Tomáš Zdechovský: Zákaz olova v brocích a závažích je hoax

Kategorie: Všeobecné

V Česku se šíří nepravdivé zprávy, že Evropská unie chystá plošný zákaz mysliveckých broků a rybářských závaží kvůli jedovatému olovu. Evropská komise už ale potvrdila, že navrhuje pouze zákaz v oblastech mokřadů, který už v ČR dávno platí. Jde tedy jen o sjednocení legislativy.

Nepravdivé zprávy o údajně chystaném plošném zákazu jsou založené na výsledcích studie agentury pro chemické látky nazývané ECHA ze září 2018. Agentura skutečně zákaz lovecké munice s olovem doporučila, sama o něm ale rozhodnout nemůže. To je úkolem Komise, která studii teprve vyhodnocuje a podle informací, které nám sdělila, navrhne pouze zákaz v oblastech mokřadů, který v ČR už dávno platí.

Zprávu jedné agentury nelze interpretovat jako záměr celé EU. Jedna věc jsou výsledky studie, druhá to, že v praxi není nic, co by olověné broky a závaží nahradilo co do funkčnosti a pořizovací ceny. Jakýkoliv zákaz by proto byl zcela absurdní a aktivně bychom proti němu vystupovali.

Tomáš Zdechovský - europoslanec za KDU-ČSL.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/tomas-zdechovsky-zakaz-olova-v-brocich-a-zavazich-je-hoax

... což je však v rozporu s informacemi z http://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/vcerejsi-tiskova-zprava-europoslance-zdechovskeho-neni-pravdiva

Lasskoun, 9.2.2019

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.