Ze zasedání Republikové rady ČRS (říjen 2018)

Kategorie: Všeobecné

Pravidelná schůze Republikové rady ČRS se konala 4. října 2018 v Praze. Hlavními body jednání byly příprava XVII. Republikového sněmu ČRS a informace o propagační činnosti a výstavních akcích s účastí ČRS v roce 2018.

Po zahájení informoval předseda ČRS JUDr. Šíma členy Republikové rady o usnesení výboru Jihočeského územního svazu ČRS o kooptaci Ing. Karla Korandy a Ing. Josefa Kostky za členy Republikové rady ČRS. Rada vzala toto rozhodnutí na vědomí. Oba jmenovaní se již zasedání Rady zúčastnili.

V rámci kontroly usnesení se Rada zabývala návrhem právní komise na změny Stanov ČRS připraveným pro delegáty nadcházejícího sněmu. Z podstatnějších změn stojí za zmínku zejména:

Návrh na vrácení termínu pro zaplacení členských příspěvků do konce února (nyní do konce dubna),

možnost uložení kárného opatření nejen za nesplnění členských povinností, ale i za maření výkonu kárného opatření, které má zamezit, aby si člen, jemuž bylo uloženo kárné opatření odnětí nebo nevydání povolenky k rybolovu opatřil povolenku podvodným způsobem jinde,

vypuštění možnosti nahradit některá kárná opatření výkonem práce či naturálním plněním,

upřesnění formulace ohledně volby do orgánů místní organizace či územního svazu - volba se provádí z řad členů MO, resp. MO sdružených v územním svazu s cílem zdůraznění základního principu členství v jedné místní organizaci.

Do návrhu na změny stanov naopak nebyl zařazen požadavek na přenesení kárného řízení z místních organizací na územní svazy, neboť by se jednalo o významný zásah do stanov a jednacího řádu. Ten však požadují pouze dva územní svazy a ostatní jej odmítají. O přijetí či odmítnutí navrhovaných změn budou rozhodovat delegáti Republikového sněmu.

Rada se rovněž zabývala návrhem na založení pstruhařského odboru, jako nového pomocného orgánu Rady, který předložil předseda hospodářského odboru Dušan Hýbner. Důvodem je potřeba intenzivněji se zabývat problematickým stavem pstruhových vod, detailně analyzovat a vyhodnotit situaci a hledat východiska a opatření k nápravě současného stavu. Rada rozhodla nejprve požádat územní svazy o nominace do tohoto specializovaného útvaru s tím, že podle navržených zástupců rozhodne o statusu útvaru (samostatný odbor, sekce či pracovní skupina hospodářského odboru).

Dalším bodem jednání byla informace o činnosti na úseku propagace, styku s veřejností a výstavních akcí. Český rybářský svaz se prezentoval svojí expozicí na třech veletrzích a výstavách s velkou návštěvnickou účastí i významnými hosty - For Fishing v Praze, Natura Viva v Lysé nad Labem a Země živitelka v Českých Budějovicích.

ČRS se dále zúčastnil formou poskytnutí technických prostředků (simulátory záběru ryb a regulačního odlovu kormorána) a materiální podpory řady akcí, pořádaných místními organizacemi nebo územními svazy (výročí místních organizací, sportovní události, městské náborové akce pro děti, rybářské tábory pro děti apod.) a prezentoval se na konferencích a seminářích přednáškami. Od počátku letošního roku proběhlo 38 významnějších vystoupení a reportáží v médiích (např. ČT, TV Nova, TV Prima, TV Barrandov, TV Noe, Český rozhlas, Rádio Blaník, Rádio Čas, MF Dnes, Lidové noviny, Blesk…). Byly provedeny dotisky některých výukových a propagačních materiálů, které je možné objednat na stránkách ČRS.

Rada ČRS začala letos vydávat Rybářský zpravodaj v elektronické formě (1. číslo 2/2018, 2. číslo 6/2018, 3. číslo je plánované po Republikovém sněmu), který obsahuje souhrn nejdůležitějších událostí uplynulého období, rozšířené informace pro funkcionářský aktiv, ale i informace pro veřejnost. Jeho současná čtenost představuje 17 500 uživatelů.

Sílí i svazový profil na sociální síti Facebook, který v průběhu září dosáhl 1 milion zobrazení (od založení v srpnu 2017), dosah jednotlivých příspěvků činí 5 až 80 tisíc uživatelů podle typu obsahu sdělení. Změny doznaly i webové stránky www.rybsvaz.cz – byla provedena úprava pro mobilní platformy a přechod na responzivní design, což přineslo společně se zvýšením počtu aktualit meziroční nárůst návštěvnosti o více než 20%. Zcela nové webové stránky ČRS s rozšířenými funkcemi budou představeny v listopadu formou duplicitního provozu se stávající verzí, od ledna 2019 se počítá s plným přechodem na nový web.

Rada se dále zabývala zajištěním XVII. Republikového sněmu (24.11.2018) – konkrétně přípravou Zprávy o činnosti a programem sněmu. Sněm vyhlásí Republikovou radu a Republikovou dozorčí radu ČRS na následující čtyřleté volební období, a co je hlavní – zvolí předsedu Českého rybářského svazu. Rada připraví v souladu s Jednacím řádem ČRS pro volební komisi návrh kandidátů na funkci předsedy; zájem ucházet se o tento post doposud deklarovali následující kandidáti (abecedně):

MUDr. Josef Doležal
Dušan Hýbner
PhDr. Mgr. Karel Mach, MSc., MBA
Jiří Marek
V souladu s platnými Stanovami a Jednacím řádem ČRS nelze vyloučit rozšíření kandidátní listiny o další uchazeče.

Členové Rady vyslechli informaci o výsledku územní konference Středočeského územního svazu ČRS, konané 22.9.2018, která zvolila předsedou územního svazu Dušana Hýbnera, členem Republikové rady Radka Zahrádku a členem Republikové dozorčí rady Mgr. Václava Pertla.

Příští schůze Republikové rady ČRS se bude konat 8. listopadu 2018.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=698&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 10.10.2018

Diskuse k bleskovce

Hindukush - Profil | Pá 12.10.2018 16:22:29

splávkař >> plkal, tak jsem ti vysvětlil, že asi nečte a je zbytečné vůbec číst co napsal!!!!!! Samozrějmě si poslouchej koho chceš, nikomu nic nediktuju, tak jak je jinde zvykem. Jen jsem stále nedostal ten odkaz a ani na tady ten podraz o kterém píšeš. Píšeš o podvodu, ale ta konkrétnost co přesně se stalo mi tam chybí. Sem s tím ať můžeme změnit názor. Díky za odpověď.

Nils Master - Profil | Pá 12.10.2018 16:14:52

splávkař >> LIKE

splávkař - Profil | Pá 12.10.2018 15:27:36

Hindukush >> Dovol, abych sám za sebe rozhodoval koho budu poslouchat!
DH stál za největším podrazem který je mi z cca 25 let rybářského sportu pod hlavičkou ČRS znám. Zosnoval ho z pozice předsedy SUS za aktivní účasti místopředsedy SUS pro sport (šéfem sportu ČRS) a hospodáře SUS. Celý ten svůj podvod si navíc nechal zaštítit ministrem zemědělství. Podvod byl zosnován proti řadovým rybářům ve prospěch party z řad vrcholových feedrařů včetně několika reprezentantů ČRS.
Je to už nějaký čas a ani náznak toho, že by se kdokoli z zainteresovaných za své selhání omluvil a třeba i slíbil, že už se nic podobného nestane. Z představy, že podvodník tohoto formátu bude reprezentantem nás rybářů (předseda ČRS) mi mrazí.

Hindukush - Profil | Čt 11.10.2018 21:50:55

splávkař >> hoď mi odkaz, ať se poučím, už jsem toho přečetl dost, ale toto mi chybí. Toho puberťáčka Nilsmastera neposlouchej, na rovinu jsem na začátku diskuze napsal, že je Hýbner D.. z těch všech kandidátů jediný možný resp. že bych ho volil. Ale třeba změním názor. Nilsmaster no Ono je to takové ukřičené děcko na mrku bez vlastního názoru, co si naivně myslí, že to někam dotáhne. Dík za odpověď

splávkař - Profil | Čt 11.10.2018 20:49:32

Aarki >> Neprodat v ČR jedinou povolenku, to by byl pro vody, ryby, balzám!!

Aarki - Profil | Čt 11.10.2018 20:46:16

Jestli DS nevyhraje, tak uz si papiry nekoupim. Proste ty zmeny musi prijit.

splávkař - Profil | Čt 11.10.2018 20:35:36

Hindukush >> Už se to tu psalo mnohokrát. Hledej či se poptej co je DH se svými blízkými skutečně zač, že to není tak růžový jak o sobě spolu se svými tak rád píše.

Nils Master - Profil | Čt 11.10.2018 20:35:06

splávkař >> bacha na pusu, jsou tu jeho nohsledi, nebo minimálně jeden aktivní tak, až je radioaktivní...

Hindukush - Profil | Čt 11.10.2018 20:27:52

splávkař >> buďte konkrétnější, chodíte okolo, ale přesně, přesně napište, ať to pochopím. Jinak díky za odpověď.

splávkař - Profil | Čt 11.10.2018 19:51:01

potočák 62 >> Jsi úplně mimo neb kdybys byl v obraze, tak víš že jedny z posledních poctivých gulášovek, podle tradic, ve VČ, kde není rybář materiálem k ostrouhání či obětí podrazu jako u DH, už mnoho let spolupořádám. Ale tohle ti nikdo z tvých rádců neporadí, viď?