Dávejte dotace jen zemědělcům, kteří chrání půdu a vodu, vyzývají vládu experti. V Česku jsou největší lány polí s mrtvou půdou v Evropě, tvrdí

Kategorie: Všeobecné

Téměř dvacítka expertů sepsala na sklonku loňského roku prohlášení, ve kterém vyzývají vládu, aby změnila podmínky pro udělování zemědělských dotací z Evropské unie. Přednost by podle nich měli dostávat farmáři, kteří chrání půdu i vodu a neničí krajinu. Vláda by o novém nastavení podmínek měla rozhodnout do konce letošního roku.

Výzva expertů, mezi kterými je například bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, přichází v čase, kdy chce Evropská komise po roce 2020 balík dotací o pět procent snížit a omezit příděl pro velké farmy. Dotace by měly být nově určeny především pro ekologicky hospodařící zemědělce. Naopak česká vláda, jejíž premiér Andrej Babiš vybudoval v rámci Agrofertu agrární impérium, trvá na zachování množství peněz a dotování všech bez rozdílu velikosti.

Zdroj: https://archiv.ihned.cz/c1-66420570-davejte-dotace-jen-zemedelcum-kteri-chrani-pudu-a-vodu-vyzyvaji-vladu-experti-v-cesku-jsou-nejvetsi-lany-poli-s-mrtvou-pudou-v-evrope-tvrdi

MAXXSKATER, 11.1.2019

Diskuse k bleskovce

pepa-č - Profil | Pá 11.1.2019 13:11:53

jo, kdybychom měli vládu, která má zájem dělat to, co je správné. ale my máme vládu, která má zájem, aby ANOfert dostával dál dotace.

střet zájmů se tomu říká.

jo, já zapomněl, on Babišovi Anofert nepatří, tak to jo.