Nové rybníky, lepší zavlažování, ale i zdražování vody.

Kategorie: Všeobecné

Ministerstvo zemědělství plánuje, že na boj se suchem dá v příštím roce 1,6 miliardy korun. V následujících šesti letech by to mělo být dalších více než 26 miliard. Vybudována by měla být nová vodní díla, rybníky a nádrže, které zajistí, že se voda udrží v krajině.

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/nove-rybniky-lepsi-zavlazovani-i-zdrazovani-vody-cesko-planu/r~5a89540e62e211e6a77e002590604f2e/

Miraryb, 15.8.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 16.8.2016 20:33:15

Je velká škoda, že nenesou za svou činnost odpovědnost Ti lidé ( " odborníci "), kteří tady řídili napřimování vodních toků, betonování koryt a likvidaci všeho co by mělo zpomalit odtok vody z krajiny. Do toho všeho brali tito "experti " za svou devastující činnost odměny.
Teď zase za státní prachy se budeme snažit vytvořit několik nádrží, které by měly v extrémním suchu pomoci zvládnou nedostatek vody. Je sice hezké, že vznikne nová vodní plocha, ale k lepší situaci je třeba se snažit zadržovat vodu už v místě jejího dopadu. K tomu napomůže už na vlásečnicích vytvářet prahy a pokud je to jenom možné se snažit vrátit toky do jejich původního koryta. V případě že se nám bude dařit vodu zadržovat už ve vyšší místech a její tok krajinou se prodlouží bude výrazně větší šance udržet relativně slušné zásoby podzemní vody už v těch místech kde v dnešní době enormně chybí. Tím, že vodu udržíme na větší ploše a budou i výrazně větší možnosti k dostatečné zásobě podzemní vody, tak v případě druhého extrému ( záplavách ) nenastanou takové škody jako v minulosti, poněvadž se dostane podstatně menší množství mimo břehy vodních toků.