ČRS jednal s orgány státní správy o tom, jak zabránit šíření račího moru

Kategorie: Všeobecné

Dne 21. 3. 2018 se na půdě Ministerstva životního prostředí sešli zástupci Českého rybářského svazu se zástupci významných státních institucí (Ministerstvo životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny, Státní veterinární správa, České inspekce životního prostředí, krajské úřady, obce s rozšířenou působností, podnik Povodí, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. M.), aby jednali o problematice račího moru a možnostech omezení jeho šíření. Raci jsou důležitou složkou vodního ekosystému, ve kterém mají své těžko zastupitelné místo, navíc slouží i jako bioindikátory kvality vody. Proto je dobré, aby měli všichni naši členové dostatek informací o klíčové nemoci, která hubí naše raky.

Račí mor je vysoce infekční onemocnění způsobované oomycetou Aphanomyces astaci a k nám se dostal ze Severní Ameriky v 19. století.

Napadá pouze raky (a kraby). Pro všechny naše chráněné (původní) druhy raků (rak kamenáč, rak říční, rak bahenní), je toto onemocnění neléčitelné a smrtelné.

Hlavním zdrojem infekce jsou nepůvodní invazní druhy raků (především rak pruhovaný a rak signální), kteří se dnes hojně vyskytují v řadě větších toků a nádrží. Tyto nepůvodní druhy jsou většinou již nakažené račím morem, ale dokážou s ním žít, přičemž se z jejich těl uvolňuje velké množství spor, které mohou infikovat další raky. Spory se šíří vodou, ale mohou ulpívat na všem, co se ve vodě pohybuje a ve vlhku pak mohou přežít i celé týdny.

Na úrovni odlovů ryb a distribuce rybích násad byla přijata příslušná managementová opatření k omezení rizika přenosu nákazy.

Nicméně, bylo konstatováno, že také všichni sportovní rybáři mohou dodržováním následujících tří bodů sami přispět ke zdraví populace našich původních raků:

HYGIENA:

Brodící boty a veškeré nářadí, které přijde do styku s vodou (podběrák, šňůra), je po ukončení lovu třeba:

mechanicky očistit od nečistot (bahno) a
nechat dokonale vyschnout, nejlépe na slunci, kde se k suchu přidávají i účinky UV záření. Spory nejsou schopny přežít dokonalé vysušení (ale pozor, mohou snadno přežít i v mírném vlhku – třeba v podrážce).
Tam, kde není možné z časových důvodů zaručit dokonalé vysušení, lze použít:
jiné brodící boty/nářadí
ošetření horkou vodu (nejlépe v kombinaci s následným vysušením)
ošetření chemickými dezinfekčními prostředky, jako je:
Persteril 36% (dávkování: 5 ml Persterilu na 995 ml vody a nechat působit 30 minut)
Virkon S (dávkování 3 g na 1 litr vody a nechat působit po dobu 30 minut)
Savo v koncentracích doporučovaných výrobcem pro dezinfekci povrchů.

POSTUP TOKEM/PODÉL TOKU PŘI LOVU RYB:

Z hlediska prevence šíření račího moru je ideální postupovat revírem vždy od pramene směrem k ústí toku. Je to celkem logické opatření – nepůvodní druhy raků většinou putují proti proudu toku a zarazí se u prvního jezu – nad něj se nedostanou, nebo se značným zpožděním. Také spory račího moru se mohou pohybovat pouze po proudu. Proto se většinou v horní části revíru drží naše původní druhy raků, zatímco ve spodních částech revíru se již mohou vyskytovat spory račího moru.

Chce-li zodpovědný rybář navštívit více revírů a mezi nimi také revír, kde již byl račí mor prokázán, je dobré postupovat v tomto pořadí: jako první navštívit revíry bez račího moru a teprve nakonec revíry, kde se račí mor vyskytuje. Opět, celkem logicky, lze počítat s tím, že kdybychom zvolili opačný postup, mohli bychom zanést spory račího moru do dosud nepostižených revírů.

Na dokonalé vysušení brodících bot a nářadí a případnou desinfekci by měli pamatovat především ti rybáři, kteří cestují mezi jednotlivými rybářskými revíry.

O dodržování těchto preventivních opatření žádáme zvláště rybáře, kteří se pohybují v rybářských revírech, kde byl v nedávné době račí mor prokázán. Z našich potoků je to například Radotínský potok 1, kde byl račí mor prokázán v minulém roce 2017 v oblasti pod vysokým jezem u Mašková mlýna (nad zastávkou MHD Cikánka).

VČASNÉ HLÁŠENÍ PODEZŘENÍ NA VÝSKYT RAČÍHO MORU:

Najdete-li v toku uhynulé či viditelně právě hynoucí raky, nebo raky, pohybující se v revíru v průběhu dne, raky nikam nepřemísťujte a neprodleně informujte o tomto nálezu místně příslušný územní svaz, nebo krajskou veterinární správu. K informaci můžete přidat fotodokumentaci, GPS nálezu atd. Včasné nahlášení může zachránit račí životy.
Ing. Pavel Vrána, Ph.D.

Sekretariát Rady ČRS

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=616&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 23.3.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Po 26.3.2018 15:22:33

hraji >> Asi jsi mě špatně pochopil, návrhu se nedá nic vytknout. Problémová část je jeho realizace v terénu - a to je pouze na lidech.Češi nejsou disciplinovaní a v tom vidím problém.

splávkař - Profil | Po 26.3.2018 13:15:26

hraji >> Když si vezmu příklad KO pro kterého při ofenzívě KS nikdo z kompetentních v ČRS dlouhé roky nehnul brvou tak mi přijde úsměvné, že by se stejný spolek nějak aktivně a efektivně snažil o nějaký původní raky.

hraji - Profil | Po 26.3.2018 12:23:12

Honza7 >> můžeš prosím, alespoň v hrubých rysech, navrhnout lepší řešení a účinnější opatření, která půjdou do praxe zavést rychle a lehce?

Turňa - Profil | Po 26.3.2018 12:14:25

To je divné, tak výrazný počin ČRS z.s. a jen jeden poznatek? Jen jeden příspěvek do diskuse? Kde jsou stálí kritici? Nikde, to se jim totiž nehodí do krámu.

Honza7 - Profil | So 24.3.2018 10:39:47

Z hlediska hygienického se tomuto návrhu nedá nic vytknout, spíš naopak měl by být přísnější především z pohledu nakládání s nástražní rybou a vlastně s celým úlovkem. Převážení těchto ryb do jiných částí revíru a nebo do jiných toků je ve své podstatě stejně rizikové.
Realizace navrhovaných opatření k zastavení šíření račího moru vidím jako nejslabší článek, který se bude v terénu opravdu velmi těžce zavádět do praxe.