Zaměňované druhy, díl 3 : Amur bílý vs. Jelec tloušť

Kategorie: Všeobecné

Tentokrát se zaměříme na dva druhy, které jsou v našich revírech velmi časté. I když jsou amur i tloušť většině rybářům druhy dobře známé, k jejich záměně dochází pravidelně - většinou při úlovku ryby v "hraniční" velikosti kolem čtyřiceti centimetrů. Chytil jsem dospělého tlouště, kterého si mohu ponechat, nebo dorostence amura, který nemá míru?

Amur bílý patří v českých revírech mezi relativně časté úlovky. Není původním druhem, pochází z asijské řeky Amur (jak už napovídá jeho jméno), která protéká Ruskem a Čínou. Do našich vod se začal vysazovat v šedesátých a sedmdesátých letech společně s tolstolobikem. Ačkoli původní účel vysazení byly jeho potravní návyky (velmi efektivně dokáže rybník nebo řeku zbavit pobřežní vodní vegetace, odtud i jeho anglický název – Grass carp, „travní kapr“), našel si rychle pro svou bojovnost a „viditelnost“ na letní hladině místo v srdci sportovních rybářů.

V našich podmínkách se nevytírá, jeho výskyt je tedy podmíněn umělým vysazováním. Dorůstá také o něco menších rozměrů než v Asii, kde pravidelně atakuje hranici 150 centimetrů. Do našich revírů je ročně vysazeno kolem 160 tisíc amurů o průměrné váze půl kilogramu, evidované úlovky se pohybují ročně kolem 16 tisíc kusů o průměrné váze 3,5 kilogramu.

Amur má dlouhé, poměrně nízké tělo válcovitého tvaru. Zbarvení šupin je zpravidla od hřbetu nazelenalé, přecházející do zlatých odstínů a směrem k břišním partiím se zesvětluje. Má nízko postavené, velké oko a velké šupiny. Ploutve má tmavé, šedohnědé.

Na revírech ČRS je míra amura bílého stanovena v rámci bližších podmínek na 50 centimetrů. Lov je povolen celoročně, denní úlovek amura není omezen na 2 kusy (nejedná se o vyjmenovanou rybu), platí nicméně celkový denní limit úlovku 7 kilogramů. Na některých revírech je dále lov amura omezen v rámci bližších podmínek, které by si měl každý rybář před příchodem k revíru nastudovat.

Jelec tloušť je naše původní ryba, která s výjimkou horských bystřin úspěšně obývá většinu našich řek a potoků. Tvoří početná hejna, často dosahuje velikosti kolem 50 centimetrů a váhy přes jeden kilogram. Má velmi univerzální potravní návyky, od rostlinných nástrah (tloušť je často loven na třešně, špendlíky nebo i švestky), přes hmyz a žížaly až po drobné rybky. Stává se tak častým úlovkem na téměř všechny rybolovné techniky. Oblíbeným úlovkem je i proto, že jeho potravní aktivita je celoroční, s výjimkou největších mrazů přijímá ochotně potravu i během zimy.

Tloušť se v našich podmínkách přirozeně rozmnožuje, výtěr probíhá (podle teploty vody) nejčastěji v květnu – zajímavostí je, že zpravidla ve dvou kolech, samice během prvního květnového výtěru uvolňuje kolem 15 tisíc jiker, o několik týdnů později pak výtěr opakuje. Podle některých pozorování se samice takto může vytřít až čtyřikrát (nejčastější jsou ale dvě kola).

I přes to, že se u nás jelec tloušť přirozeně rozmnožuje, probíhá jeho cílené dosazování; v sezóně 2017 bylo vysazeno přes čtvrt milionu jedinců, převážně ročků. Úlovky se pohybují kolem 12 tisíc kusů s průměrnou vahou 0,7 kilogramu.

Stejně jako amur bílý má tloušť podlouhlé, válcovité tělo s velkými šupinami. Ty jsou oproti amurovi o něco výrazněji lemované, tvoří tak zřetelnou síť. Oko je velké, oproti amurovi o něco výše postavené. Největším rozdílem oproti amurovi jsou ale červeně zbarvené břišní ploutve, červenou barvu má i ploutev řitní.

Na mimopstruhových revírech ČRS je míra jelce tlouště stanovena na 25 centimetrů, na pstruhových revírech míru stanovenou nemá; podle rybářského řádu se tloušť, ulovený na pstruhovém revíru, do revíru nevrací. Na mimopstruhových revírech je dále stanoveno hájení jelce tlouště v období od 16. března do 15. června.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=659&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 16.7.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.