Končí v Česku vodní blahobyt? Vodu z přírody vyhání hospodaření na půdě, z měst pak beton

Kategorie: Všeobecné

„Všichni na vlastní kůži pociťujeme, že vodní blahobyt již skončil a je potřeba začít vodu využívat daleko efektivněji,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec před letní sezonou. Mezitím většině Čechů z kohoutku dál tekla pitná voda, pitnou vodou splachovali a v pitné vodě se i sprchovali.

V menších městech a obcích ale problémy opravdu začínají pociťovat. Například v části města Bystřice ve středních Čechách obyvatelům přestala téct voda v květnu, protože vodovod už neměl z čeho brát. Radní museli zakázat napouštění bazénů a zalévání pitnou vodou. „Nerespektování zákazu může znovu vést k výrazným poklesům tlaku vody či úplnému přerušení její dodávky," varuje starosta Bystřice Daniel Štěpánek z ODS. Podobnou zkušenost mají i některé další obce po celém Česku.

https://www.youtube.com/watch?v=fnpuIsaPGJY

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/voda/konci-v-cesku-vodni-blahobyt-vodu-z-prirody-vyhani-hospodareni-na-pude-z-mest_1706190628_pj

MAXXSKATER, 23.6.2017

Diskuse k bleskovce

computerfish - Profil | Po 26.6.2017 0:41:35

Honza7 >> Cena vody by měla být progresivní podle spotřebovaného množství. Stanovit určitou dolní standardní hladinu aby člověk nebyl šmudla. Až pak se bude šetřit pitnou na zaléváni, splachování, atd. A nebudou se stavět plovárny na zahradě.

sumec 1950 - Profil | Ne 25.6.2017 21:41:17

Tohle je politické téma ať chceme nebo nechceme. Slibovaní odborníci do vlády nikdy nedorazili,leda tak tuneláři a podvodníci.

Honza7 - Profil | So 24.6.2017 16:27:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je vidět, že na MINISTERSTVU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ( dále MŽP ) po dlouhodobé kocovině vystřízlivěli. Teprve teď přišli na to, že většina Čechů se myje a splachuje pitnou vodou. My dříve narození si ještě pamatujeme, jak MINISTERSTVO PRŮMYSLU doporučovalo prodej vodovodů a kanalizací, že zahraniční majitelé dokážou lépe hospodařit. Když většina těchto podniků byla prodána, tak se začalo rapidně zdražovat vodné a stočné. To mělo za následek šetření vodou. Reakce MINISTESRSTVA PRŮMYSLU pak byla taková, že rapidnímu zdražení došlo proto, že sítě s kanalizací a pitnou vodou mají méně distribuce, ale provozní náklady jsou stálé stejně vysoké a nebo vyšší díky nutné rekonstrukci této sítě. Závěr byl, že se nemá šetřit s vodou.
To co se dá ještě daleko méně pochopit : jak vodu můžeme ušetřit, když na toaletu a nebo ve sprše budeme používat vodu užitkovou??? Ušetřit se tak dají pouze finanční prostředky za úpravu vody užitkové na pitnou, ale v žádném případě neušetříme vodu. Toho lze docílit tím, že bude klesat spotřeba.
MŽP ignorovalo dlouhodobě potřeby přírody a vždy se podřídilo MINISTERSTVU PRŮMYSLU a zájmům privátní ekonomické sféry s tím, že to je v zájmu vyšší zaměstnanosti. Tato nečinnost teď nese svoje výsledky.