Zdi zabrání záplavám. Přípravy pokračují i přes nesouhlas majitelů pozemků

Kategorie: Všeobecné

Rousínov - Báli se, že přijdou o svůj majetek, nebo toho, že zdi, které mají chránit rousínovské Slavíkovice proti možným povodním z Rakovce, povedou přes jejich domy. Jak už před časem upozornil obyvatel František Toman, Povodí Moravy od něho chtělo vykoupit pozemek. Nesouhlasil.

Přesto se protipovodňové opatření připravuje. „Vychází to z potřeby na ochranu majetku. Podnět přišel před čtyřmi lety z Rousínova. V lednu se uskutečnilo jednání s vedením města,“ okomentoval aktuální situaci mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle něho na jednání seznámili všechny se stavem přípravy. „Požádáme město o územní souhlas. Výstavba protipovodňové ochrany má spočívat v úpravě koryta řeky. Díky tomu dojde ke zvýšení jeho kapacity,“ dodal mluvčí společnosti Chmelař.

Uplynulá jednání potvrdil starosta Rousínova Jiří Lukášek. „Lidé ve Slavíkovicích byli seznámeni s výsledkem jednání s Povodím Moravy. Hysterie, kterou na začátku zavinilo zasílání smluv na odkup pozemků ze strany podniku už je pryč, a lidé plány pochopili,“ okomentoval situaci Lukášek.

Zdroj: https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/zdi-zabrani-zaplavam-pripravy-pokracuji-i-pres-nesouhlas-majitelu-pozemku-20180301.html

MAXXSKATER, 3.3.2018

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | So 3.3.2018 11:02:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Snad už konečně Povodí pochopilo, že výstavby zdí má pouze smysl opravdu v mimořádných případech, které by opravdu měly být ojedinělé. Hlavní úkolem je udržovat naše vodní toky takovým způsobem aby nebyly zaneseny sedimentem. Tím se bude taky minimalizovat zanášení našich přehrad, rybníků a nádrží.
Pravidelné odbahňování by taky napomohlo monitorování nebezpečných látek v sedimentech a rychlejšímu dohledání těch, které si pletou naše toky se skládkou nebezpečného odpadu.