Upravme zemědělství. Příroda si pak poradí sama, míní exředitel Povodí Moravy

Kategorie: Všeobecné

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – S nedostatkem vody se Jihomoravský kraj potýká už několik let. Ani letos se podle předpovědí meteorologů situace nezlepší. „Pokud teď nezačne dost pršet, můžeme čekat, že letošek bude oproti předchozím letům ještě horší," varuje ředitel Evropského institutu pro zadržování vody v krajině a bývalý ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/z-regionu/upravme-zemedelstvi-priroda-si-pak-poradi-sama-rika-exreditel-povodi-moravy-20170411.html

JaMi, 11.4.2017

Diskuse k bleskovce

Vítek - Profil | St 12.4.2017 18:02:15

Exředitelé a skoropresidenti jsou velmajstři konečných řešení všeho :-))))) jen tak dál, houšť kapky víc k sobě :-DDDDD

Honza7 - Profil | St 12.4.2017 6:29:58

S tím co je uvedeno v článku se dá jedině souhlasit. Je zde uvedeno snad vše co má podíl na nedostatečném množství podzemní vody ( zemědělství - špatná skladba plodin, nedostatečně provedená hluboká orba, stavebnictví - neustále ubíraní volných ploch, tím se zmenšuje plocha, kde se může voda vsáknout, špatné hospodaření s šedou vodou ) až na podíl Povodí Moravy, kde sám byl v minulosti ředitelem.
Propojenost uvedeného podniku na energetické podniky je veliká a tak v mnoha případech jde spíš o zájem vyrábět elektřinu, než hospodařit s vodou. Je to vidět i na enormní snaze v oblasti realizovat akce. Možnost navrátit koryta řek do původního řečiště je v oblasti symbolických znaků. Za to realizovat VD a nezvratně změnit i těch posledních pár míst, kde ještě nebyl zásah do původního koryta je enormně vysoká. VD Skalička toho bude důkazem. Snaha o VD Čučice, které se naštěstí nepodařilo zrealizovat napomohlo opustit bývalého pana ředitele podnik Povodí Moravy.
Snad současný ředitel Evropského institutu pro zadržování vody v krajině bude svou práci brát vážně a zaměří se i na ty věci, které vůbec nepomohly k udržení vody v krajině, ale prosazoval je co by ředitel Povodí Moravy.