Srážek je málo, Bečva opět hlásí nízké průtoky

Kategorie: Všeobecné

V současné době se nacházíme v období, kde by průtoky měly být vyšší než v létě. Avšak vzhledem k malým zásobám vody sněhu, k malým úhrnům srážek, jsou průtoky v tocích podprůměrné. Tam, kde je to možné Povodí Moravy, s. p. plní vodní nádrže tak, aby v období sucha mohl s vodou hospodařit a zajistit dodávky surové vody pro obyvatele a potřebné průtoky v řekách.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/srazek-je-malo-becva-opet-hlasi-nizke-prutoky/

MAXXSKATER, 6.4.2018

Diskuse k bleskovce

Mi!d@72 - Profil | Ne 8.4.2018 19:50:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

B2,tady zatím taky bezproblémů

bart.bm - Profil | Ne 8.4.2018 13:58:04

Vcera jsem byl na kontrolu B1 a vody zatim dost....vic nez v lete ale az vyschnou vrchni zily projevi se to i tady dole....

Honza7 - Profil | Ne 8.4.2018 10:41:24

Heatley >> Tehdy do toho zasahovali lidé co uměli hospodařit - blb s ostře strouhanou tužkou co neopustí prostory kanceláře to nepochopí, ale má kulaté razítko - bohužel.

Honza7 - Profil | Ne 8.4.2018 10:37:28

venca1 >> Bohužel je to skoro na všech místech. To co teď předvádějí třeba u cesty mezi Rychalticemi a Hranicemi to rozum nebere. U nás na Žermanické přehradě se vyřádili energetici. Asi chceme vytvořit co nejlepší podmínky pro ekonomické migranty, aby to s vodou vypadalo přesně jak u nich doma.

Heatley - Profil | So 7.4.2018 6:23:09

Hlavně,že všichni nadávají jak to bylo horší za komunistů,tehdy naopak měl každý potůček dostatek vody.Taky jezdím odmalička na D.Bečvu,jako děcko si pamatuju,že místní potůčky vždy měly vodu,ted po revoluci a v poslední době zvlášt jsou potoky vyschlé...

venca1 - Profil | So 7.4.2018 2:28:25

Honza7 >> Ono to začíná trochu výš. Mám na H.Bečvě chajdu a pár desítek let tam jezdím. po roce 1989 se tam začalo hromadně kácet, a prameny co tam byly vyschly.Takže přítoky do Bečvy nic moc. Z Přehrady se upouští povinné minimum 400 litrů vteřinově ..-(

Honza7 - Profil | Pá 6.4.2018 23:33:12

Rožnovák >> Já na Slovensko tak často nevyjíždím, ale pokaždé jak jedu na Martin si říkám, že konečně vyjedu o něco dřív a trochu si to projdu kolem Strečna. To okolí je opravdu nádherné a Váh tam má svoje kouzlo. Myslím si, že bratři Slováci si ani neuvědomují jakou mají krásnou zem.
Doufám, že se vyvarují takových chyb, které jsou u nás. Ono u nich byl zachován asi daleko větší vztah k půdě, než v ČR. Určitě taky mají celou řadu problémů, ale to hospodaření s půdou mají daleko více v krvi.

petrikveprik - Profil | Pá 6.4.2018 21:23:58

Honza7 >> Ahoj mám z toho stejný pocit a popsal´s to naprosto přesně a výstižně!

Rožnovák - Profil | Pá 6.4.2018 20:40:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> přes týden jsem byl na skok v Trenčíně, mám to za kopcem. Popravdě po cestě jsem vybetonovaný potok či řeku našem stylu neviděl, všude jsou zalesněné kopce a vody je tam teda víc. Vrátím sa dom a v zregulovaném korytě R. Bečvy teče vody jak v létě a na okolních kopcíchto ho lesa již taky znatekně ubývá :-). Budu doufat v déšť a přeměnu smrkových monokultur na něco co kůrovec nežere. Úpravy na toku jdou do jisté míry ovlivnit pokud se o nich ví při vodoprávních řizeních. Nebo už nezbývá něž sepisovat masově petice.

Honza7 - Profil | Pá 6.4.2018 15:39:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Článek, který není žádným překvapením. Rozdíl mezi teorií a zaběhlým způsobem řešení dlouhodobého problému se v žádném případě nezmenšil za tu dobu, kdy nedostatek vody v uvedené oblasti je už opravdu dosti dlouho vidět. Stačí se podívat na akce, které v poslední době proběhly - výstavby zdí v Lipníku, Přerově a snaha o výstavbu vodního díla Skalička.
Beton lobby je natolik silné a mocné, že za tu masivní mediální masáž, která neustále probíhá by mohla už dávno stát taková opatření, která by vodu v krajině mohla udržet už od samotných vlásečnic. Voda, kterou se nám podaří udržet v podzemí nenapáchá v drtivé většině problémy na povrchu. Pokud bych k tomu přičetl výstavby zdí ve zmiňovaných městech, tak se zjistí, že samotné VD Skalička je zbytečná záležitost, která zabere jeden z posledních úseků " nespoutané Bečvy". Pro ryby to bude další místo, které zabrání migraci. Tohle, ale POVODÍ MORAVY nezajímá. Tento podnik je natolik napojený na energetické podniky, že možnost aby přišlo o další potenciální zdroj peněz si nenechá ujít.