Plníme nádrže, hladiny řek jsou nízko

Kategorie: Všeobecné

Hladiny vodních toků jsou v porovnání s dlouhodobými dubnovými údaji i nadále podprůměrné, v některých případech klesly i pod 20% měsíčního průměru. Podnormální vodnosti jsou na většině toků v povodí Moravy. Hlavním úkolem vodohospodářů je teď plnění vodních nádrží a nadlepšování průtoků v tocích.

I když bylo letos více sněhu než v předešlých letech, jarní tání nepřineslo do vodních nádrží mnoho vody. Některé nádrže tak stále plníme. Hlavním cílem manipulací na vodních nádržích je postupné zvyšování hladiny, abychom zabezpečili dostatek vody, kdyby letos uhodilo sucho. V porovnání s dlouhodobými průměrnými měsíčními průtoky jsou současné přítoky do nádrží významně podprůměrné. Aktuální přítok do Brněnské přehrady je 2,95 m3/s, do Vranova přitéká 5,32 m3/s, do Letovic 0,3 m3/s, do Plumlova 0,05 m3/s a do Bystřičky 0,45 m3/s.

V porovnání s dlouhodobými měsíčními průměry se průtoky na většině toků pohybovaly během týdne nejčastěji v rozmezí 15–80% dlouhodobého měsíčního průměru. Závěrovým profilem Moravy ve Strážnici protékalo průměrně 16% a Dyjí v Ladné 20 % dlouhodobého dubnového průtoku. Při srovnání aktuálních denních průtokových hodnot s dlouhodobými historickými údaji jsou nejblíže historickému minimu průtoky toků na střední a jižní Moravě (Jevišovka 6%, Litava 12% a Oskava 19%).

I přes nízké přítoky se nám postupně daří hladinu v nádržích zvyšovat. V závislostech na síle přítoku hladiny stoupají i o několik centimetrů za den. V současné době se naplněnost zásobních prostor nádrží pohybuje v rozmezí 55 – 100%. Vodní nádrž Vranov je naplněna na 91%, Novomlýnské nádrže dokonce na 100%. Letovice mají naplněnost 62% a hladina pomalu stoupá i přes nízkou úroveň přítoku. Za uplynulých sedm dní stoupla hladina o 18 cm. Množství vody postupně přibývá také v Bystřičce (60 cm za týden) i v Plumlově (5 cm za týden).

Na nádržích Opatovice (52%) a Vír (67%) je hladina snížena z důvodu rekonstrukce vodního díla.

Všechny nádrže zajišťují minimální průtoky pro zachování biologického života v řekách. Současně obsahují dostatek vody pro povolené odběry surové i pitné vody. Pod vodními díly jsou dodržovány odtoky stanovené platnými manipulačními řády.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/plnime-nadrze-hladiny-rek-jsou-nizko/

MAXXSKATER, 16.4.2017

Diskuse k bleskovce

Starc55 - Profil | Ne 16.4.2017 11:19:03

V článku se uvádí, že Vranovská přehrada je naplněna na 91 %. Plná přehrada má podle údajů PMO objem 133 mil. m3 vody. K dnešnímu dni, tj. 16.4. je naplněno ve výši 102 mil. m3 vody. Dávám kontrolní otázku. Kolik je to procent? Odpovím sám sobě. Necelých 77 %!!!! Proč nám lžou?

Honza7 - Profil | Ne 16.4.2017 10:33:07

Se suchem se v budoucích létech budeme setkávat častěji. Je tedy vhodné se zaměřit na taková řešení, které budou co nejméně zasahovat ( ničit ) do přírodních lokalit ( výstavba velkých VD ) a podaří se udržet dostatečné zásoby vody ve všech částech naší země.
Náprava musí začít už těch místech, kde voda dopadne na zem. Je zapotřebí na vlásečnicích vytvářet prahy. Ty dokážou vodu - její odtok vody zpomalit, okysličit, vybít zbytečnou energii ( která pak nezpůsobí takovou devastační činnost při záplavách ) a takový tok má větší šanci na osídlení obratlovci. Z takhle zabezpečených vlásečnic má voda větší šanci se dostat do podzemí a dokáže si udržet dostatečné zásoby tekoucí vody delší dobu.
V případě, že se podaří v těch lokalitách kde je to možné vrátit vodní toky do původních koryt, tak v těch místech se délka toku prodlouží, voda se v krajině udrží déle, než odteče a tak v době sucha nebude nedostatek vody tak katastrofální. To stejné se dá říci i o záplavách - delší vodní tok pojme více vody a záplavy nebudou mít takové následky.
Jedním z hlavních klíčů k dostatečným zásobám vody jsou vodní toky - jejich množství, délka, členitost v terénu atd. Když budou naše vodní toky v pořádku, tak VD v jarních měsících nebudou trpět nedostatkem vody.