několik let otočit do opačného extrému, kdy naopak bude vody přebytek a budou hrozit povodně.

Za posledních zhruba pět let ministerstvo z evropských i národních zdrojů podpořilo více než 6000 projektů za sedm miliard korun na zadržení vody v krajině. Jde o stovky rybníků, tůní, mokřadů či úpravu vodních toků. Část dotací je určena také pro domácnosti na prohloubení studní či výstavbu nových vrtů. Na boj se suchem cílí také pokračující program Dešťovka, ze kterého ministerstvo podporuje zakoupení a instalaci nádrží na shromažďování dešťové vody určené k zalévání nebo splachování či systémy na přečištění vody.

Pro letošní rok jsou na projekty spojené s řešením sucha vyčleněny další dvě miliardy, v roce 2020 by měla být částka podobná.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/brabec-tretina-ceska-je-ve-stavu-silneho-az-mimoradneho-sucha/1724351

MAXXSKATER, 26.2.2019

Diskuse k bleskovce

Karel K70 - Profil | Út 5.3.2019 11:15:18

sumec 1950 >> Copak řepka,ale všimni si dole na přehradě-u skály.Tam sejou rok co rok kukuřici,svrchní vrstva ornice už není žádná,jenom samý písek,všechno v přehradě,ale kukuřici tam sejou pořád.Kdyby tam před 10 roky naseli vojtěšku,tak jim tam část půdy zůstala.A to mluvím jenom o tom co vidím,potom si vem co nevidíme......

Honza7 - Profil | Pá 1.3.2019 14:03:05

Bohužel slovo vodohospodář v našem státě dávno ztratilo význam. Lidi, kteří dlouhodobě poukazovali na velmi špatné nakládaní s vodou v našem státě nemají stále žádnou výkonnou moc. Jsou to lidé, kteří nabízí řešení. Jsou schopni ho doložit celou řadou svých studií i prezentací, ale na úřadech a podnicích sedí lidé, buď nepolíbeni touto problematikou a nebo rezignovali na to, že by konečně se to mohlo začít dělat lépe. Stále platí v našem státě, že je lepší držet hubu, než přijít o relativně slušné místo. Silné ekonomické zájmy určitých skupin lidí stále mají navrch, než základní potřeby pro život lidí, zvířat i rostlin.
Jinak se nedá totiž vysvětlit pokračování v trendu výstavby nových velkých vodních děl, kde si mastí kapsu energetici, vodohospodáři ( výstižněji vo-do-kur-vi-te-lé ), rejdaři a vybrané stavební firmy navázané na betonovou lobby.
Pokud se nebudeme snažit udržet vodu už v místech jejího dopadu, tak z dlouhodobého hlediska to stále bude o suchu a nebo lokálních záplavách.

kolemjdoucí - Profil | St 27.2.2019 8:16:57

Ona to není jenom řepka,další takovou plodinou je kukuřice.Na jednu stranu se brečí,že není voda,na druhou stranu je tady asi týden stará bleskovka,jak Lesy ČR udělaly krásná protipovodňová opatření.Jsou opravdu krásná,podle fotek krásný rovný vybetonovaný koryto,ze kterého voda co nejrychleji odteče a nemá šanci se nikde vsáknout.Kdyby se to nechalo,ta voda se měla kde rozlít a vsakovat,určitě by to bylo lepší.Ale to by zase asi místní křičeli,jak mají vodu na svém anglickém trávníku.

krusnohorec - Profil | St 27.2.2019 8:08:54

já si myslím, že různé dotace , bez toho, aby byly vázány na určité podmínky, toho moc nevyřeší. Proč
např. není levná nafta pro zemědělce vázána na povinnost provádět hlubokou orbu, aby se voda mohla lépe vsakovat a ne stékat po povrchu. Proč není konečně uzákoněna max. rozloha pole např. na 50 ha,aby větry půdu nevysušovaly a aby horní vrstva půdy nekončila např. v řekách. V těch polích chybí meze s větrolamy a úkryty pro drobnou zvěř. Ten program dešťovka má také svůj problém. Voda ze
střechy skončí sice v jakési nádrži, ale neschází pak v půdě v okolí domu a tedy možná i ve studni?
Než vymýšlet nové, asi bych byl pro obnovení starého( zmenšit pole, zrušit-pokud to jde, meliorace,
a td.

sumec 1950 - Profil | St 27.2.2019 7:53:31

venybit >> Máš pravdu,tu řepku nám byl čert dlužen.A toho co jí pěstuje ve velkém až obrovském množství taky.Toho si čert mohl nechat klidně doma.

venybit - Profil | St 27.2.2019 7:47:38

Já to vidím tak,že se teď prudce oteplí,začne pršet , Pragl bude zase plavat, potom nastoupí 40 stupňů a vydrží až do října . Pak si vzpomenete kolik let už píšu ,aby jste zorali ty lesní cesty a zastavili to řepkové šílenství. A nebo nastoupí rovnou to sucho,tak jako tak ,nic dobrého.