Unikátní výzkum doložil, co se děje s rybami při zásazích do vodních toků

Kategorie: Všeobecné

Zaměřil se na chování vranek pruhoploutvých a pstruhů obecných v situaci, kdy do koryta potoka vejde těžká technika, jako jsou bagry a nákladní auta.

Zkoumali také, jak se změní dno potoka, a vliv na bezobratlé živočichy. Výzkum probíhal na horských potocích v Beskydech.

V případech, kdy nebyl proveden odlov, se ukázalo, že při pojezdech těžkou technikou zahyne průměrně zhruba třetina ryb, v jednom případě to bylo dokonce 60 %. Fatální byly dopady na bezobratlé živočichy, kteří jsou pro zkoumané druhy ryb jedním z hlavních zdrojů potravy, jejich mortalita byla téměř 100%. Zkoumáno bylo na šest set ryb.

Zdroj: http://www.ochranaprirody.cz/o-aopk-cr/aopk-cr-informuje/aktuality/unikatni-vyzkum-dolozil-co-se-deje-s-rybami-pri-zasazich-do-vodnich-toku/

odkaz na celý článek: https://www.researchgate.net/publication/331064045_Bagry_a_ry​?by_Nove_poznatky_o_mortalite_a_pohybech_ryb_behem_technickyc​h?_uprav_ve_vodnich_tocich_Excavators_and_fish_New_findings_o​n_?mortality_and_movement_of_fish_during_technical_adjustment​s_i?n_headw"

MAXXSKATER, 20.2.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.