Sněmovna schválila náhrady za škody způsobené kormorány

Kategorie: Všeobecné

Praha 12. dubna (ČTK) - Stát asi opět bude vyplácet rybářům náhrady za škody na rybách, které způsobili kormoráni. Sněmovna dnes zrychleně už v úvodním kole schválila poslaneckou novelu, jež je, byť s omezením, zavede. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Stát by měl podle návrhu vyplácet náhrady po určitou dobu. Na tři roky by se vrátila praxe, která skončila s dubnem 2013, kdy kormorán vypadl ve vyhlášce ze seznamu zvláště chráněných živočichů a stát přestal rybáře odškodňovat. V zákonu o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy však kormorán zůstal.

Poslanci, k nimž patří i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), proto chtějí kormorána ze zákona vyškrtnout a zavést tříleté přechodné období pro odškodňování. Od ledna do konce roku 2019 by rybáři dostávali stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod a za rok 2020 náhradu 80procentní.

Důvodem pro vypuštění kormorána ze seznamu zvláště chráněných živočichů je podle předkladatelů novely to, že přestal existovat celospolečenský zájem na jeho ochraně. Umožnilo by to podle nich i jeho lov podle pravidel v zákoně o ochraně přírody a krajiny, ve tříletém období by mohly početní stavy kormorána klesnout.

Návrh na obnovu vyplácení náhrad za škody způsobené kormoránem velkým podala už jednou v tomto volebním období skupina poslanců ze zemědělského výboru. Vláda s tímto návrhem nesouhlasila a předkladatelé ho posléze stáhli. Dnes schválený návrh kabinet naopak podpořil.

Zdroj: http://www.finance.cz/489633-snemovna-schvalila-nahrady-za-skody-zpusobene-kormorany/

MAXXSKATER, 16.4.2017

Diskuse k bleskovce

punkáč - Profil | Út 18.4.2017 21:47:57

ahoj,letos jsem si vzal pstruhovku,po dlouhé době rozvažování a uvažování jsem do toho šel,a důvod proč ?potkal jsem dva super chlapíky Kubu a Zdendu,a poněvadž jsem mušil 2 sezóny ve Skotsku kde jsem byl pracovně,nějaké zkušenosti jsem měl a ryb jsem tam nachytal spousty a opravdu krásných.To jsem tady samozřejmně až tak nečekal,ale proč to nezkusit jsem si řekl.Tak slovo dalo slovo a jeli jsme zahájit na Jesenickou Bělou.Od Zdendi jsme měli jen super refererence a to samé ještě od jednoho kolegy se kterým hraji hokej.Očekávání byly velké,ovšem předběhli nás kormoráni kteří Bělou úplně zničili tak,že tam není nic,poslední krásná řeka bez života.Kdo za to může?Ti nahoře a podle mě je to trestný čin nechat likvidovat řeky jednu za druhou,ať si o tom myslí kdo chce co chce,ja v tom mám jasno.

nofish - Profil | Po 17.4.2017 20:10:53

VíD >> Na tom co píšeš, je velký kus pravdy, souhlasím.

VíD - Profil | Po 17.4.2017 19:25:52

nofish >> obecne si myslim, ze kus svine je v kazdym z nas, nicmene se obavam, ze by to dopadlo jako v ramci prvni defenestrace, kdy svine pristavajici do smesi odpadu z pisarny a kuchyne, cili na mekko, v klidu vstala a v podstate to vyslo, az kdyz je podruhy shodili z radnice na kopi a vidle...cili nejen svine za prase, ale i prase za svini by se nam mohlo prihodit...kazdopadne je to tu natolik padly na hlavu, ze i dobrej napad je vzhledem k celku, ktery se sklada z hovadin, nakknec blbej napad...nervi rozum tam, kde je usazena hloupost. Bavime se tu o prirode a o tom, ze ta svine jaksi nechce fungovat po nasem...a tim to konci..dokud budeme debilni tak, ze pujdeme proti naprosto jasnejm a danejm prirodnim zakonum, tak nas zakonite priroda vyhazi z oken a na rozdil od lidi to udela na poprve a poradne...jinac to zvostane tak, ze bude ve vsem bordel a v rece hovno...

nofish - Profil | Po 17.4.2017 19:20:24

VíD >> Je pravda, že na škole, při střídání učitlů, říkal jeden spolužák, že "po praseti přijde sv*ně". Taky by to tak mohlo dopadnout.

VíD - Profil | Po 17.4.2017 18:49:35

nofish >> mam obavu, ze bychom dopadli jako pri te prvni defenestraci...

Honza7 - Profil | Po 17.4.2017 18:21:52

nofish >> Díky za upřesnění.

splávkař - Profil | Po 17.4.2017 13:20:12

A je tu někdo kdo by si myslel, že kdyby svaz nějaký náhrady dostal nenakoupil by za ně (v nejnižší možné míře) kapry a duhový pstruhy?

Honza7 - Profil | Po 17.4.2017 13:00:21

rover >> Nejde o to čemu věřím já, jde spíš o to co máme v zákonech.

nofish - Profil | Ne 16.4.2017 23:46:03

Rožnovák >> Je mi jasné, jak to myslíš. Jenže i tohle je problém našich zákonodárců. Kormoráni nám vyžerou řeky a my budeme hájit lipana... doufám, ž jim to někdo taky řekl... i když to už je na úrovni svazu. Psal jsem to tu x-krát. I rybáři si sami, svou lhostejností, můžou za problémy. oken bysme měli vyházet všechny, co nedělají co můžou a hlídají si své židle a platy.... Jsem naivní, ale mám své představy, bohužel, by potřebovaly, aby rybáři nebyli stádo co zaplatí a kecá na mrku, ale aby měli fakt o rybařinu zájem.

Rožnovák - Profil | Ne 16.4.2017 23:29:36

nofish >> to cheš predátory vyházet z oken? :-))). Ti okřídlení to budou mít na salámu :-))

nofish - Profil | Ne 16.4.2017 23:22:21

Rožnovák >> jediná legislativní cesta, tedy spíše historicky ověřená cesta, co nám zbyla a je vyzkoušená staletími, je defenestrace, ale to už asi dnes neprojde.