Zpravodaj o vodě 2/2017

Kategorie: Všeobecné

V loňském roce si státní podniky Povodí připomínaly 50 let od svého založení. Také v letošním roce si připomínáme významnou událost – před dvaceti lety postihla katastrofální povodeň území v povodích řek Morava, Odra a horní Labe. Měla velmi rychlý a dravý průběh s tak ničivou sílou, že na horních tocích došlo k téměř totální devastaci koryt vodních toků. Tato zásadní událost se významně odrazila na náplni naší činnosti v uplynulých dvaceti letech. Právě událostem z července 1997 se věnuje speciální příloha našeho Zpravodaje (http://www.pmo.cz/download/povodimoravy-povoden-2017-prilohazpravodaje-web.pdf).

V tomto čísle Zpravodaje (www.pmo.cz/download/povodi-17-2.pdf) ale naleznete mnohem více zajímavých informací. Věnujeme se v něm nejen plavbě a Baťově kanálu, ale především Vám zprostředkujeme rozhovor s novým generálním ředitelem státního podniku Povodí Moravy, ve kterém se dočtete nejen o jeho vztahu k vodě, ale právě také o tom, co dělal během povodní v roce 1997 a co pro něj představuje vodní cesta Baťův kanál.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/o-podniku/zpravodaj-o-vode/zpravodaj-o-vode-2-2017/

MAXXSKATER, 15.6.2017

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Pá 16.6.2017 15:34:14

Čas běží opravdu velmi rychle, letos tomu bude dvacet co Moravu zasáhly povodně. Sliby politiků nebraly konce co se týče pomoci postiženým. Po těch dvaceti letech mnozí můžou vyhodnotit co se ze slibů realizovalo.
Spousta slibů byla zaměřena i na bezpečnost, aby se záplavy neopakovaly. Za těch dvacet se celá řada věcí změnila. V posledních letech nás daleko více trápí sucho, než přebytek vody. U obou extrémů se dá najít společné řešení, které dokáže tyto problémy řešit a nebo ty největší problémy eliminovat. V každém případě jde o dostatečné zásoby spodní vody a naše vodní toky musí mít dostatečnou délku. V prvním případě to co je v podzemí v drtivé většině neohrozí na povrchu. Dostatečná délka vodního toku dokáže pojmout déle trvající deště a v případě sucha zpomalí odtok vody z krajiny. Když pak vidím zrealizovaný projekt opravy toku Komárno, tak jenom doufám, že ostatní investice nebyly použity stejným způsobem.