Načerno vybudoval byznys s rybolovem. Ale nikdo si netroufne proti němu zasáhnout

Kategorie: Všeobecné

Načerno vybudoval byznys s rybolovem. Ale nikdo si netroufne proti němu zasáhnout.

Záhady Josefa Klímy: Reportáž z Tachovska, kde nikdo nenašel vůli či chuť donutit kontroverzního podnikatele respektovat zákony.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nacerno-vybudoval-byznys-s-rybolovem-ale-nikdo-si-netroufne-proti-nemu-zasahnout-63426

yvana, 13.1.2019

Diskuse k bleskovce

Sa(l)micka - Profil | Čt 17.1.2019 20:19:52

Doporučuju se podívat sem... ono to jinde neni lepší

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/urednici-vedouci-o​dboru-naborove-prispevky-brno.A190117_451520_brno-z​pravy_vh

...a hlavně do diskuze.

Jináč s těma 32 tácama čistýho v základu novináři lžou až se jim od huby práší. Člověk s vejškou, ale bez (pro úřad) započitatelné praxe coby vodař (desátá platovka) = 12.000 čistého základ. Jistě, s přibývajícími lety se plat pomaličku zvedá... ale... kdo po škole by šel takovou pakárnu dělat, když si jako skladník někde přijde na dvojnásobek? Leda jako praxi.

retrívr - Profil | Po 14.1.2019 20:14:19

Rožnovák >> Dík za reakci, rozumím Ti. U nás je to šílené, hlavně mi vadí ta nevyrovnanost rozhodnutí. Jsem rád, že jsi mi to trochu přiblížil.

Rožnovák - Profil | Po 14.1.2019 0:22:16

retrívr >> No však jde o ten návrh zákona který by to měl usnadnit, četl jsem ho ve skromné podobě co byl zveřejněn. Faktem je,že se staví nádrže na zasněžování kde je to možné a je po nich hlad a areály které mohou staví nádrže s pochopitelných důvodů. Je zajímavé že tento dílčí krok v boji proti suchu přišel právě v tuto dobu, navíc když součástí nárhu co jsem četl bylo i vyloučení orgánů ochrany přírody a krajiny z procesu vedoucího k vydání územního souhlasu. Pokud si rozhněván že se u vás málo povoluje, já jsem zas občas rozhněván že u nás se povolí něco co by nemělo, nemám na mysli rozhodně opravu střechu místního domorodce apod., to je úplně ok, Chko holt není NP a každý jsme nastavení jinak :-) .Uvidíme až jak a jestli vůbec bude schválena finální podoba zákona.

IchHabe - Profil | Ne 13.1.2019 22:26:04

Jen poctivý občan v této republice nic nemůže. Ti co obcházejí zákony kradou a podvádějí můžou vše. Ach tak lituji že mne rodiče nenaučily krást a neumím lhát.

retrívr - Profil | Ne 13.1.2019 22:05:12

Rožnovák >> Nevím, jaké máš informace, nevím z čeho usuzuješ. Ale v Krkonoších tomu velí teroristická organizace KRNAP, kterou vůbec zákony nezajímají a založení rybníčku je vyloučené, zvláště pro lyžařské účely. To se týká většiny horstev. Myslím, že vaříš z vody.Tady ty rybníčky nebudou.

retrívr - Profil | Ne 13.1.2019 21:50:18

mzxy >> Ty si trochu odporuješ, možná i fandíš, stát jsi ty i já ? To je největší blbost, co jsem kdy slyšel. Speciálně náš stát je úředník, který ještě zdokonalí už tak nedokonalé zákony, které lidi netvoří a nikdy tvořit nebudou. Když nemáš práci, staň se státním úředníkem.Systém demokracie je nejpokřivenější právě v našem státě. Už jsi se setkal s tím, že se tě stát zastal. Pokud ano, tak prosím v čem. Já mám zkušenost, že mě a mé rodině škodí jen jediný objekt, to je stát, týrá mne, diskriminuje. A to prosím jsem nikdy neměl problém se zákonem . Můžeš mi prosím napsat v čem vlastně stát komu pomáhá. Nepiš prosím podvodníkům, to už dlouho vím. Dík.

valcha186 - Profil | Ne 13.1.2019 21:13:28

Erva >> Opakoval jsem na ,,svém,, ale jsou to jen povrchní informace. Pokud se jedná o vodní nádrž, i pozemky, jedno jaké, tak se to dá odkoupit, dodatečně zkolaudovat. Pokud, ale nemají žádné jiné využití a záleží na typu a dalších věcech. Při stavbě golfu byl rachot v televizi o vraždě na přírodě, halda policistů, starosta a ochránci přírody. Jenom hodně pokřiku a hledání so´lo kapra. Pak z toho nic nebylo, protože se přišlo dle EN, že se jedná o zatravněné pozemky, znehodnocené náletovými dřevinami. Ale mega informace byla venku, všichni ji převzali a nikdo se pravdou nezabýval. Je potřeba toto brát s nadhledem, nemusí to být jak se to podalo. Sleduje se prodej tisku, sledovanost televize, ale ne pravdivost informací. Je okurková sezona a tak se mazalové snaží.

Sa(l)micka - Profil | Ne 13.1.2019 19:36:36

Jura L. >> Ale kdeže... do jistých parametrů se taková záležitost dá brát pouze jako terénní úprava. Zvlášť když jde o tu "díru do země 10x10 m". A tam opravdu stačí než územní souhlas, neb se v případě terénních úprav ani nejedná o vodní dílo.

Jo, jen mimochodem, pro všechny, na úředníky nenadávejte, oni ty zákony nevymejšlí. Oni se podle nich jen musí řídit - a za minulý rok to bylo jako vařit neznámou francouzskou delikatesu bez kuchařky. Vláda nám schválila úpravu zákona, jo - ale už nám k tomu zákonu hned nedali "kuchařku" (prováděcí předpis), nemluvě o tom, že v té úpravě zákona bylo množství chyb ... a ouřade, poser se s tim, protože ti žadatelé nebudou řvát na politiky, co vyrobili parodii na (stavební) zákon, nene... ti žadatelé budou řvát na ty úředníky, neb ti podle hlasu národa "dělají hovno, pijí kafe a můžou za všechno". Takže asi tak.

Bacha - Profil | Ne 13.1.2019 18:41:36

Sa(l)micka >> Ano, tak by to mělo v ideálním případě být. Ale ještě jsem se s takovým precedentem nesetkal. Zbabělost úředníků nzná mezí.

keltt - Profil | Ne 13.1.2019 18:41:34

Jen zrcadlení stavu naší společnosti.

Bacha - Profil | Ne 13.1.2019 18:36:01

Dokud zde nebude přehledné právní prostředí, bude se muset škodná lovit:-)))

Jura L. - Profil | Ne 13.1.2019 17:16:11

No určitě je investor značně "kontroverzní" , zas se ale nedivím lidem, co si na SVÉM pozemku vykopou díru do země - rybníček "na černo". Jít "správní cestou" na kaluž 10*10m znamená anabázi po úřadech na 2-3 roky s nejistým výsledkem a statisícovými náklady na projekty a projednání.... Přitom je to v řadě případů zbytečné, pokud se nejedná o budování hráze jen o prosté "vykopání díry" i jakkoliv velké spíš přínosné pro přírodu, to se týče pozemků s vysokou hladinou spodní vody. Proč toto stát neumožní na nějakou "ohlášku" je spíš pro stát ostuda, když je to opakuji na soukromém pozemku bez cizích inženýrských sítí...

Mjaška - Profil | Ne 13.1.2019 17:14:56

Jirka1976 >> Asi tahle to nějak funguje v praxi - pěkný příběh a věřím, že pravdivý.

Mjaška - Profil | Ne 13.1.2019 17:11:01

Ve státě, kde se zákony vysvětlují podle toho, kdo je zrovna u kormidla např. ve městě na magistrátu, povolení se vydávají na základě politicko-lobisticko-podnikatelských priorit, úředníci jsou ve vleku svých nadřízených, kteří z mě "neznámých" příčin nadržují těm silnějším, movitějším, agresivnějším, tak tam opravdu stát selhal. Máme magistráty, stavební úřady, hygienu, bezpečnost práce a nikdo si nechce pálit prsty s nějakou levou, a je jedno jestli na to občan upozorní nebo by úřad měl jednat sám. Úředník si zvykl, že když bude dostatečně dlouho odolávat, přehazovat odpovědnosti o kancelář dále, bude mít klid a pohodu, nebude za nějakého blbce, který si právem ztěžuje nebo chce nápravu, hýbat svým prstem. Ano jsou ochotní, pozdraví, usmějí se, ale kde to smrdí problémem, tomu se rádi vyhnou.
Když o tom někdo čte, tak může překypovat odvahou, jak vše jednoduše lze napravit - pokud někdo pak opravdu řeší podobný problém, zjistí že při výsledky nejsou tak optimistické. Ale rozhodně je potřeba neklesat na mysli a trochu to byrokratům znepříjemnit a chtít po nich hmatatelné výsledky.

Jirka1976 - Profil | Ne 13.1.2019 17:01:23

V nasem zkorumpovanem a rozrkradenem state tohle projde jen tem co na to maji finance a znamosti . Na obyc cloveka metr je , na arogantni bohaty zm.dy ne . Uvedu 2 pripady . Kamarad ma chatu v chko , je tam povolena jen bezna udrzba objektu , postavil si na cerno na svem pozemku pristresek 3/4 m na drevo . Nejaky hodny soused ho udal , pokuta a musel to odstranit . Za rok vedle nej vyrostla zdena chata zbohatlika . Nejaka pokuta , tahlo se to a vysledek ? Dodatecne povoleni a chata s bazenem stoji a stat bude . Stezoval si , marne . Naproti kde bydlim se misto stareho domu stavi novy . Je to v pamatkove zone , ma mit max vysku jako sousedici domy . No nejak je prerostl o vice jak 3 m . Znam stavbyvedouciho . To uz je pry domluvene , pokuta bude a zustane to tak . Investor je bohaty majitel velke lekarske kliniky a nahore chce mit byt s vyhledem na okoli . A jak pry doslova rekl aby mu delnicka chatra necumela do oken . On si ale tenhle omezeny id.ot neuvedomuje , ze kdyby ta chatra u nej nepracovala , tak neni tam kde je . Takovy mam fakt nejradsi .

Sa(l)micka - Profil | Ne 13.1.2019 16:57:57

Je to jednoduchý, jak facka... ve chvíli, kdy to někdo hodí na úřad, úřad (pro tento případ jak vodoprávní z OŽP, kvůli rybníkům, tak stavební - kvůli chatkám, a správu lesů z OŽP) by měl začít jednat = flastr a zahájení řízení o odstranění stavby z hlediska vodoprávního a stavebního. Samozřejmě, že dotyčnej taky může doložit žádost o dodatečné povolení k stavbě, jenže pokud nepostavil na svým, tak by měl mít chlapec smůlu... a výsledkem by opravdu mohl být i příkaz k odstranění stavby - pokud by ji do určitého limitu neodstranil sám, odstranilo by ji město a vymáhalo po něm úhradu nákladů.

Rožnovák - Profil | Ne 13.1.2019 16:43:26

Nevím jestli jste zaznamenali že skupuna poslanců, v prosinci předložila návrh zákona na podporu zachycování vody v krajině co umožnůje zbudovat rybník či nádrž pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu, bližší detaily neznám, vše se asi stálle peče. Jediné co vím je že horní hranicí je rozloha 2 ha a výška hráze 1.5 m. Ovšem nemůžu se zbavit dojmu že spíš než o zachyvování vody v krajině bude tento záměr, pokud bude schválen v příliš všeobecné podobě,podporovat lyžařské areály při budování nádrží na zasněžování kde se odčerpává voda během celého léta z horských potoků a umožní si zřídit rybník i tomu komu to dřív z racionálního důvodu nebylo.

Tarn - Profil | Ne 13.1.2019 16:36:10

mzxy >> no ale proto to i ten novinář píše obecně, protože jinak by musel označit konkretního viníka a kdyby to musel doložit ( aby se nevystavil trestnímu stíhání pro pomluvu), už by to dalo víc práce a taky osobní odpovědnosti za nařčení. A to se obecně dnes každý brání. Té odpovědnosti. Proto to je jak to je. tady na MRKu to čteš denodeně. Obecné kecy jak SE porušuje, jak SE krade, jak SE nekontroluje a podobně. Ale aby šel s kůží na trh a napsal konkretní čin s konkretní osobou to ne, to si nebude dělat problém. Tak co kdo pak chce ? jen se vykecat, jak to stojí za prd ? Noprávě ale kvůli těmhle lidem co kritizují, ale opatrně aby si to nerozházeli, ale vypadali jako bojovníci za blaho.