Bez dětí to nejde

Kategorie: Všeobecné

Není mnoho témat, ve kterých panuje vzácná shoda mezi všemi příslušníky Petrova cechu. Lovné míry, denní doba lovu, K70, selektivní hájení – u všech těchto témat platí pravidlo, že sto rybářů bude mít sto názorů. Je ale téma, na kterém se shodnou téměř všichni – že aktivní práce s mládeží je pro další rozvoj rybářského sportu zcela zásadní.

Rybářské kroužky pro mládež
Rybářské kroužky pro naše nejmladší členy jsou nedílnou součástí činnosti Českého rybářského svazu. V minulém roce bylo aktivních 631 rybářských kroužků na celém území ČR – zájem o něj je tak velký, že některé místní organizace mají dokonce rybářských kroužků více, aby pokryly vysoký zájem dětí a jejich rodičů. V roce 2016 bylo do rybářských kroužků mládeže zapojeno 10.529 dětí, z toho 9.521 ve věku do 15 let. Meziroční nárůst rybářské mládeže je téměř 10%. Zde je na místě vyzdvihnout a ocenit obětavou práci skoro 850 vedoucích, kteří se o naše nejmladší starají.

Jaký je účel rybářských kroužků pro mládež?
Je chybou si myslet, že hlavním účelem kroužků je naučit děti navázat háček a poznat druhy ryb. Ačkoli to samozřejmě k rybařině neodmyslitelně patří, hlavním přínosem je naučit další generaci rybářů lásku a úctu k přírodě, etické chování a smysl pro fair play. Platí pravidlo, že většina rybářů začíná s tímto koníčkem v útlém věku, a ne každé dítě má to štěstí, že má v rodině tatínka nebo dědečka rybáře. Ačkoli mnoho z nich po dosažení dospělosti od tohoto koníčku dočasně odchází, velká část se v pozdějším věku k rybařině vrací, pokud si z mládí k tomu odvětví vytvoří pozitivní vztah.

Další volnočasové aktivity
Mimo pravidelných kroužků probíhá velké množství akcí zaměřených na děti, které jsou celodenní nebo víkendové – různých soustředění a rybářských závodů proběhlo v minulém roce 1.170 a zúčastnilo se jich téměř 20.000 dětí (z toho přibližně polovina členů rybářských kroužků, polovina dětí mimo rybářské kroužky). Kromě toho ČRS organizuje řadu dětských táborů (celkem 106). Ve Středočeském kraji se zase naplno rozjela akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“, která tisícům dětí během roku na celodenních akcích přibližuje nejen lov ryb, ale i další živočichy a rostliny, které můžeme na březích našich revírů potkat.

Soutěž Zlatá udice
Mnoho dětí se také účastní rybářských závodů, pořádaných převážně místními organizacemi pro registrované i neregistrované děti na svých revírech. Jednou z nejznámějších soutěží je Zlatá udice. Legendární soutěž, probíhající nepřetržitě od roku 1974, se koná na všech úrovních – v místních, okresních, územních i národních kolech. V loňském roce se v celkovém počtu 83 místních kol utkalo 1424 mladých závodníků. Je velmi specifická v tom, že se jedná o soutěž komplexní – její nedílnou součástí je kromě lovu ryb i poznávačka vodních živočichů, rostlin, rybolovná technika a znalost rybářských předpisů.

První povolenky pro děti zdarma na většině územních svazů
Snaha učinit náš koníček dostupnější pro děti vyústila v celou řadu akcí a zvýhodnění pro děti do 15 let. Například v Západočeském, Moravskoslezském, Severočeském, Východočeském kraji a v Praze dostávají děti do 15 let první územní povolenku zdarma.

Jak je práce s mládeží financovaná?
V první řadě je nutné zdůraznit, že rybářské kroužky, organizované přímo místními organizacemi, jsou pro mládež převážně zdarma, což je v oblasti volnočasových aktivit velká výjimka. Za kroužky při domech dětí se však obvykle platí. Na financování činnosti mládeže se vedle vlastních svazových prostředků nezanedbatelnou měrou podílí dotacemi zejména Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale i Ministerstvo zemědělství.

Charitativní projekty
Každoročně jsou organizovány i charitativní projekty, jejichž výdělek je věnován organizacím, starajícím se o mládež, nebo přímo potřebným jednotlivcům. Mezi takové akce patří třeba projekt Kočár pro Nelinku, ve kterém se Středočeskému územnímu svazu povedlo vybrat neuvěřitelných více než 360 tisíc Kč ve veřejné sbírce na rybářské a zdravotní pomůcky pro svou handicapovanou juniorskou členku. Dalším takovým příkladem může být připravovaný charitativní závod Probošťák 2018, organizovaný místní organizací Brandýs nad Labem pod patronací Středočeského ÚS ČRS, jehož výdělek bude věnován centrům Klokánek Fondu ohrožených dětí.

Na závěr ještě jednou patří poděkování a velké uznání všem, kteří se aktivně starají o rozvoj a vedení naší rybářské mládeže, charitativním projektům a volnočasovým aktivitám. Petrův zdar!

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=584&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 30.11.2017

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.