Nádrže pomohly moravským řekám 10 mil m³ vody

Kategorie: Všeobecné

Vranov, Nové Mlýny, Vír, Mostiště a Letovice, to jsou nádrže, které za poslední týden nejvíce pomohly nadlepšit hladiny řek v povodí Moravy. Většina moravských toků hlásí podnormální vodnost, některé dokonce klesly pod hranici sucha. Nádrže právě v tuto chvíli prokazují svůj účel.

„V posledních týdnech se hovoří velmi často o suchu, které představuje pro českou krajinu a obyvatele velký problém. Velmi důležitou úlohu teď hrají vodní nádrže, které vodu ve vyschlých řekách doplňují. Aktuálně monitorujeme stavy na našich tocích a děláme vše pro to, abychom zajistili dostatečné průtoky. Za poslední týden jsme do řek z nádrží vypustili téměř o 10 mil. m³ vody více, než do nádrží přiteklo. Bez vody z nádrží by mohlo dojít nejen k ohrožení odběrů vody, ale také života v řece a ke snížení kvality vody,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy, s.p. Václav Gargulák.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/nadrze-pomohly-moravskym-rekam-10-mil-m3-vody/

MAXXSKATER, 23.6.2017

Diskuse k bleskovce

bOB_iK - Profil | Čt 29.6.2017 16:54:59

Nové Mlýny že navyšují průtok? Max. ho udržují a i stím mají někdy problém. A že se z té plochy pár kůbíků/s vypařuje značí pouze to, že nádrže jsou naprosto k ničemu. Vypustit 5tku a 6tku, nechat to jako suché poldry a všem by bylo líp.Nádrže neplní nic z toho, kvůli čemu byly vystavěné. Zato Vranov a Výrovice v tomto ohledu fungují na 1čku.