Fenomén Vydra říční

Kategorie: Všeobecné

Velice zajímavý článek, nám poslal rybářský hospodář MO ČRS Králíky Jirka Vidrma, který zveřejnil na web. stránkách MO ČRS Králíky, kde dopodrobna rozebírá příčiny masívního úbytku ryb v našich tocích. Jeho příspěvek uvádíme v celém znění s jeho souhlasem.

Dlouho jsem váhal s napsáním tohoto článku. Je opravdu těžké zachovat k některým skutečnostem úplnou lhostejnost.

Zdroj: http://rybaripce.cz/2018/03/20/fenomen-vydra-ricni/

MAXXSKATER, 21.3.2018

Diskuse k bleskovce

kaprus - Profil | Pá 2.6.2023 10:47:34

Pepé - Vsetín >> pak ty ryby byly u nás ☝️

kaprus - Profil | Pá 2.6.2023 10:42:37

Haka >> to vypadá spíš na štiku jestli to měl i z druhé strany, že ho měla v hubě celý den. Ale vydra to mohla být klidně taky.

Haka - Profil | Pá 2.6.2023 10:34:36

Muže tohle udělat vydra? Amur cca 60cm, chycen standardně na udici. V rybníce několik štik cca 80+

Rožnovák - Profil | Ne 24.6.2018 22:45:20

Pepé - Vsetín >> na Senici dělali nedávno regulaci pokud mě paměť neklame.
U nás zrovna hrouzek a střevle zažívá malý boom. Tlouště je na vývoz, potočák se drží díky neunavnému brodění potoků našich skalních a tomu že se do řeky neustále nové kila duháka nebo dokonce granulovaného PO. Lipan taky nějaký je díky každoročnímu dosazovaní Li1 nad ZP a Ostrá dole na revíru jede sama a to ji ještě přisazjuje , parma je horší těžce se shání a nedáří se jí u nás na řece tolik jako u Vás ale davá se když je. Ale celkově je ryb samozřejmě míň.

u x a - Profil | Ne 24.6.2018 21:55:48

Pepé - Vsetín >> to ale nebyla nikde ani vydra..

Pepé - Vsetín - Profil | Ne 24.6.2018 21:24:53

Rožnovák >> do povodně v 97' tu bylo ryb až až. A jak zmiňuješ, všechny druhy. Vranka, hrouzek, lipan, tloušť, parma, ostrá, střevle,... To i tu na 473085 Senice1

salam77 - Profil | Ne 24.6.2018 20:32:43

Rád bych přinesl do diskuze další negativní názor na vydru a jelikož jsem z Orlických hor , kde v devadesátých letech se proháněli doslova hejna ryb tak dnes na chovných říčkách a řekách o rybu sotva zavadím . Souhlasím s ochranou vydry do určité výše populace, aby nedošlo k vyhynutí . Bohužel přemnožení není také ten správný jev . A apelovat na rybáře, aby zachraňovali populace ryb vysazováním není řešením, protože se nejedná jen o ryby , ale dnes najít v řece hrouzka či raka , kdy dříve byl hrouzek pod každým kamenem a dnes musím svým dětem ukázat na obrázku jak např. tito živočichové vypadají je doslova smutný odkaz pro další generace . A doufám že ti co dostávají peníze na záchranu vydry se podělí a budou zachraňovat i ostatní druhy živočichů o které v našich řekách přicházíme , a nebudou se schovávat za moc zákona protože i predátor vyhyne bez dostatečné potravy.

rover - Profil | Pá 23.3.2018 19:33:48

potočák 62 >> Jak správně píšeš, příroda nerada plýtvá. Na rozdíl od člověka, a to je potřeba si vždy uvědomit. Odstřel Vydry je absolutní nesmysl, ...tak jako jiný "predátor" si svou potravní resp. existenční cestu na just člověku vždy najde.
Až pochopíme, že je tato šelmička nedílnou součástí naší přírody, pak se naučíme jí i tak vnímat, potažmo respektovat.
Hledat "jiné" cesty nebude nutné.

Rožnovák - Profil | Pá 23.3.2018 19:11:24

zdeko >> Nevím nemůžu posoudit jaká je to u Vás, ale já za ty roky u nás vydry viděl taky jen jednou, ale jsou tu a prozrazují je hojné exkrementy, stopy a tu a tam zmasený zbytek raka. Prostě vydra bude asi menší exibicionista jak norek :-). Invazivní druhy jsou pohromou obecně.

potočák 62 - Profil | Pá 23.3.2018 19:01:45

zdeko >> Vydry nevidíš,protože loví tam,kde je zvýšený pohyb lidí hlavně v noci a vydra tam,kde je hodně potravy nebo učí mladé ,loví s oblibou pro zábavu.Má to v povaze ale člověk musí vycházet z toho,že to vyplynulo z vývoje.Když nebyli regulace,tak se pochopitelně řeky vylévali z koryt a na zatopené plochy vyjížděli ryby za potravou a vytírat se.Když voda opadla,tak v různých tůních uvízlo značné množství ryb,které by v letním období najednou uhynuli.Tím,že vydra lovila mnohem víc,než spotřebovala,tak se na tom přiživilo dost jiných druhů a tím to nepřišlo nazmar.Příroda nerada plýtvá. Jinak si nemyslím,že odstřel by měl nějaký smysl a to z jednoduchého důvodu,prostě vyder je moc.V rakousku se uvádí počet vyder 500-800 kusů a v lońském roce povolily odstřel 50 kusů a ochránci po celé EU z toho udělali poprask a stěžovali si u nejvyžších orgánů.Podle mysliveckého sčítání je u nás 8000 vyder,podle Lukáše Poledníka z ALKAWITLIFE,který se sčítáním pro AOPK a td. zabývá jich je kolem 6500 .K tomu,aby měl odstřel smysl a dosáhlo se snížení počtu vyder odstřelem,by se jich ročně muselo zastřelit kolem tisícovky a to nikdo nepovolí .Musí se hledat řešení v něčem jiném.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Pá 23.3.2018 18:43:03

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 22.3.2018 10:51:35 >> Pokud´ máte přírodní ryby a pominul první nápor vyder,tak nemusíš mít strach,ty ryby se naučí na vydry reagovat.A ochránci se nezajímají o původní generace potočáků proto,protože by to měl dělat svaz jako uživatel revírů a taky by měl dodržovat platné zákony kde se píše něco o zákazu vysazování geneticky a geograficky nepůvodních ryb.Ovšem svaz to má na háku a doufám,že ho za to někdo nakope do pr....zatku.Petrův Zdar

zdeko - Profil | Pá 23.3.2018 16:05:47

V žádném případě nechci tvrdit, že vydry škody nepáchají, ale nemyslím si že by byly nějak přemnožený aby decimovaly počty ryb, alespoň tady na Plzeňsku. Za všechny roky co chodím na ryby jsem viděl vydru jen jednou, zato norky potkávám celkem pravidelně a někdy i víc kusů za den. Jak jsem se někde dočetl, norek často loví jen pro zábavu a dovede napáchat víc škody než vydra, takže vzhledem k počtu norků bych já osobně vyděl problém spíš tady než u vydry.