Bližší pohled na statistiku úlovků na CS MP 2017

Kategorie: Všeobecné

Nedávno jsme zveřejnili statistiku úlovků na revírech ČRS v roce 2017 (ke shlédnutí zde: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=617&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit). V dnešním článku se k ní vrátíme z trochu jiného pohledu – zaměříme se na některé podrobnější vazby statistických údajů směrem k rybářské základně. Vycházíme přitom z dat z odevzdaných celosvazových mimopstruhových povolenek.

Návratnost povolenek a sumářů
V roce 2017 bylo celkem prodáno 44.269 kusů mimopstruhových celosvazových povolenek. Vyplněných úlovkových sumářů se na konci roku vrátilo 38.938, tedy 88%. Toto procento je poměrně nízké – podmínkou vydání povolenky na následující rok je vrácení sumáře z předcházejícího roku, 12% rybářů tedy ztrácí na vydání povolenky v tomto roce nárok.

Úlovky na CS MP povolenky
Celkový úlovek na MP CS povolenky je 635 tisíc kilogramů ryb. To odpovídá průměrnému (ponechanému) úlovku 16,3 kilogramu na jednu vydanou celosvazovou povolenku. Řada rybářů ale odevzdává povolenky s evidovanými docházkami bez ponechaných úlovků - svědčí to o stále rostoucí popularitě přístupu Chyť a pusť. Samozřejmě nejsme schopni vždy přesně určit, zda nulový úlovek znamená aplikaci uvedeného sportovního přístupu, nebo jenom nedostatek štěstí při lovu, případně nedostatek času na rybolov; vzhledem k tomu, že obecně jsou revíry poměrně dobře zarybněny, bude zřejmě převažovat první důvod. Množství úlovků menší než 1kg v loňském roce mělo 27 % rybářů, 73% si tak alespoň občas rybu ke konzumaci ponechalo. Zde je vidět poměrně výrazný rozpor mezi realitou a tvrzeními na sociálních sítích a diskuzních fórech, kde jsou rybáři s fotografií úlovku, který skončí v kuchyni velmi často poměrně nevybíravým způsobem lynčováni.

Statistiky úlovků na celosvazové povolenky jsou pro fungování ČRS velmi stěžejní nejen z důvodu samotné evidence ulovených a ponechaných si ryb, ale jsou také důležité pro redistribuci finančních prostředků, získaných z prodeje CS povolenek mezi jednotlivé územní svazy. Princip redistribuce je relativně jednoduchý – celková hmotnost ulovených ryb ze sumářů se vydělí celkovým příjmem získaným z prodeje celosvazových povolenek (sníženým o náklady na jejich tisk, zpracování, apod.) a vyjde koeficient ceny jednoho kilogramu ulovené ryby. V rámci redistribuce dostávají územní svazy zpět finance na základě násobku tohoto koeficientu a hmotnosti ryb, ulovených držiteli celosvazových povolenek na revírech daného územního svazu. V případě pstruhových revírů je tento koeficient rozdělený na lososovité a ostatní ryby (aby nedocházelo k proporcionálním deformacím například nasazením kapra na pstruhový revír). Pro rok 2017 tyto koeficienty byly stanoveny na 135 Kč/kg za nelososovité (pstruhové i mimopstruhové revíry) a 379 Kč/kg za losovité ryby (pstruhové revíry).

Tím je v rámci redistribuce zajištěno rozdělení veškerých financí, získaných z celosvazového rybolovu, mezi jednotlivé územní svazy – vždy je rozdělen celý výnos za prodané povolenky. U územních povolenek však platí jiné principy - územní svaz získá vždy jen cenu územní povolenky (bez ohledu na to kolik ryb si její držitel ponechá). V případě celosvazové povolenky získá uživatel revíru v redistribuci hodnotu všech úlovků držitele této povolenky na revírech územního svazu, i když přesahuje cenu celosvazové povolenky. Zde je na místě zdůraznit, že povolenky podléhají pečlivé ruční kontrole a při zjištění náznaku falšování jsou nejen prověřovány a případně vyřazeny, ale dotyčný rybář se vystavuje i postihu.

Poměrně vysoké rozdíly jsou vidět i v „úspěšnosti“ držitelů CS povolenek v rámci jednotlivých územních svazů. Zaměřme se na základní ukazatele.

Celkový objem CS povolenek podle územních svazů
Toto kritérium je důležité z pohledu přínosu financí do systému celosvazového rybolovu; jedná se o celkový počet prodaných CS MP povolenek (v % z celkového počtu). Zde jednoznačně vede ÚS Praha – 35% prodaných CS povolenek koupili jejich členové, v závěsu s členy Středočeského územního svazu (27%).

Preference celosvazových povolenek
Toto kritérium je rovněž finančně důležité - udává, kolik procent členů daného územního svazu preferuje celosvazovou povolenku před územní. I v této statistice jednoznačně vítězí ÚS Praha – 47%, na druhém místě je opět Středočeský územní svaz (39%). Je možné předpokládat, že hlavní příčiny jsou relativně malá výměra vlastních revírů vzhledem k počtu členů a časté cestování na chaty a chalupy v případě obyvatel velkých měst a jejich okolí.

Preference „Chyť a pusť“, přesněji počet povolenek bez úlovků
I počet povolenek odevzdaných bez ponechané ryby (respektive s úlovkem nižším než 1 kilogram – v rámci zohlednění např. nástražních rybek) se liší mezi územními svazy poměrně výrazným způsobem. Nejvyšší počet „pouštěčů“ či bez úlovků ale opět najdeme v Praze (32%) a ve Středočeském kraji (31%). Nejméně naopak mezi členy Severomoravského ÚS (20%). Počet vrácených CS povolenek bez evidovaných docházek je na úrovni všech územních svazů poměrově téměř totožný a pohybuje se kolem 4-5%.

Průměrný úlovek na povolenku
Zde jsou vidět velmi výrazné rozdíly – nejvyšších úlovků na CS MP povolenku dosahují členové Jihočeského územního svazu (27,5 kg), druhý nejvyšší průměr má s velkým odstupem Severočeský územní svaz (17,4 kg na povolenku). Nejnižší průměrný úlovek vykazuje s 15 kilogramy ÚS Prahy. S výjimkou Jihočeského územního svazu jsou ale rozdíly mezi územními svazy poměrně minimální. Vysoký úlovek na CS povolenky Jihočeského územního svazu je možné vysvětlit i tím, že v roce 2016 došlo k zavedení limitu ponechaných vyjmenovaných druhů ryb na územní povolenky Jihočeského územního svazu, proto někteří rybáři dosahující pravidelně vysokých úlovků přešli na povolenku celosvazovou; v rámci redistribuce se nicméně tato záležitost neprojevuje, rozhodnutím Republikové rady z roku 2016 došlo k upravení Statutu celosvazového rybolovu tak, aby bližší podmínky výkonu rybářského práva stanovené uživatelem revíru platily na revírech tohoto uživatele pro všechny druhy povolenek a nedocházelo k nerovnosti podmínek držitelů celosvazových a územních povolenek na stejném revíru.

Pevně věříme, že počet odnesených kilogramů ryb není hlavní motivací a kritériem úspěšnosti většiny sportovních rybářů. Sportovní přístup, ohleduplnost vůči rybám i jejich životnímu prostředí jsou hlavní podmínkou zachování našeho koníčka pro další generace.

Všem rybářům přejeme mnoho pohodových chvil, strávených na březích našich revírů v této sezoně.

Petrův zdar!

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=625&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 29.4.2018

Diskuse k bleskovce

FRANK71 - Profil | Po 11.6.2018 8:24:48

Thomic >> škoda.🤔🤔

Thomic - Profil | Po 11.6.2018 8:21:12

FRANK71 >> Dobrý den, průběžně je k dispozici nemám.

Bacha - Profil | Po 11.6.2018 0:05:34

Tak jsem tedy zvědav, o čem se tu budeme bavit, až nám vrchnost ty vody sebere:-(

FRANK71 - Profil | Ne 10.6.2018 19:41:36

Thomic >> dobrý den. Zaslechl jsem, že se RS na Orliku prý začíná probouzet, nemohl by jste když tak hodit čísla zadržených povolenek? Děkuji.

ladronka - Profil | Pá 4.5.2018 22:38:40

Thomic >> Všichni jsou proti nám pražákům předjatí , bohužel. Doplnil bych kolik kg ryb celkem nachytaly územní svazy na celosvazové povolenky na jiných územních svazech a doma - to by bylo určitě zajímavé.

kakr - Profil | Út 1.5.2018 11:07:44

venybit >>
Voni jsou hlava pane wachmajstr:-)))

venybit - Profil | Út 1.5.2018 11:01:26

Moc pěkné shrnutí, konečně jasné a srozumitelné. A přesně to odpovídá. Redistribuci bych udělal přímou , podle předem stanovené ceny za kilogram daného druhu na konci roku peníze do obecní pokladny. Svazy bych zrušil , a obce by si rybáře na správu vodních ploch najímali. Brzy by se obce o rybáře prali a předháněli se v tom co jim nabídnout. A né jako je to teď , všude zákazy. Kdyby každá obec dostala zaplacenou paušální cenu za kilogram daného druhu ryby,chycené v jejím katastru , tak by jste viděli , jak by kvalita šla najednou prudce nahoru a to jak obsádky tak i přístupu k rybářům.

Thomic - Profil | Út 1.5.2018 10:13:09

FRANK71 >> beru si to jako úkol na nadcházející týden:)

FRANK71 - Profil | Út 1.5.2018 9:54:11

Thomic >> já myslím, že by byly zajímavé zajímavé oba ukazatele.😊

sindeji3 - Profil | Út 1.5.2018 9:51:31

"A to nejlepší jsme si nechali na konec: jediný pstruhový revír Rady ČRS, Morava 24, v loňském roce přímo exceloval a padly veškeré myslitelné rekordy. Zvláště nás potěšily vysoké úlovky pstruha obecného a dále vysoká průměrná kusová hmotnost lovených salmonidů: 0,44 kg u pstruha obecného, nebo 0,6 kg u pstruha duhového." Tak to by mě zajímalo v čem že je daný revír exceluje. Že tam dali velký granuláče? To umí i jinde a nevidím v tom nic pozitivního.

Thomic - Profil | Út 1.5.2018 9:48:50

FRANK71 >> OK, chápu- vezmu si jako téma dalšího textu, dík za inspiraci:) víc ale bude vypovídající vývoj ulovků na revirech územních svazů, ne na povolenky jejich členů, souhlas..?

FRANK71 - Profil | Út 1.5.2018 9:44:54

Thomic - 1.5.2018 9:36:47 Tuhle tabulku za posledních deset.

Thomic - Profil | Út 1.5.2018 9:36:47

FRANK71 >> o redistribuci je článek v procesu, stejně jako o vysazování. Ona je tam přímá úměra, pokud nechcete čekat- čísla jsou z celosvazovych povolenek, celkový počet prodaných povolenek a cena je veřejně dostupná, cena redistribuce za kilogram taky. Stačí vynasobit a rozdělit procenty dle úlovků územních svazů (v článku na webu jsou grafy všech územních svazů, v textu tady grafy vloženy nejsou).

FRANK71 - Profil | Út 1.5.2018 9:09:27

Thomic - 1.5.2018 9:03:30 vypovídajicí by byla statistika redistribuce za posledních cca 10let.

Thomic - Profil | Út 1.5.2018 9:03:30

ladronka >> Pokud mi napíšete které údaje chybí, rad je doplním:) A rozhodne děkuji za vaši reakci, v jiné diskuzi jsem dostal na kokos, že tím glorifikuji Prahu; jak je vidět, tak úplně jednoznačné to není.