Ze zasedání Republikové rady ČRS (září 2018)

Kategorie: Všeobecné

Republiková rada Českého rybářského svazu se sešla na řádném zasedání 6. září 2018.

V úvodu zasedání Rada zhodnotila červnové setkání Českého rybářského svazu s poslanci sněmovního Zemědělského výboru a zástupci MZe ČR. Konstatovala, že bylo velmi zdařilé a posílilo dlouhodobě dobré vzájemné vztahy, které ve svých vystoupení zmínili jak předseda ZEV Ing. Faltýnek, tak místopředseda a předseda podvýboru pro zájmové svazy Ing. Kováčik, stejně jako ředitel odboru MZe Ing. Žižka.

Zástupci ČRS předložili představitelům ZEV a MZe aktuální problémy, které tíží Svaz, např. pravidla státní dotace „Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže“, které stanovují podmínku plátcovství DPH u žadatele o dotaci a tím prakticky vyřazují z možností jejího čerpání organizační jednotky ČRS. Ty, až na výjimky, plátci DPH nejsou. Jako další byla akcentována problematika náhrad škod způsobených rybožravými predátory na rybách v rybářských revírech a v neposlední řadě tíživý problém zadržení vody v krajině, kde stát vyčlenil na výstavbu a rekonstrukci rybníků velmi malé finanční prostředky - 1 mld. Kč na pětileté období, tzn. pouze 200 mil. Kč na rok.

V dalším bodu Rada vzala na vědomí odhad prodeje celosvazových povolenek a redistribuce prostředků celosvazového rybolovu v roce 2018, který signalizuje pokračující růst zájmu o celosvazové povolenky a tím i vyšší příjmy za jejich prodej o 8,1 mil. Kč (celkové příjmy se odhadují na 91,4 mil. Kč) a z toho vyplývající vyšší podíly, které připadnou uživatelům rybářských revírů sdružených do celosvazového rybolovu. Tento odhad je velmi podstatný, protože umožňuje pružně reagovat na očekávané příjmy z prodeje celosvazových povolenek zvýšeným zarybněním rybářských revírů ještě na podzim letošního roku.

Jednatel podal informaci o přípravě XVII. Republikového sněmu ČRS, který se uskuteční 24. listopadu 2018 v Průhonicích. Momentálně se pracuje na tištěné zprávě o činnosti, kterou obdrží delegáti sněmu s pozvánkou na jednání tři týdny předem.

Rada dále vyslechla informaci o činnosti mezi zasedáními Rady - nejdůležitější bylo již zmíněné setkání ČRS a Zemědělského výboru, dále Národní kolo Zlaté udice konané v Bílině a také účast ČRS na výstavě Země živitelka, kde se svazová expozice tradičně těšila velkému zájmu návštěvníků. V zázemí výstavného stánku ČRS proběhla řada neformálních jednání a setkání s poslanci, zástupci ministerstev, rybářského školství i výzkumu a profesními partnery.

V různém byla Rada informována o výsledku kontroly dotací z Operačního programu rybářství na aktualizované vydání knihy Rybářství a rybolov a učebnice Příručka pro rybářské hospodáře provedené finančním úřadem. Kontrola v závěrečném protokolu konstatovala, že nebylo zjištěno porušení rozpočtové kázně ve smyslu ustanovení § 44 odst. 1 písm. b) zákona č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech, platební výměr nebude vydán a daňové řízení tímto končí. Dále závěrečný protokol uvádí, že příjemce dotace postupoval v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách a splnil povinnost využívat dotaci v souladu s rozhodnutím.

Předchozí zjištění Auditního orgánu Ministerstva financí, který došel k závěru, že ČRS nepostupoval v rámci této dotace správně a měl by vrátit nezpůsobilé náklady ve výši 1 866 100,- Kč a 1 623 200,- Kč se podle očekávání nepotvrdilo a kontrola provedená na základě požadavku ČRS finančním úřadem zcela jednojednoznačně osvědčila, že ČRS postupoval v souladu s předpisy i podmínkami pro poskytnutí dotace a nijak nepochybil.

Rada v této souvislosti rozhodla požadovat po Ministerstvu financí refundaci nákladů na právní služby, které jí vznikly v souvislosti s vypořádáním se s chybným závěrem Auditního orgánu MF.

Nesprávná stanoviska auditního orgánu byla zneužita i k hrubým útokům proti vedení svazu a ke křivým obviněním. Na autora této dehonestující kampaně na sociálních sítích bude podán podnět k trestnímu stíhání.

Rada dále vzala na vědomí rozhodnutí výboru Jihočeského ÚS ČRS o vložení pstruhových rybářských revírů do celosvazového rybolovu s účinností od 1.1.2019.

Souhlas Rady získal návrh MO ČRS Frýdek-Místek 2, doporučený Územním svazem pro Severní Moravu a Slezsko, o podání žádosti o přidělení pořadatelství Mistrovství světa veteránů v rybolovné technice v roce 2019 s konáním ve Frýdku-Místku.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 4. října 2018.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=686&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 12.9.2018

Diskuse k bleskovce

Bacha - Profil | St 12.9.2018 23:01:44

Já už snad ty "socialistické" výstupy z různých rautů ani číst nebudu. Jen by mě opět zajímalo, kdo to platí:-)
A rybáři by měli mít na šéfa zemědělského výboru Faltýnka přímý telefón, aby to rychle vyřešili, jako svědci Babišovi ve volební kampani:-DDD