Česko vyděsilo sucho teprve před třemi lety. Čas ale neúprosně běží, varuje rektor ČZU

Kategorie: Všeobecné

Sucho se mělo začít řešit před 15 lety. To je názor ministra životního prostředí Richarda Brabce, ale i řady dalších odborníků. Ve skutečnosti Česko vyděsil nedostatek vody teprve před třemi lety. Prozatím se tak látají akutní nedostatky, systémová řešení se teprve hledají. Pomoci by k tomu mělo i nově vzniklé Centrum pro vodu, půdu a krajinu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-vydesilo-sucho-teprve-pred-tremi-lety-cas-ale-neuprosne-bezi-varuje-rektor-czu-56562

MAXXSKATER, 28.9.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 28.9.2018 12:34:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S pozůstatky minulého režime se podotýkáme ještě teď. Bohužel je ale víc než smutné, že tomu je už skoro třicet co minulý režim ztratil svoji moc a situace se každým rokem zhoršuje. Z toho se mi zdá, že celkem slušně vyplývá totální neschopnost těch co tady posledních třicet let se podíleli na tom jak má krajina vypadat. V posledních dekádách to bylo spíše o beton lobby v rámci podniků Povodí.
Naše lesy jsou dlouhodobě nastaveny na těžbu dřevní hmoty za účelem největšího zisku a tak není se čemu divit, že tvrdě převládá smrk. Stačí kůrovcová kalamita a rázem je problém udržet vodu v lesích.
Činnost našich zemědělců na současném stavu udržení vody v krajině je taky nemalá.
K tomu přidáme výstavbu průmyslových center kde se taky voda nezadrží.
Činnost nejrůznějších komisí při ministerstvech spíš vnímám negativně z pohledu odsávání peněz a neschopnosti řešit problém. Odborníci uvedený problém už popisovali v minulosti a bohužel nikdo celou dobu na to nereagoval. Snad spolupráce s ČZU konečně přinese výsledky.
Termín " Chytrá krajina proti suchu a povodním" bych nahradil za Šťastná krajina proti suchu a povodním a jde o takové místo na naši zemi, kde ještě Homo sapiens sapiens - Člověk rozumný, nebo spíš raději Člověk nenažraný nestačil napáchat škody.