Umělý sníh. Kvůli němu mizí voda, někde je v něm chemie

Kategorie: Všeobecné

Lyžařská sezona nezačíná, až napadne sníh. Startuje ve chvíli, kdy se rozběhnou děla.

Česká krajina dostává zabrat. Trápí nás stále častější sucha a nedostatek vody. Vysychají přehrady i velké řeky. Jednou z příčin může být odčerpávání vody tam, kde by se na- opak měla hromadit. Na horách.

Zdroj: http://www.metro.cz/umely-snih-kvuli-nemu-mizi-voda-nekde-je-v-nem-chemie-fyn-/region.aspx?c=A171212_175751_metro-region_jsk

MAXXSKATER, 17.12.2017

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Út 19.12.2017 21:07:34

Knedla12 >> Problém je v odlišných fyzikáních vlastnostech technického sněhu, kdysi jsem četl studii že snad až třetina se ho prostě vypaří, ve formě srážek sice spadne ale jinde. Pokud se přidávaly chemické látky kvůli vylepšení vlastností musely být certifiovány eu, takže tam problém nevidím pokud to není nějaká alchymie. Jinak jsou stanoveny maximální odběry vody, které jsou občas překračovány, čižp občas něco odhalí, ale sankce jsou srandovní. Pokud jsou děla zásobovány z nádrží i ty nádrže se musí z něčeho naplnit jak psal kolega Rex65. Největší problém je sosání vody v zimním období za silných mrazů kdy hrozí nebezpečí zámrzu až na dno a tím v podstatě zabití většiny života. Nutno ovšem říct že někteří co chtějí čerpat v zimě z potoků se podělí svůj záměr s dotčenými subjekty jako je rybážský spolek, chko apod. a to jim slouží ke cti.

REX65 - Profil | Út 19.12.2017 19:35:49

Fuad >> nádrž 70 x30 = 2100 m čtverečných to je při hloubce 1 m 21000 kubiku
Spotřeba sněžného děla je 80 až 500 l vody za 1 minutu tak jak dlouho ta nádrž vydrží nehledě že nádrž se musí z těch potoků přes léto naplnit ta jak v těch potocích se mají odchovávat pstruzi a žít jiní živočiši . Nic proti lyžování ale jen na přírodnim sněhu jak za našeho mládí.

Fuad - Profil | Út 19.12.2017 18:16:08

Stupava má na hřebeni nádrž ca 70x30m určenou pro zasněžování

kaprus - Profil | Út 19.12.2017 12:58:20

Na Stupavě,alias moravském ledovci se bere voda rovnou z Kyjovky.

Knedla12 - Profil | Út 19.12.2017 12:31:06

Knedla12 >> Já jsem taky asi fYlozof :D

Knedla12 - Profil | Út 19.12.2017 11:46:40

Nevím jak může vystudovaný fylozof mluvit o nedostatku vody kvůli zasněžování, v poslední době je pravda každý mistrem všeho, ale pomalu odtékající voda rozhodně zlepšuje průtoky hlavně v pozdním jaru, kdy normální sníh už je dávno pryč. Chemické znečištění je důsledkem používání látek při závodním lyžování, které mají i při plusových teplotách funkci technický sníh přeměnit na led, ale že by se to používalo nějak často je hloupost a pokud vím, u nás na sjezdovce se to třeba nepoužívá minimálně 8 let, je to prostě nákladné a i to použité množství bylo minimální, nevím jestli se něco přidává do vody při vytváření "sněhu" v plusových teplotách, to bych kecal.

U nás byl problém úplně někde jinde, v době velkých mrazů kdy bylo potřeba vytvořit co nejvíce sněhu se po vyčerpání nádrží tahala voda přímo čerpadlem z potoka, který je v zimě rád že vůbec teče. To je problém, ne že voda odtéká pomalu z krajiny...

jeden3 - Profil | Út 19.12.2017 11:17:34

pokud si odmyslim ty chemicke prisady-ale ty musi byt schvalene pro celou EU,takze by meli byt v poradku..... Takze pokdu si odmyslim toto,zbyva jen umele nafoukany snih-ktery se vyrabi v 90% z nadrzi,kvuli tomu specialne vybudovanych. Takze pokud by tuto vodu pre rok nezadrzeli,byola by stejne jiz davno v mori smichana se slanou vodou astudnim,vodojemmum a stavum rek by moc nepomohla, navic-specialne koryty v nizsich horskych oblastech se dnes upravuji proti povodnim tak,aby se tam zadna vody dlouho nezdrzela,co nerychleji odtekla. Nici se meandry rek,mokriny,ktere zadrzovali vodu k krajine. A hura-prisli jsme na to,ze za vse muze nastrikany umely snih. Hura!
ja bych to mozna videl opacne-ten umely snih vydrzi vetsinou dele a taje pomaleji a tak pomaha zvysovat prutok i v dobe,kdy po prirodnim snehu neni ani pamatky a po skonceni prave zimy i malo prsi. Nejsem zadny ING ..ale na horach ziji pres 50 let,takze vidim,co se kolem deje.