Experiment evolučních biologů ukázal, že druhy vysazené mimo jejich přirozený areál nemusí nutně strádat

Kategorie: Všeobecné

Na základě netradičního experimentu dokládají evoluční biologové z Texasu, že druhy zavlečené mimo svůj přirozený areál výskytu nemusí v cizím prostředí nutně strádat. Studie, zveřejněná v žurnálu Nature, tak předkládá nový pohled na záchranu řady ohrožených druhů.

„Celé století byla evoluční teorie vystavěna kolem myšlenky, že nepůvodní druhy jedné populace, přenesené do jiného prostředí, mezi populaci odlišných druhů, nebudou prosperovat,“ říká Daniel Bolnick, výzkumník z Texaské univerzity v Austinu. „Jenže jak se ukazuje, úplně pravda to není.“ Přitom je celkem logické, že nově adaptovaný příchozí bude na místní podmínky hůře adaptován, než místní, kteří jsou již připraveni a mají jasnou početní převahu. Přesto může takový zbloudilec přežívat, ba dokonce dosahovat lepších reprodukčních výsledků, než ve své původní domovině.

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experiment-evolucnich-biologu-ukazal-ze-druhy-vysazene-mimo-jejich-prirozeny-areal-nemusi-nutne-stradat

MAXXSKATER, 26.6.2017

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Po 26.6.2017 20:51:22

Myslím si že tento netradiční experiment si evoluční biologové z Texasu mohli klidně odpustit. Stačilo se podívat na jiný kontinent - Austrálii, aby uviděli že spousta zavlečených druhů dokázala se nejen uchytit, ale dokonce tento kontinent zamořit svým druhem a v mnoha případech stát za rapidním úbytkem některých původních živočišných druhů a nebo dokonce za tím, že spousta jich dokonce vymřelo.
Myslím si že v případě záchrany a obnovy populací ohrožených druhů by se všude ve světě mělo snažit konat přímo na místě, kde daný živočišný druh je původní.
Na otázku pana Bolnicka : "Proč to s nimi nezkusit někde jinde?“
Zde je hned několik odpovědí - druh který budeme chtít zachránit může hostit celou řadu virů, bakterií, plísní, případně parazitů. Náš chráněný druh s nimi dokáže žít, ale v novém prostředí kde žije cela řada původních živočichů jsou tyto organismy cizí a ti se nebudou schopni z imunologického hlediska vypořádat s aktivitou cizích organismů.
- bude hrozit přemnožení uvedeného druhu - predátoři na novou potravu nebudou schopni zareagovat. Stačí si jenom vzpomenout na králíky a kapry v Austrálii a nebo perutýny u pobřeží Ameriky.
- snaha všude vytvářet ZOO koutky, kde budou žít vedle sebe všechny živočišné druhy ze všech kontinentů nepovede k ničemu dobrému. Mnozí asi mají problém pochopit co je to endemit. Pokud chceme udržet faunu a floru i pro příští generace je zapotřebí chránit v místě výskytu. Vyjde to finančně určitě levněji a s výrazně vyšší šancí na záchranu.