Vědci varují před časovanou bombou, která se týká podzemních vod. Kvůli klimatické změně se nedoplňují

Kategorie: Všeobecné

Na budoucí generace čeká „časovaná bomba“. Ubývají zásoby podzemních vod, varují vědci ve studii vydané v pondělí.

Podzemní vody jsou nejspolehlivějším a největším zdrojem pitné vody pro lidstvo. Nacházejí se pod povrchem, v prasklinách a vrstvách v půdě. Více než dvě miliardy lidí jsou na ně odkázané jak pro sebe, tak pro zvířata a rostliny.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2715182-vedci-varuji-pred-casovanou-bombou-ktera-se-tyka-podzemnich-vod-kvuli-klimaticke-zmene

MAXXSKATER, 28.1.2019

Diskuse k bleskovce

Pvl - Profil | St 30.1.2019 12:54:03

venybit >> Aha tak ten to začal :o§)) ... a od té doby to tam jde s rybama z kopce :o§) ..vlastně dnes už je to pod kopcem

venybit - Profil | St 30.1.2019 12:47:42

Přemas >> Jo tam je krásně, jako kluk pamatuju na školním výletě jsem tam pytlačil obrovské pstruhy v potoku za ubytovnou. Měl jsem štěstí, třídní učitel byl také rybář,a měl stejnou slabost jako já :)

Přemas - Profil | St 30.1.2019 6:20:41

V první řadě to jsou v +-70. létech zbudované meliorační systémy. Které soudruzi nacpali snad všude. Mnozí říkají, že už nefungují, ale jak je v přírodě vidět, stále fungují. A to už jen z důvodu, že jich bylo usazováno do 1m hloubky (i více), kde už často bývá pevné kamenné podloží. Tedy se v zemi udělal umělý odvodňovací kanálek. Stále jsou však v té naší zemi nepoškozené kousky krajiny. Třeba jako Adršpašsko-Teplická, Broumovské pahorky a Polická pánev. Kde je zdárný příklad, jak správně funguje v koloběhu vody zdravá krajina. Jsem rád, že jsem této krajiny součástí. Protože i přes všechny ty suché roky, tu ze země v parných dnech stále vyvěrají prameny čerstvé pitné vody. Je tu sice chudo, ale neměnil bych ;)

T.Karel - Profil | Út 29.1.2019 18:57:58

Denny >> To je napsané úplně přesně . Je to jenom o penězích a z lidí mají legraci

Tiger - Profil | Út 29.1.2019 18:06:07

Peníze až na prvním místě.....

Honza7 - Profil | Út 29.1.2019 16:04:48

Denny >> Napsal jsi to pěkně za nás za všechny.

Pvl - Profil | Út 29.1.2019 7:27:21

Denny >> A je hodně pravděpodobné ,že to o čem píšeš (zdražení vody) bude zase aktuální , aby se šetřilo s vodou cena půjde nahoru. A u toho to zase zkončí . Dál se nebude dít nic a nebo se uskuteční minimum "plánů" jak řešit danou situaci . "Minule " nebyly prachy na opravu vodovodních řadů A teď, že se musí vybrat víc aby se mohly napravit chyby co se dělaly .

Dědek - Profil | Út 29.1.2019 7:04:07

Denny >> Není co dodat...

Denny - Profil | Út 29.1.2019 2:43:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fishmen17a >> Naprosta vetsina lidi se zajimat nezacne,protoze je to nezajima,dokud se jich to nedotkne osobne.Voda je naprosto ukazkovy priklad toho,jak lidi odradit od dobreho hospodareni.Vsichni,nebo velka vetsina pamatuje na to,jak pred lety vsude mozne sla reklamala o setreni s vodou.OK,nic proti tomu,mnoho lidi zacalo setrit a pak se paradoxne dozvedeli,ze se voda zdrazuje a ne proto,ze by ji byl v te dobe nedostatek,ale proto,ze byl mensi odber,takze nebyl zadouci prijem penez,tak co je nam do lidi a jejich setreni,my jim to "osladime". Jen naprosty debil a ignorant nevi,ze stupidni upravy potoku a rek vedou k tomu,ze z krajiny rychleji voda odejde a presto vsechna povodi a spravci toku az na zcela male vyjimky,delaji presny opak toho,jak by meli hospodarit a duvod je zase velmi prosty.Prachy.Nebo si nekdo mysli,ze ty idioty v europarlamentu a ve vedeni ruznych spolecnosti opravdu zajima nejake zivotni prostredi? Ani nahodou,vse jen na oko,za vsim jsou penize a prikladu jsou ne desitky, ale stovky.Protoze kdyby tomu tak nebylo,byly dobre zakony a moznost postihu tech,kteri udelaji spatna a casto umyslna rozhodnuti ovlivneni vysi prijmu,mnozi by stali pred soudem, a prisli o majetek nebo byli potrestani I vezenim. Naprosta vetsina obycejnych lidi to svych chovanim,byt sebelepsim,nedokaze ovlivnit,protoze do ruznych melioraci,spatneho nebo necitliveho hospodareni ve vodohospodarstvi,zemedelstvi, lesnictvi ,energetice atd nemohou vubec nijak mluvit a to ani v tom pripade, kdyz jsou to odbornici.Clanku bylo napsano bezpocet,stejne jako se na tyto temata usporadalo nescetne konferenci na ruznych urovnich,je stovky odbornych studii a vzdy se najdou duvody,proc se to bude dal delat blbe. Bohuzel v soucasnosti to je tak,ze za blbe rozhodnuti nikdo nenese odpovednost a obvykle to konci tak,ze kdyz se nekde spatne hospodari,tak se odvola sef s tim,ze dostane tak tucne odchodne,ze nemusi nekolik mesicu a nekdy I let vubec nic delat.Lidi zacne maximalne zajimat to,ze se jim opetne voda zdrazi nebo ze jim ze studny zmizi voda,ale sami o sobe to ovlivnit nemohou.Mohou napsat par petic,mit duchaplne proslovy v mediich,kterym se nekdo zasmeje,jini to odkyvaji,ale to je tak maximum toho,co mohou udelat.

Bacha - Profil | Po 28.1.2019 23:11:08

drvoštěp >> Víš co??? Když vědci varují, tak jde většinou o háčko:-)))

drvoštěp - Profil | Po 28.1.2019 22:54:10

Bacha >> Jjj, jak jsem psal, nejsem jezeďák a nechám se opravit😁

Bacha - Profil | Po 28.1.2019 22:51:12

drvoštěp >> Když jsem před třemi lety zakládal vinohrad, oral jsem 50cm, ale tomu se říká rygolování:-)

fishmen17a - Profil | Po 28.1.2019 22:43:13

Petr 21 >> Velmi dobré video,poznatky. Ono,je i dobré to,že se díky těmto negativním jevům,začnou lidé více zajímat o správnost svého chování k přírodě.Protože už to není jen mluvení,už je to realita a už i sami cítí dopady.Hlavně aby se to řešilo správnou cestou.U nás chtějí budovat přehradu.A bude ji napájet řeka,která má už dva roky hodně pod stav.Takže..

fishmen17a - Profil | Po 28.1.2019 22:20:52

Vědci varují a stát dělá jedno.Dá dotace postiženým suchem.To je celé.Jen amatéři,soukromníci něco dělají.Ale to je málo.Jedni varují,druzí navrhují ale přitom se nic neděje.Jednoduché demokratické.

drvoštěp - Profil | Po 28.1.2019 22:14:47

Pvl >> Vydlážděný potoky z hor co dělalo povodí Ohře. To je na blití. To stálo miliony.

Pvl - Profil | Po 28.1.2019 21:50:03

venybit >> Na jedné straně se budou vymejšlet akce na úpravu a na druhým konci se bude asfaltovat ........:o§)) (((

drvoštěp - Profil | Po 28.1.2019 21:33:30

Petr 21 >> Jj, mrknu. Dík