VIDEO: S bagrem a hráběmi na pstruhy

Kategorie: Všeobecné

Ochránci přírody z AOPK ČR společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Ve vybraných tocích v Beskydech pracovníci AOPK ČR vytvořili trdliště pro přirozené rozmnožování pstruhů a školky pro jejich potomky. Stalo se tak ve spolupráci mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, regionálním pracovištěm CHKO Beskydy, Lesy ČR, správou vodních toků Frýdek-Místek, Českým rybářským svazem a Českým svazem ochránců přírody. „Naším cílem bylo zlepšit ekologický stav vodních toků, které byly v minulosti technicky upraveny“ vysvětlil ředitel Regionálního pracoviště AOPK ČR správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Na vhodných místech jsme pomocí bagrů vytvořili trdliště z kamenů a hrubého štěrku. Současně byla u břehů vymodelována dostatečně velká mělká místa (tzv. rybí školky), která jsou nezbytná pro zdárný vývoj mladých pstruhů. „Odměnou za naše snažení bylo na podzim 2016 přirozené tření pstruhů právě v těch upravených místech! V následujícím roce jsme pak mohli pozorovat masivní nárůst mladých jedinců, kteří v předchozím roce v totožném úseku řeky Čeladenky téměř chyběli (viz graf). Tato jednoduchá opatření poukazují na fakt, jak málo stačí k tomu, aby se neuspokojivý stav pstruhů a vodních toků mohl zlepšit“, uzavřel František Jaskula.

Zdroj: http://beskydy.ochranaprirody.cz/informujeme/aktuality/obnova-pstruzich-trdlist-v-tocich-chko-beskydy/

MAXXSKATER, 18.8.2017

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Út 22.8.2017 19:03:05

potočák 62 >> Tak jsem dostal odpověď od AOPK. Bude se vyhodnocovat i počítat v říjnu 2017. Nejsilnějí argumentace je ta že v srpnu 2017 prohlídli důkladně úseky kde se trdliště nevytvářeli byl stav rybek mizivý narozdíl tam, kde se trdliště vytvářeli. Umělé vytvořená koryta neumožnily vznik přirozených trdlišť ani v místech kde byly zbudovány prahy. Trdliště se budou obnovovat, cena za jedno není nijak závratná. I když to byl malý úspěch,chtěli se s ním pochlubit před veřejností nebyly tam sofistikované statistické údaje. Prostě spočítai jedince na několika lokalitách a dali je do grafu. Počítali s tím že to každý veme jako pozitivum a zapmněli na zaangožované :-). Dělají teď i zajímavé úkryty pro ryby na potocích , něco podobného jako ty trubky akorát tohle je s přírodních materiálů a instaluj se to do dna. Co jsem k tomu měl jsem jim napsal vcelku jsem si to vyjasnil i cenu za trdliště jsem dostal, dobrý přístup, já jsem spokojen. Taky jsem tam mohl zajít, vidím jim skoro do oken :-).

Rožnovák - Profil | So 19.8.2017 0:19:02

potočák 62 >> Vzhledem k tomu jaké byly podmínky v toce 2015 a a potom 2016 mohl se stav výrazně pohnout směrem nahoru. S těmi daty je to problematické, termín tření migrace mohou být dosti proměnlivé v závislosti na poloze revíru a počasí v daném roce. Každopádně jak jsem psal níže pokud to chtěli publikovat jako seriozní výsledek mělo to být prověřeno několika lety a na více lokalitách ,jak píšeš ty. Již jsem položil několik otázek na příslušná místa tak čekám kdy, zda-li a jakou dostanu na toto téma odpověď.

potočák 62 - Profil | Pá 18.8.2017 23:48:42

Rožnovák >> Velice účelově zpracované video,aby mohli odůvodnit náklady na akci a i graf vypovídá o něčem jiném.Zatím co v roce 2016 jsou údaje po skončení poproudové migrace,tak v roce 2017 před začátkem.Myslím,že údaje v říjnu 2017 by se příliš nelišily od údajů z roku 2016 a tomu i odpovídá počet a velikost starších PO v srpnu letošního roku.Navíc by tam muselo být srovnání ze stejného období a z více trdlišt´ na delším úseku.Mě vychází,že se situace zase tak výrazně nezlepšila.Petrův Zdar

Rožnovák - Profil | Pá 18.8.2017 23:19:17

Honza7 >> Vidíš to jsem si nevšiml. A zpozoroval si co se tam vypouští za ryby z té plastové nádoby? Jeden menší PO odhaduju tak 2 až 3 letý a 2 vranky a další v té bedýnce ještě sedí a o ty přece vůbec podle článku nešlo. Tak jediné co mě napadlo že se jedná o záchraný přelov. Možná tam na jaře vysazovali něco z potoků a přilepili to tam pro efekt, jinak mě už nic nenapadá, ale nějakou záměrnou kulišárnu bych v tom videu nehledal.

Honza7 - Profil | Pá 18.8.2017 19:02:39

Rožnovák >> Možná, že jsi si nevšiml vypouštění pstruhů je po titulku JARO 2017. Proto opakuji, že buď je to špatně střiženo a seskládáno a nebo se porovnává něco s čím se porovnat nedá.
V případě, že v daném úseku ryby odlovili a na jaře je teprve pustili, tak opravdu nevím co se tam vytřelo.
Daná prezentace nepatří k těm dobře udělaným.

Rožnovák - Profil | Pá 18.8.2017 17:44:07

Honza7 >> Zkusme být spravedliví a uvážit možnost, že vypouštěné ryby jsou pouze ty které před tím z úseku odlovili než tam najel bagr, mělo by se to dělat a nekdo to i dělá, protože za záchraný přelov ryb je nejen sympatické a humální gesto, ale je i původcem dobře zaplaceno a tyto prostředky bývají důležitým příjmem příslušného PS :-).

Rožnovák - Profil | Pá 18.8.2017 17:26:55

Každá aktivita je vítána, ale já bych z tak nadšeným a hlavně rychlým hodnocením výsledků byl opatrný. Rok 2015 byl jeden s nejsušších co Morava za poslední roky pamatuje, otázkou tedy je kolik generačních ryb bylo vysazeno do Čeladenky s chovných potoků a kolik jich tam po tomto klimatickém extrému zůstalo a jestli pak se měli na podzim vůbec energii třít a hlavně jestli na tom měli nějakou vodu.
Naproti tomu rok 2016 byl na srážky tady na Moravě v normálu. Jinými slovy generačníh ryby měly lepší podmínky ke tření. Když k tomu ještě připočtu tuhou zimu 2016/2017, kdy zamrzly i menší řeky a malé rybky byly lépe chráněny před ledňáčky, morčáky apod.
Úplně se vypustil ostatní podmínky, které byly značně rozdílné při porovnávání těchto dvou období.
Navíc jak píše potočák,Nevím jak dlouho vybudované trdliště vydrží a u nás si pstruzi najdou a spokojí se s tím co jim voda sama vytvoří, pokud je dobrý rok na tření.
Svalovat veškerý nárůst potočáka během roku na vybudování několika trdlišť se mi zdá přinejmenším nadnesené. Než bych zveřejnil výsledky, ověřil bych to na horizontu několika let s příhlédnutím k podmínkám, které jsou každý rok jiné a můžou výsledky dramaticky ovlivnit.

Pvl - Profil | Pá 18.8.2017 17:10:40

potočák 62 >> To by se za ty prachy udělalo prahů a ještě by zbylo pár korun na občerstvení . S výdrží na delší dobu .

Honza7 - Profil | Pá 18.8.2017 16:35:33

Asi by měl každý být rád za každou aktivitu, která povede k lepšímu zarybnění pstruhem potočním. Bohužel sběr dat by měl být založen na stejných podmínkách po dobu sledovaného období. Hned samotné video ukazuje na možnost zkreslení daných údajů.
Z toho co je vidět je jasné, že na sledovaném úseku byly vypouštěny ryby z plastové nádoby. Těžko určit jak video bylo sestříhané, ale podle časové osy videosekvence to ve statistice není vidět a v článku o tom není žádná zmínka.
Tato prezentace je dosti nešťastná.

potočák 62 - Profil | Pá 18.8.2017 10:01:11

Zase se zbytečně utrácejí peníze.Takto vybudovaná trdliště mají velice krátkou životnost a jsou drahá.Stejného účinku lze dosáhnout prahováním,navíc dobře udělaný práh slouží jako trdliště i po dobu několika desítek let a hlavně to je daleko levnějši.Petrův Zdar