47. ročník soutěže Zlatá udice je za námi

Kategorie: Všeobecné

Jak jsme již informovali v minulém článku, proběhlo ve dnech 15. - 17.6.2018 v severočeské Bílině Národní kolo (finále) soutěže Zlatá udice. Každý územní svaz ČRS byl zastoupen jedním družstvem, zúčastnilo se i družstvo Moravského rybářského svazu. V těchto družstvech startovaly nejlepší děti, které se probojovaly z místních a územních kol.

Zlatá udice je nejkomplexnější dětskou rybářskou akcí Českého rybářského svazu. Spojuje schopnosti a dovednosti mladých rybářů ve třech samostaných kategoriích. První z nich, lov ryb udicí, je zaměřen na schopnosti a dovednosti v plavané. Závodníci nemají povolenou pomoc trenéra s výjimkou předstartovní přípravy (příprava lovného místa, krmení...) Závod je zpravidla dvoukolový (dvě hodiny lovu ryb v každém kole), úlovek se váží a za každý gram úlovku ke hodnocen jedním bodem.

Druhou závodní disciplínou jsou rybářské znalosti. Každý účastník dostane sadu 50ti otázek z oblasti rybářské legislativy a navazujících odvětví. Následně čeká závodníka poznávání 20 ryb, 15 živočichů a 15 rostlin.

Třetí závodní část, rybolovná technika, se skládá z pěti disciplín, kombinující dvě muškařské a tři spinningové (klasický prut s překlapěcím navijákem). Jedná se o tři terčové (házení na přesnost) a dvě dálkové disciplíny.

Soutěž Zlatá udice je nejstarší rybářskou soutěží pro děti a mládež v ČR. Jednotnou formu získala v roce 1974, od té doby se také používá jednotný název Zlatá udice (do té doby byl zažitý název "Rybářská olympiáda"). První Národní kolo se konalo 20. - 23. června 1974 ve Stráži nad Nežárkou. Od té doby se koná každoročně, v pořádání se střídají jednotlivé územní svazy. Po oddělení Moravského rybářského svazu od ČRS v roce 1991 se jeho tým soutěže neúčastnil do roku 2008, kdy proběhlo opětovné zapojení MRS do této soutěže.

Příští Národní kolo Zlaté udice proběhne v roce 2019 pod taktovkou ÚS Prahy.

Slavnostního zahájení, které proběhlo před bílinským Domem dětí a mládeže se zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, předseda ČRS JUDr. Alexander Šíma, předseda Severočeského ÚS Ing. Miloš Urych a ředitelka DDM Bílina Krista Sýkorová. V pátek po obědě začala soutěž terčovými disciplínami rybolovné techniky na atletickém hřišti Kyselka.

Soutěž ve znalostech byla připravena v Domě dětí a mládeže. Děti poznávaly ryby, rostliny a živočichy (všechny exponáty byly v živé formě) a samozřejmě nechyběl ani test z přírodovědných znalostí, chovu ryb a rybářského řádu. V sobotu probíhala soutěž v lovu ryb udicí na plavanou na velmi zajímavém svazovém úseku Labe v okolí Mlékojed. Mezi úlovky dominovali cejni a plotice, ale některým mladým závodníkům se povedly i úlovky krásných jelců jesenů přes 2,5 kilogramu váhy.

V neděli pak pokračovala soutěž rybolovné techniky dálkovými disciplínami (mouchou dálkou a dálkou zátěží).

A jak to nakonec dopadlo? První místo, po sečtení všech třech disciplín (znalostí, lovu ryb a rybolovné technice), získalo družstvo Severočeského územního svazu, v kategorii žáků vyhrál Petr Merhaut (SVČ ÚS), v kategorii žákyň si odnesla první místo Julie Šulová (MRS) a v kategorii juniorů putuje zlato také do MRS zásluhou Radka Zavadila.

Jak se říká, konec dobrý, všechno dobré, a o to se především zasloužili pořadatelé pod vedením Ing. Ivana Bílého, jímž patří obrovské poděkování za uspořádání této soutěže. Celkové výsledky naleznete zde.

Tato akce je podpořena dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=647&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 18.6.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.