Z kravína unikaly výluhy z hnoje. Inspektoři za to uložili pokutu 180 tisíc korun

Kategorie: Všeobecné

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Liberci uložili pokutu 180 tisíc korun zemědělské společnosti ROVS s.r.o. Z areálu kravína v Heřmanicích v Podještědí opakovaně unikaly látky závadné vodám, především výluhy z hnoje.

„Při kontrole jsme zjistili, že hnůj v kravíně i ve venkovním výběhu pro skot nebyl pravidelně vyvážen. Oba prostory byly pokryty asi půlmetrovou vrstvou hnoje. Při intenzivnějším dešti docházelo k jeho promývání jak ve venkovním výběhu, tak i v kravíně, který měl poškozenou střechu. Vzniklé výluhy pronikaly na obecní komunikaci i přilehlé soukromé pozemky a ohrožovaly pravostranný přítok Heřmanického potoka,“popsala stav v okolí kravína Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Firma navíc nesplnila ani opatření k nápravě, která jí inspektoři uložili. V termínu neodvezla navršený hnůj, ani stavebně nezabezpečila kravín, aby nemohlo docházet k úniku závadných látek. „Proti pokutě se firma odvolala, Ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo a ta nabyla právní moci,“ dodala Kolářová.

Zdroj: http://cizp.cz/Z-kravina-unikaly-vyluhy-z-hnoje-Inspektori-za-to-ulozili-pokutu-180-tisic-korun.html

MAXXSKATER, 12.4.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.