Čistička vod funguje jen z poloviny, zda to způsobilo úhyn ryb, se zatím neví | MRK.cz

Čistička vod funguje jen z poloviny, zda to způsobilo úhyn ryb, se zatím neví

Kategorie: Všeobecné

Slaný - Slánská čistírna odpadních vod, která je nyní podrobována plánované intenzifikaci za více než 100 milionů korun, funguje v současné chvíli zhruba z padesáti procent. Rekonstrukce by neměla překročit plánovaný limit osmnácti měsíců. Provoz čistírny bude násedně ekonomičtější, ekologičtější a zařízení vyhoví nejnovějším evropským normám. Posléze bude ještě opraven také most na přístupové cestě k zařízení.
Zdroj: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/cisticka-vod-funguje-jen-z-poloviny-zda-to-zpusobilo-uhyn-ryb-se-zatim-nevi-20180316.html

JaMi, 20.3.2018

Diskuse k bleskovce

tomfisherman - Profil | Pá 1.6.2018 12:27:13

tomfisherman - Profil | Čt 22.3.2018 13:38:29

Pro představu

tomfisherman - Profil | Čt 22.3.2018 13:29:06

To jednoznačné dokázání bude asi velmi těžké. Už jen z toho důvodu pokud ČOV prokáže (i když si tom můžeme myslet své), že dodržovala stanovené limity. A druhá věc, mezi ČOV a rybníkem, kde došlo k tomuto velkému úhynu jsou ještě 3 vodní plochy a rákosiny a vzdálenostně to je cca 4 - 5 km. Je tam jedna taková odkalovací nádrž (ale už dost zanesená a asi ne úplně plnící svou funkci), pak je asi 15 ha rybník, ale ten byl přes zimu vypuštěný, pak je tam jeden nový asi 5 ha rybník a pak následuje tento rybník s úhynem. Na tom novém 5 ha rybníku píší, že se také objevují mrtvé ryby. Teoreticky zde ryby být neměly, jelikož to je nově vybudovaný rybník a nějakou dobu by tam ryby neměly být vysazovány, ale nejspíše, už tam nějaké měl, ale ne tolik, aby se úhyn projevil v takové míře.
Každopádně ČOV mohla tento úhyn způsobit i na tom vzdálenějším rybníku. Pokud těch sedimentů šlo více a dostaly se tak daleko a dostávaly se tam postupně delší dobu. A to bohužel proto, že byl led, pod nímž se to mohlo hromadit, led to držel pod hladinou, větší spotřeba kyslíku, skrz hladinu žádná obnova kyslíku...

Honza7 - Profil | Út 20.3.2018 22:04:34

F16 >> Tohle Zdenku vím, jenom mě s-e-r-o-u většinou placené články, že mi určitě za to nemůžeme. Pak většinou nastane boj právníků a vše jde do ztracena.
Majitelům rybníka zůstanou zdechlé ryby, dohadování s pojišťovnou.

F16 - Profil | Út 20.3.2018 21:58:13

Honza7 >> Honzo máš pravdu, ale nikdy, opravdu nikdy to nezměníš ani ty, ani já a ani nikdo jiný, kdo to myslí fér... prachy??? asi blbá otázka...

Honza7 - Profil | Út 20.3.2018 21:52:18

Je vidět, že naše legislativa je tak trochu stále pozadu s problémy, které se tady opakují. Je jasné, že naše ČOV musí projít technologickou odstávkou, která je zapotřebí v rámci údržby a nebo vylepšením technologie. Psát v článku, že : " Počítá se s tím, že znečištění může být malinko vyšší, nicméně i tak musí splňovat zákonnou normu a vše je pod přísným dohledem a pravidelně se odebírají kontrolní vzorky. Není to tak, že by do potoka šly znečištěné splašky. To v žádném případě,“ potvrdila Martina Prokešová."
Pokud nebudou uvedeny výstupy z laboratoře jaké hodnoty byly naměřeny a především kolik vzorků bylo pravidelně odebíráno a v jakém čase tak takové články jsou pouze zametání kauzy pod kobereček.Je všeobecně známo, že celá řada podniků se zbavuje svého odpadu v době zvýšených průtoků v našich tocích.
Stále platí zákon zachováni hmoty a pokud zemědělci v okolí rybníka intenzivně nevyváželi močůvku, tak těžko by se do vody dostalo takové množství amonných iontů, než kanalizací.