Obří turistické lodi budou na Labi nově dvě, jedna kotví v Děčíně

Kategorie: Všeobecné

Děčín - Na Labe se v polovině března vrátí pětadevadesát metrů dlouhá loď se jménem Elbe Princesse čili Labská princezna, kterou nyní prohlíží technici v Děčíně. Turisté na ní poplují z Prahy do Berlína nebo opačně, pokud bude dostatek vody. Labské princezny budou letos nově dvě, poptávka po plavbě mezi hlavními městy sousedních zemí totiž převyšovala kapacitu. Druhé plavidlo bude dlouhé 104 metrů.

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obri-turisticke-lodi-budou-na-labi-nove-dve-jedna-kotvi-v-decine/1585300

MAXXSKATER, 14.2.2018

Diskuse k bleskovce

Mušketýr - Profil | Čt 15.2.2018 13:30:45

zdevac >> Tyhle velké lodě mají na vodní rostlinstvo mnohem horší vliv než skůtry a motorové čluny. To je dáno velkým ponorem, který způsobí tlačení vody před lodí a náhlým výrazným poklesnutím hladiny spojeným se silným prouděním, které trhá rostliny ze dna i s oddenky a kořeny. Při jízdě lodi proti proudu je ten efekt nejsilnější. Proto taky plutí uhlím plně naložených remorkérů proti proudu Labe totálně zdevastovalo vodní vegetaci zvláště mezi Mělníkem a Chvaleticemi (kam se uhlí vozilo do elektrárny), kde je Labe relativně úzké a nemá tolik vody. Psal jsem o tom nedávno v jiné diskusi. Je fakt, že zrovna stulík (na rozdíl od většiny ostatních druhů) to snášel relativně dobře, protože má silné oddenky pevně zakořeněné mezi kameny roztrhání plovoucích listů mu tolik nevadí. Samozřejmě tohle je extrémní případ protože ty remorkéry jezdily zhruba každých patnáct minut dvacet let v kuse, což asi tyhle výletní lodě nebudou. Ale efekt většího ponoru bude znát, sám jsem to pozoroval před dvěma lety v Německu na Mosele, tam hladina klesala minimálně o metr při průjezdu lodě.
Skůtry a motorové čluny sice dělají vlny ale jenom povrchové a ty vodní rostliny snášejí daleko líp, stejně jako vlny od větru, protože netrhají celé rostliny ze dna zdaleka v takové míře. A povodně zrovna na Labi na vodní kytky nemívají skoro žádný vliv na rozdíl od mělkých řek, jako je třeba Berounka. Každopádně si myslím, že takovéhle lodě patří na Dunaj a ne na Labe, aspoň ne na českém území.

esoxboy - Profil | Čt 15.2.2018 10:37:22

Ňekolikrát jsem zažil a ne jen ten kolesák ,ale ještě dvě loďe s jet pohonem a ty v některejch úsecích vezmou i 1.5m vody (rozumňej od břehu) a pak zas 1,5 přelijou přes břeh halda poťeru na břehu v léťe za tmy když rozsvíťej to světlo v předu jak když přistávaj ufouňi samozřejmňe že to je po rybařeňí

čolkař,zloch - Profil | Čt 15.2.2018 10:16:00

zdevac >> nás právě tenhle kolesák při vláčce u Libotenic na Labi málem potopil-mazal po proudu jako čert,metrové vlny a to se mu točila jen jedna strana kolesa.Máme 6m dlouhou pramici a lítali jsme na těch vlnách jak nudle v bandě,takováhle loď na Labe nepatří.

venybit - Profil | Čt 15.2.2018 10:05:44

nulák >> To že to tam nikomu nevadí, neznamená , že mě to nemůže vadit tady u nás. Dobře vidím co ta loď dělá. Jestli chcem takto drancovat přírodu pro to,aby se germánská smetánka svezla do Prahy. To už se na to můžem rovnou vykašlat, zapálit lesy a jít se oběsit. Příklad, Libotenice, po projetí Princess Elbe, jsou stulíkové pole na pravém břehu na kaši ,a nejen Princess Elbe, děsně rádi v nich teď řádí na skůtrech a člunech. To byl také nápad za všechny prachy. Když se tam hodinu honí dva na skůtru ,dva bohatí mají zábavu, a sto lidí poslouchá řev skůtrů . To můžou rovnou povolit závodění na silnici v běžném provozu. Je to v podstatě to samé jako kdyby vám někdo před barákem gumoval hodinu auto.

venybit - Profil | Čt 15.2.2018 0:40:07

zdevac >> Je to jak kde, záleží hodně na dně jaká má tvar. Já jsem zase seděl metr nad hlavinou na regulaci a opláchlo mi to nohy.

zdevac - Profil | St 14.2.2018 23:45:41

venybit >> No já nevím. Onehdá mně podobná potvora překvapila na Labi na člunu při vláčce. Když jsem ji viděl přijíždět, dost jsem znejistěl. Ale nakonec nic. Lehce jsem se zhoupl a to bylo vše. Když okolo projede normální člun, je vlnobití větší. Jak na houpání, tak na vlny na břehu. A na rostliny byl vliv nulový, nedovedu si představit, jak by to mohlo trhat třeba právě stulíky, když zaprší, je to mnohem horší. Z mé zkušenosti byl průjezd lodi v pohodě, malé čluny a skútry jsou horší.

rover - Profil | St 14.2.2018 23:42:57

venybit >> Já ne, oni ano. Ty peníze, co tam vyberou, ...kdo ví, kam jdou ???

venybit - Profil | St 14.2.2018 23:30:30

rover >> Nejlevnější lístek na tuhle loď stojí 40 000Kč, je to zábava pro Germánskou smetánku , tohle za ekologii neshováš.

rover - Profil | St 14.2.2018 23:03:13

nulák >> Loď je sice pomalá, nicméně lacinější než kamion, a hlavně šetrnější k přírodě. Beru to tak, že si od sousedů na západě bereš příklad.

nulák - Profil | St 14.2.2018 22:52:16

venybit >> To jsi asi nevidel co jezdi v Nemecku na Neckaru nebo Mosele, reky srovnatelne s Labem u nas a jezdi tam lode az 135m dlouhe ktere kdyz jedou prazdne tak udelaj vlny jeste vetsi a nikomu to tam nevadi a ver ze ty brehy tam jsou mnohdy jeste spinvejsi nez u nas. A to ze vsude plavou roztrhane vodny travy pro ne neni taky katasrofa.

rover - Profil | St 14.2.2018 22:37:56

venybit >> Toto musíš napsat úplně někam jinam. Tady "na MRKu", se tento Tvůj sice zajímavý názor, mávnutím kouzelného proutku, okamžitě ztratí, jak ranní mlha nad vodou. Bohužel ... :-(

venybit - Profil | St 14.2.2018 22:19:48

Tyhle lodě jsou neštěstí pro Labe. A toho kdo jejich provoz povolil by měli veřejně linčovat. Ten kolesový pohon ničí řeku neuvěřitelným způsobem. Po projetí Princess Elbe 4 hodiny plují posekané utrhané řasy vodní rostliny a stulíky po tunách. V některých místech se Labe vylévá z břehů ,dělá to metrové vlny. Splachuje to do Labe veškerý odpad co se na břehu válí. Ten člověk co tohle povolil provozovat na Labi musí mít v palici řádně vymeteno. Hlavně že rozdávají pokuty za bivak v CHKO, ale že tahle loď zničí veškeré stulíky a vodní rostliny ,kterými se živí vodní živočichové , a to všude nejen v CHKO .To už nikoho nezajímá.Divím se,že už neřvou vodní elektrárny, ty totiž po projetí nestíhají čistit česla. Na tak malé řece jako je Labe nemají tyhle lodě co dělat.